704
|

Μαρία Παπαγιάννη: Υποψήφια για το «μικρό Νομπέλ» του παιδικού βιβλίου

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2020, 18:43

Μαρία Παπαγιάννη: Υποψήφια για το «μικρό Νομπέλ» του παιδικού βιβλίου

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2020, 18:43

Υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο H.C. Andersen είναι για δεύτερη συνεχή φορά η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη, έπειτα από απόφαση του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Το Διεθνές Βραβείο H.C. Andersen (HCAA) είναι βραβείο παιδικής λογοτεχνίας που απονέμεται ανά διετία από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) σε έναν συγγραφέα και έναν εικονογράφο των οποίων το συνολικό έργο αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην Παιδική Λογοτεχνία. Το βραβείο Andersen, ένα χρυσό μετάλλιο, είναι η ανώτερη διεθνής αναγνώριση για δημιουργούς παιδικών βιβλίων, γι’ αυτό και αποκαλείται «μικρό Νομπέλ».

Η υποψηφιότητα της Μαρίας Παπαγιάννη, Πρέσβειρας για το Παιδικό Βιβλίο για τη διετία 2021-2022, συνέπεσε με την κυκλοφορία τριών νέων βιβλίων της.

«Χωρίς σωσίβιο»

Τα δύο από αυτά, «Η κιβωτός της Θέκλας» και «Η χύτρα που κελαηδούσε ιστορίες», εντάσσονται στη σειρά πρώτης ανάγνωσης «Χωρίς σωσίβιο», στην οποία συναντάμε και άλλες ιστορίες της που έχουν αγαπηθεί από οικογένειες και εκπαιδευτικούς.

«Οι ιστορίες μικρής φόρμας της Μαρίας Παπαγιάννη είναι «κιβωτοί λέξεων» που κρατούν ζωντανές τις ζωές των ηρώων τους. Κάθε μικρή ιστορία που χαρίζει στους μικρούς αναγνώστες της είναι μια μεγάλη περιπέτεια. Ένα λογοτεχνικό έργο με πλοκή, δρώντες ήρωες, συναίσθημα» λέει η διευθύντρια της σειράς, Βασιλική Νίκα (εκπαιδευτικός, ΜΑ, PhD),

«Οι λέξεις προσεκτικά διαλεγμένες, δεν περισσεύει τίποτε, δεν αλλάζει τίποτε, είναι εκεί σαν από πάντα», συνεχίζει η κυρία Νίκα: «Σαν να λέγονταν μόνον έτσι τα πράγματα με κείνη την αθωότητα της παιδικής γλώσσας που μιλάει απευθείας στο παιδί αλλά και στους μεγάλους που κρύβουν μέσα τους ένα παιδί.

Aντλεί τα θέματά της από την παιδική καθημερινότητα ή από την πολύτιμη μνήμη σαν να αφηγείται ιστορίες στον κάθε (εννοούμενο) αναγνώστη ξεχωριστά, βοηθώντας τον πότε να ανασύρει τις δικές του εικόνες και πότε παραχωρώντας τη φωνή του για να μιλήσει εκείνη για τις χαρές και τις αγωνίες της τρυφερής ηλικίας.

Το αφηγηματικό σύμπαν των ηρώων της διαστέλλεται περιέχοντας τις ζωές πολλών, μικρών και μεγάλων. Είναι όμως ένα σύμπαν προστατευμένο σαν την αγκαλιά της μαμάς, σαν την κρυψώνα των παιδικών χρόνων και μέσα σε αυτό οι μικροί αναγνώστες με ασφάλεια θα καταφέρουν να αποκτήσουν την απελευθερωτική δύναμη της ανάγνωσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των εσόδων από την έκδοση πηγαίνουν στο «Διαβάζοντας Μεγαλώνω», σωματείο για την προώθηση της ανάγνωσης στα παιδιά.

«Ο δρόμος για την αγάπη»

Το βιβλίο «Ο δρόμος για την αγάπη» είναι ένα τρυφερό παραμύθι για την τόλμη που χρειάζεσαι για να κυνηγήσεις το όνειρό σου.

Η Εύα, μια μικρή σκαντζοχοιρίνα, θα τολμήσει να ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι στο άγνωστο. Ξέρει ότι στον τόπο όπου βρέθηκε μπορεί να ζήσει με ηρεμία και με ασφάλεια, αλλά αυτό δεν της φτάνει. Θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο της για τη δική της πατρίδα. Ετσι θα ξεκινήσει ένα ταξίδι αυτογνωσίας, περιπέτειας, αναζήτησης στο άγνωστο ελπίζοντας ότι θα βρει το δικό της σπίτι, τον δικό της σκοπό και στο τέλος θα γνωρίσει την αγάπη.

Ο κεραυνοβόλος έρωτας θα την κάνει να νιώσει πως έφτασε σπίτι της, στο σημείο δηλαδή που κανείς νιώθει ότι μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή, να ριζώσει πάλι, να ζήσει αρμονικά με τον εαυτό του και το παρελθόν του.

Άλλωστε στα παραμύθια, ώσπου να βρεις αυτό το σπίτι, η αναζήτηση δεν τελειώνει…

Ενα ταξίδι σαν παραμύθι…

Η Μαρία Παπαγιάννη είναι από τις πιο σηµαντικές σύγχρονες παρουσίες στην ελληνική παιδική και νεανική λογοτεχνία. Γεννήθηκε στη Λάρισα, σπούδασε ελληνική φιλολογία στο ΑΠΘ και στη συνέχεια δούλεψε ως δημοσιογράφος σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες και περιοδικά. Το 1996 παντρεύτηκε τον μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Από το 2001 που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το πρώτο της βιβλίο, «Καληνύχτα, μαμά», αφιερώθηκε στις ιστορίες της. Γράφει βιβλία για µικρά και µεγάλα παιδιά, εφηβικά µυθιστορήµατα, λιμπρέτα και στίχους για μουσικοθεατρικές παραστάσεις, μεταφράζει παιδικά βιβλία και έχει εκδώσει ένα µυθιστόρηµα για ενήλικες.

Έχει βραβευτεί µε τα πιο σηµαντικά βραβεία: Κρατικό Βραβείο (Το Δέντρο το Μονάχο), Βραβείο Ελληνικού Τµήµατος της IBBY (Ως διά µαγείας, Παπούτσια µε φτερά), Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω (Ως διά µαγείας, Το Δέντρο το Μονάχο, Πιάστε τους), αναγραφή στον κατάλογο White Ravens (Είχε απ’ όλα και είχε πολλά).

Το παραµύθι της «Μια άλλη µέρα θα νικήσεις εσύ», σε εικονογράφηση της Εύα Θάρλετ, κυκλοφόρησε επίσης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Φινλανδία και την Κορέα, ενώ εκδόσεις των μυθιστορημάτων της αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα στη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...