359
| Kay Nietfeld/Pool via REUTERS

«Χρησμός» από τη Μέρκελ: Lockdown ως τον Απρίλιο αν μας χτυπήσει η βρετανική μετάλλαξη

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 13:41
| Kay Nietfeld/Pool via REUTERS

«Χρησμός» από τη Μέρκελ: Lockdown ως τον Απρίλιο αν μας χτυπήσει η βρετανική μετάλλαξη

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 13:41

Αν θεωρήσουμε ότι η Ανγκελα Μέρκελ δίνει τον τόνο της αντιμετώπισης του κορονοϊού, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά με τον τρόπο της και σε όλη την Ευρώπη, τα πράγματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα.

Η γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας σε βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, παραδέχτηκε ότι αναμένει πως το lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα της για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Αυτό ανέφερε η Bild, επικαλούμενη κάποια από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση. Η Bild θεωρείται η εφημερίδα με την καλύτερη πρόσβαση στον κύκλο της Μέρκελ, αλλά και στον συνασπισμό CDU/CSU.

Θυμίζοντας λίγο… Ντόναλντ Τραμπ, που πάντα επέμενε να μιλάει για «κινεζικό ιό», η καγκελάριος της Γερμανίας απέδωσε το πρόβλημα στη μετάλλαξη του κορονοϊού που ήρθε στην Ευρώπη από τη Βρετανία.

«Αν δεν καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε αυτόν τον βρετανικό ιό (την παραλλαγή στελέχους του νέου κορονοϊού), τότε μέχρι το Πάσχα θα έχουμε δεκαπλάσια κρούσματα. Χρειαζόμαστε οκτώ με δέκα ακόμη εβδομάδες σκληρών μέτρων», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, σύμφωνα με την Bild.

Πάντως, το Reuters έδωσε μια κάπως διαφορετική εκδοχή για τα όσα είπε η Μέρκελ στους βουλευτές.

Τρία πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση είπαν στο διεθνές πρακτορείο ότι η Μέρκελ δεν μίλησε συγκεκριμένα για παράταση του lockdown μέχρι τον Απρίλιο και ότι δεν προειδοποίησε για δεκαπλάσια αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη Γερμανία.

«Η Μέρκελ είπε ότι οι επόμενες οκτώ με δέκα εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες, αν το παραλλαγμένο στέλεχος από τη Βρετανία εξαπλωθεί στη Γερμανία», είπε ένα από τα τρία αυτά πρόσωπα και πρόσθεσε ότι η καγκελάριος αναφέρθηκε σε δεκαπλάσια αύξηση των κρουσμάτων στην Ιρλανδία, εξαιτίας του νέου παραλλαγμένου στελέχους.

Η Γερμανία αυστηροποίησε το εθνικό lockdown την περασμένη εβδομάδα και το παρέτεινε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου εν μέσω ανησυχίας ότι το περισσότερο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, πιθανόν να επιβαρύνει περαιτέρω τα ήδη υπερφορτωμένα νοσοκομεία.

Την Τρίτη, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανέφερε 12.802 νέα κρούσματα κορονοϊού και 891 θανάτους με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την Covid-19 στη Γερμανία ανήλθε σε 41.577.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στοχεύει στο να περιορίσει την εξάπλωση του ιού μέχρι να εμβολιαστεί ικανό ποσοστό του πληθυσμού της, ώστε να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...