770
Ο Ελον Μασκ σε παλιότερο στιγμιότυπο | REUTERS/Beck Diefenbach

«Μασκ φύγε», είπαν οι χρήστες του Twitter στη δημοσκόπηση

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2022, 10:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/12/2022 13:36
Ο Ελον Μασκ σε παλιότερο στιγμιότυπο
|REUTERS/Beck Diefenbach

«Μασκ φύγε», είπαν οι χρήστες του Twitter στη δημοσκόπηση

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2022, 10:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/12/2022 13:36

Περισσότεροι από 17,5 εκατ. χρήστες του Twitter συμμετείχαν στην ψηφοφορία που ξεκίνησε ο Ελον Μασκ την Κυριακή και η οποία έληξη το μεσημέρι της Δευτέρας.

Στο ερώτημα «αν πρέπει να παραιτηθώ από επικεφαλής του Twitter», που τους απηύθυνε ο ιδιόρρυθμος δισεκατομμυριούχος, το 57,5% απάντησε «ναι» και το 42,5% «όχι».

Ο Μασκ είχε δηλώσει ότι θα συμμορφωθεί με τη βούληση των χρηστών.

Βέβαια, απαντώντας σε έναν χρήστη του Twitter αργότερα, είπε ότι «δεν υπάρχει διάδοχος», κάνοντας αναφορά σε μια πιθανή αλλαγή του εκτελεστικού διευθυντή.

Ο Μασκ δήλωσε σε ένα δικαστήριο του Ντέλαγουεαρ τον προηγούμενο μήνα ότι θα μειώσει τον χρόνο του στην Twitter Inc και τελικά θα βρει ένα νέο επιχειρηματία για να διοικήσει την εταιρεία.

Η δημοσκόπηση αυτή πραγματοποιήθηκε έπειτα από μία ακόμα αμφιλεγόμενη αλλαγή πολιτικής της πλατφόρμας, την οποία ανακοίνωσε την Κυριακή, απαγορεύοντας τη δημιουργία λογαριασμών με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση άλλων εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης που περιέχουν συνδέσμους ή ονόματα χρηστών για τις ανταγωνιστικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως π.χ. τα Facebook, Instagram, LinkedIn κλπ.

Λίγα λεπτά πριν από την ενεργοποίηση της δημοσκόπησης, ο Μασκ ζήτησε συγγνώμη και ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Twitter, «βαδίζουμε μπροστά, θα υπάρξει μία ψηφοφορία για μεγάλες αλλαγές πολιτικής».

Η αναβάθμιση της πολιτικής θα επηρεάσει το περιεχόμενο από κοινωνικές πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram της Meta, αλλά και του Mastodon, του Truth Social, του Tribel, του Nostr και του Post, ενώ θα επιτρέπονται οι εκατέρωθεν αναρτήσεις, όπως ανέφερε σε άλλη ανάρτηση το τμήμα τεχνικής  υποστήριξης του Twitter.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Twitter Inc Τζακ Ντόρσεϊ που πρόσφατα επένδυσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Nostr, απάντησε στην ανάρτηση του Twitter support με μία λέξη, διερωτώμενος «Γιατί;».

Απαντώντας σε έναν άλλο χρήστη σχετικά με την απαγόρευση προώθησης του Nostr, ο Ντόρσεϊ υποστήριξε, «δεν βγάζει νόημα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα σύντομων βίντεο που είναι ιδιοκτησίας της κινεζικής ByteDance Ltd, δεν συμπεριλήφθηκε στη λίστα απαγόρευσης του Twitter.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Twitter Inc διέλυσε το συμβούλιο Αξιοπιστίας και Ασφάλειας της εταιρείας, μιας ομάδας εθελοντών που συγκροτήθηκε το 2016, προκειμένου να συμβουλεύει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με αποφάσεις για τη λειτουργία της.

Η αλλαγή αυτή της πολιτικής ακολουθεί μία σειρά άλλων χαοτικών ενεργειών στην Twitter Inc από τότε που την εξαγόρασε ο Μασκ, ενώ ο ίδιος είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Ο Μασκ απέλυσε υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης, αλλά και το 50% των υπαλλήλων της Twitter, ενώ άλλαζε γνώμη σχετικά με τον καθορισμό της οικονομικής συνδρομής για την υπηρεσία Twitter Blue.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μασκ προχώρησε επίσης στην απενεργοποίηση των λογαριασμών αρκετών δημοσιογράφων έπειτα από μία διαμάχη σχετικά με τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τις μετακινήσεις του με το αεροσκάφος του.

Ο Ελον Μασκ παρακολούθησε τον τελικό του Μουντιάλ από το στάδιο παρέα με τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ (στα δεξιά του) – REUTERS/Carl Recine

Ο ίδιος προχώρησε την Παρασκευή στην αποκατάσταση των λογαριασμών αυτών μετά την άσκηση κριτικής από κυβερνητικούς αξιωματούχους, από ομάδες υποστηρικτών και από δημοσιογραφικούς οργανισμούς σε αρκετές χώρες παγκοσμίως.

Επικριτές του υποστήριξαν ότι η πλατφόρμα παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου.

Η απόφαση του Μασκ προκάλεσε την οργή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΗΕ για την αναστολή των λογαριασμών δημοσιογράφων του CNN, των New York Times και της Washington Post ειδικότερα, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον απείλησε ακόμη και με κυρώσεις.

Παρ’ όλα αυτά, την Κυριακή, κατήργησε κι άλλον λογαριασμό δημοσιογράφου της Washington Post.

Ο Μασκ έκανε λόγο αυτή τη φορά για μια «προσωρινή αναστολή» που συνδέεται με την «προγενέστερη αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων».

«Ο Ελον Μασκ ανέστειλε τον λογαριασμό μου στο Twitter», έγραψε στο ιστολόγιό της η Τέιλορ Λόρεντζ, η οποία καλύπτει τη βιομηχανία τεχνολογίας.

Ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας απάντησε δημόσια στο Twitter ότι πρόκειται για «προσωρινή αναστολή λόγω προγενέστερης αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων από αυτόν τον λογαριασμό» και ότι αυτό το μέτρο «θα αρθεί σύντομα».

Η Τέιλορ Λόρεντζ εξήγησε ότι έκανε μια ερώτηση στον Μασκ μέσω Τwitter, για ένα άρθρο που γράφει, επειδή δεν μπορούσε να τον προσεγγίσει μέσω άλλων διαύλων.

«Ο συνάδελφός μου Ντρου Χάργουελ, ο λογαριασμός του οποίου επίσης έχει τεθεί σε αναστολή, και εγώ, εργαζόμαστε πάνω σε ένα άρθρο που αφορά τον Μασκ και ελπίζαμε να λάβουμε κάποιο σχόλιο από αυτόν. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του πολλές φορές μέσω email τις τελευταίες ημέρες», είπε η δημοσιογράφος.

«Στις 20:30, προσπάθησα να τον προσεγγίσω στο Twitter για να λάβω ένα σχόλιο», λέει, δημοσιεύοντας ένα στιγμιότυπο από την ανάρτησή της, στην οποία ζητά να μιλήσει μαζί του για να συζητήσει για το θέμα το οποίο διερευνά.

«Οταν συνδέθηκα για να δω αν είχε απαντήσει στο ερώτημά μας, ο λογαριασμός μου είχε τεθεί σε αναστολή. Δεν έλαβα καμία ενημέρωση από την εταιρεία σχετικά με τους λόγους της αναστολής του λογαριασμού ή τους όρους που παραβίασα», πρόσθεσε η Λόρεντζ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...