479
Ο Κιθ Σκέμπρι παραιτήθηκε μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας της δημοσιογράφου | REUTERS

Μάλτα: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου για τη δολοφονία της Ντάφνι Γκαλίζια

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2019, 14:24
Ο Κιθ Σκέμπρι παραιτήθηκε μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας της δημοσιογράφου
|REUTERS

Μάλτα: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου για τη δολοφονία της Ντάφνι Γκαλίζια

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2019, 14:24

Νέα εξέλιξη σημειώθηκε στην υπόθεση της δολοφονίας της δημοσιογράφου Ντάφνι Γκαλίζια στη Μάλτα. Μετά τις συλλήψεις δύο υπόπτων τις προηγούμενες ημέρες, την Τρίτη, ανακοίνωσε την παραίτησή του ο Κιθ Σκέμπρι, διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου.

Την ίδια ώρα, πηγές της έρευνας δηλώνουν ότι το δεξί χέρι του Τζόζεφ Μουσκάτ, έχει κληθεί να καταθέσει από την αστυνομία.

Το όνομα του Κιθ Σκέμπρι, που κατείχε την θέση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου από το 2013, είχε αναφερθεί στην έρευνα για σχέσεις του με τον επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεχ, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και θεωρείται από την οικογένεια της δημοσιογράφου και από ορισμένα μέσα ενημέρωσης ως αυτός -ή ένας από αυτούς- που έδωσε την εντολή για τη δολοφονία της.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις δράστες της δολοφονίας έχουν ήδη συλληφθεί, και οι αρχές αναζητούν τους ηθικούς αυτουργούς.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Δευτέρα, ότι ένας άνδρας που θεωρείται ύποπτος για τον ρόλου του ενδιάμεσου στην δολοφονία της δημοσιογράφου έλαβε ασυλία με αντάλλαγμα να αποκαλύψει ό,τι γνωρίζει για την υπόθεση.

Ο πρωθυπουργός Τζόσεφ Μουσκάτ ανακοινώνει στους δημοσιογράφους την παραίτηση του Κιθ Σκέμπρι

Αστυνομικές πηγές δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι ο ύποπτος, γνωστός με το όνομα Μέλβιν Τέουμα, οδηγός ταξί και τοκογλύφος, έχει ήδη δώσει «σημαντικές πληροφορίες» στις αρχές.

Η δικαιοσύνη της Μάλτας αναμένει ότι ο ύποπτος θα καταθέσει ενώπιον δικαστή επαναλαμβάνοντας ό,τι κατέθεσε στην αστυνομία. Στόχος της ασυλίας του είναι να αποκαλύψει όλα τα γεγονότα που γνωρίζει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Μάλτας.

Γκράφιτι στη Βαλέτα της Μάλτας με τη λέξη «Μαφία» πάνω από τα πρόσωπα των Τζόσεφ Μουσκάτ στο κέντρο, Κιθ Σκέμπρι στα αριστερά και Κόνραντ Μίτσι στα δεξιά

Η ερευνήτρια δημοσιογράφος Ντάφνι Γκαλίζια, που έχει χαρακτηρισθεί «ένα WikiLeaks από μόνη της», δολοφονήθηκε με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της το 2017.

Η δημοσιογράφος είχε αναλάβει το κομμάτι για την Μάλτα της δημοσιογραφικής έρευνας των Panama Papers και είχε ανακαλύψει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι παναμαϊκές εταιρείες που ανήκαν στον τότε υπουργό Ενέργειας (και σημερινό υπουργό Τουρισμού) Κόνραντ Μίτσι και στον διευθυντή του γραφείου του Μουσκάτ λάμβαναν πολλά εκατομμύρια ευρώ ημερησίως από μία εταιρεία του Ντουμπάι, την 17Black, για αδιευκρίνιστες υπηρεσίες.

Διαδηλώτρια στη Βαλέτα κρατά φωτογραφία της Ντάφνι Γκαλίζια ζητώντας την τιμωρία των ενόχων

Ερευνα του Reuters αποκάλυψε ότι η εταιρεία αυτή ανήκει στον Γιόργκεν Φένεχ, μεγιστάνα των ξενοδοχείων, της ενέργειας και του αυτοκινήτου. Ο Φένεχ συνελήφθη την περασμένη Τρίτη, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από την Μάλτα με το γιοτ του.

Ο Μουσκάτ δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του διευθυντή του γραφείου του.

«Ο ρόλος μου τώρα είναι να διασφαλίσω ότι η χώρα έχει σταθερή ηγεσία. Ο ρόλος μου είναι να διασφαλίσω ότι θα προχωρήσουμε μέσα από αυτήν την ταραγμένη περίοδο», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...