280
10 Ιανουαρίου, Καράκας: ο Νικολάς Μαδούρο μόλις έχει ορκιστεί πρόεδρος της Βενεζουέλας δεύτερη φορά στη ζωή του | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Μαδούρο: «Ορκίζομαι στη ζωή μου πρόεδρος της Βενεζουέλας»!

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2019, 20:02
10 Ιανουαρίου, Καράκας: ο Νικολάς Μαδούρο μόλις έχει ορκιστεί πρόεδρος της Βενεζουέλας δεύτερη φορά στη ζωή του
|REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Μαδούρο: «Ορκίζομαι στη ζωή μου πρόεδρος της Βενεζουέλας»!

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2019, 20:02

Ο Νικολάς Μαδούρο ορκίστηκε την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου πρόεδρος της Βενεζουέλας για δεύτερη εξαετή θητεία. Η χώρα του όμως αντιμετωπίζει, πέρα από την τρομερή οικονομική κρίση και την εξαθλίωση του πληθυσμού της, την πολεμική και την περιφρόνηση της διεθνούς κοινότητας η οποία δεν αναγνωρίζει την εκλογή του και το αποτέλεσμα των περσινών εκλογών.

Είναι ενδεικτικό της απομόνωσης στην οποία έχει περιέλθει το καθεστώς της Βενεζουέλας το γεγονός ότι στην τελετή της ορκωμοσίας του Μαδούρο δεν παρέστησαν εκπρόσωποι πολλών κρατών της Λατινικής Αμερικής αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πήγαν, ωστόσο, ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, του Ελ Σαλβδόρ Σάντσες Σερέν, της Αμπχαζίας Ραούλ Χατζίμπα.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του Μαδούρο η Παραγουάη και το Περού ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με τη Βενεζουέλα.

ΗΠΑ: Παράνομη η ορκωμοσία

Από πλευράς ΗΠΑ, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον δήλωσε μέσω Twitter ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν «την παράνομη ορκωμοσία του Μαδούρο και θα εντείνουν τις πιέσεις στο διεφθαρμένο καθεστώς του».

Ο Μπόλτον δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το βενεζουελάνικο καθεστώς δικτατορία. Ζήτησε δε «ελευθερία και δημοκρατία στη Βενεζουέλα».

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, που συνεδρίασε εκτάκτως στην Ουάσινγκτον, ενέκρινε ένα ψήφισμα με το οποίο κηρύσσεται παράνομη η κυβέρνηση του Μαδούρο. Το κείμενο αυτό εγκρίθηκε με 19 ψήφους υπέρ, έξι κατά, οκτώ αποχές και μία απουσία. Με το ψήφισμα ζητείται η διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών «με όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για μια ελεύθερη, δίκαιη, διάφανη και νόμιμη διαδικασία».

Ο 56χρονος Νικολάς Μαδούρο, που επανεξελέγη τον περασμένο Μάιο με εκλογές από τις οποίες απείχε η αντιπολίτευση, παραλαμβάνοντας την προεδρική κορδέλα από τα χέρια του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου είπε: «Ορκίζομαι στο όνομα του λαού της Βενεζουέλας, ορκίζομαι στη ζωή μου»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...