283
O Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Μακρόν: Χρήμα στην Αφρική, για να φρενάρει η μετανάστευση

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2021, 20:06
O Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Μακρόν: Χρήμα στην Αφρική, για να φρενάρει η μετανάστευση

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2021, 20:06

Την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για την οικονομική υποστήριξη της Αφρικής με 100 δισ. δολάρια μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προβάλλει ο ευρωπαϊκός Τύπος. Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε τη θέση του στο πλαίσιο μίας Συνόδου Κορυφής που γίνεται στο Παρίσι και αποσκοπεί στην ανάσχεση της κινεζικής επιρροής στη Μαύρη Ηπειρο, επειδή διακυβεύονται ζητήματα μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας και επί της ουσίας η επικυριαρχία των μεγάλων δυνάμεων.

Στο διεθνές μίτινγκ των Παρισίων ο Μακρόν είπε ότι η Δύση πρέπει να κάνει περισσότερα για την Αφρική, όπως να χορηγήσει 100 δισ. δολάρια μέσω των Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων του ΔΝΤ, τριπλασιάζοντας τα ήδη παρεχόμενα κεφάλαια. Δήλωσε μάλιστα ότι στη γραμμή του σκοπεύει να προσελκύσει και άλλες χώρες, με σημαντικότερη βέβαια τις ΗΠΑ. Με τον όρο Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα εννοείται το αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο του Ταμείου που αποτελεί μία διαφορετική μορφή των συναλλαγματικών διαθεσίμων των χωρών-μελών του.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν, η οποία έλαβε μέρος στο μίτινγκ μέσω βιντεοκλήσης, είπε ότι είναι και αυτή υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης, ωστόσο επέμεινε στην τήρηση του θεμελιώδους όρου της διαφάνειας όσον αφορά τους παραλήπτες. Ο Μακρόν πρότεινε επίσης παράταση του μορατόριουμ για τους τόκους χρέους που αποφάσισαν οι χώρες της G20 έως το τέλος του 2021 και επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων προς αναδιάρθρωση του χρέους χωρών όπως το Τσαντ, η Ζάμπια, η Αιθιοπία, κ.ά.

Η σύγκληση του διεθνούς μίτινγκ έγινε με πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου και με σκοπό την ανταπόκριση, όπως ελέχθη, στις απαιτήσεις του πανδημικού σοκ. Διότι η κορονοϊκή πανδημία απειλεί να βυθίσει την Αφρική σε οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες και για την Ευρώπη. Δηλαδή, στο βάθος διακρίνεται η βούληση της Γαλλίας να αποτρέψει και άλλες μεταναστευτικές ροές από την Αφρική, Βόρεια και Υποσαχάρια, προς τη Γηραιά Ηπειρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...