329
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου |

Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Στα €5 δισ. οι αναστολές δανείων – Στόχος η μείωση των NPEs στα €17 δισ.

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2020, 11:28
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου
|

Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Στα €5 δισ. οι αναστολές δανείων – Στόχος η μείωση των NPEs στα €17 δισ.

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2020, 11:28

Η Τράπεζα Πειραιώς στέκεται δίπλα στις επιχειρήσεις, με αναστολή δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ (3 δισ. για επιχειρήσεις και 2 δισ. για φυσικά πρόσωπα), τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου κατά την τοποθέτησή του στη γενική συνέλευση των μετόχων, προαναγγέλλοντας παράλληλα ενέργειες για τη διαφύλαξη της κεφαλαιακής της θέσης.

Τα συνολικά κεφάλαια της τράπεζας ανέρχονται σε 7,8 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 300 εκατ. ευρώ λόγω κερδοφορίας, ενώ ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 15,6% το 2019 από 13,7% το 2018.

Τα αποτελέσματα της τράπεζας επιβαρύνθηκαν από προβλέψεις 0,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, το χειρότερο τρίμηνο για την οικονομία της χώρας θα είναι το τρίτο και ακολούθως θα ξεκινήσει η ανάκαμψη. Οι κλάδοι που θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα είναι αυτοί του εμπορίου, της βιοτεχνίας, της μεταποίησης, των μεταφορών, της εφοδιαστικής αλυσίδας, του τουρισμού και της εστίασης.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η ελληνική οικονομία θα δεχτεί όλο το βάρος των επιπτώσεων της κρίσης στο γ΄ τρίμηνο του 2020, οπότε το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί, σε τριμηνιαία βάση, στα χειρότερα επίπεδα της πρόσφατης κρίσης.  Η οικονομία αναμένεται να επανέλθει σε ανάκαμψη από το δ΄ τρίμηνο του 2020 και το 2021», εκτίμησε ο κ. Μεγάλου, αναφέροντας ότι φέτος το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί και θα επιστρέψει σε ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

Για μία ακόμη φορά ο Χρήστος Μεγάλου χαρακτήρισε βασική πρόκληση για τις τράπεζες τον στόχο της μείωσης των  μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs – κόκκινα δάνεια). Ηδη, υπενθύμισε, έχουν ξεκινήσει τιτλοποιήσεις €7 δισ., με €5 δισ. στο χαρτοφυλάκιο Vega και €2 δισ, στο Phoenix, που θα ενταχθούν στον «Ηρακλή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου, χαρακτήρισε το 2019 έτος σταθεροποίησης για  το τραπεζικό σύστημα που -όπως επεσήμανε- παρά την κρίση του κορονοϊού, είναι ικανό να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις.

Η ενισχυμένη βάση της Τράπεζας Πειραιώς και τα κεφαλαιακά αποθέματα επιτρέπουν να αντεπεξέλθουμε στην επείγουσα κατάσταση χρηματοδοτώντας τους πελάτες μας με έντονο αίσθημα ευθύνης σημείωσε ο κ. Χατζηνικολάου, γιατί -όπως υπογράμμισε- η χρηματοδότηση της οικονομίας είναι προτεραιότητα για όλους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...