4463
Η στιγμή του βομβαρδισμού των εγκαταστάσεων στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια | Zaporizhzhya NPP via YouTube/via REUTERS

Η ενάτη ημέρα του πολέμου: Πυρηνικός τρόμος στη Ζαπορίζια και προέλαση των Ρώσων στον Νότο

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2022, 05:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/03/2022, 21:05
Η στιγμή του βομβαρδισμού των εγκαταστάσεων στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
|Zaporizhzhya NPP via YouTube/via REUTERS

Η ενάτη ημέρα του πολέμου: Πυρηνικός τρόμος στη Ζαπορίζια και προέλαση των Ρώσων στον Νότο

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2022, 05:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/03/2022, 21:05

Το ξημέρωμα της ένατης ημέρας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ξύπνησε με έναν άλλον εφιάλτη για την ανθρωπότητα. Αυτόν της ραδιενέργειας και του πυρηνικού δυστυχήματος. Μέσα στη νύχτα οι Ρώσοι έθεσαν ως στόχο των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων τον τεράστιο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, με συνέπεια να ξεσπάσουν μάχες και πυρκαγιά και να υπάρξουν πληροφορίες για αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιδιώκει ένα νέο Τσερνόμπιλ και επιδίδεται σε «πυρηνική τρομοκρατία». Είναι ίσως αυτό που εκτιμούσε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνομιλία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά μας…

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

22:30 Ο πόλεμος έχει εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου: Το πετρέλαιο μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, έκλεισε αργά την Παρασκευή στα 118,11 δολάρια το βαρέλι, τιμή που είχε καταγραφεί για τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2008. Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, στο Λονδίνο, η τιμή του μπρεντ κατέγραφε αύξηση +6,92% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα.

21:55 Πληροφορίες από τη Ρωσία αναφέρουν ότι απαγορεύτηκε η πρόσβαση και στο Twitter.

21:40 Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλονται στο εξής βαριές ποινές φυλάκισης σε όποιον δημοσιοποιεί «ψευδείς πληροφορίες» για τον στρατό. Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προβλέπει επίσης ποινές κάθειρξης για όποιον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία. Οι ποινές που προβλέπονται μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 15 χρόνια για όποιον διαδίδει «ψευδείς πληροφορίες» οι οποίες έχουν «σοβαρές συνέπειες» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

21:05 Οι χώρες της G7 εξέφρασαν την πρόθεσή τους να επιβάλουν «νέες σκληρές κυρώσεις» κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία και δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν την «εκστρατεία παραπληροφόρησης της ρωσικής κυβέρνησης και των ΜΜΕ που συνδέονται με αυτήν».

!! 20:28 Η Ρωσία πρόκειται να μπλοκάρει την πρόσβαση στο Facebook μέσα στη χώρα. Κρατική αρχή υποστηρίζει ότι υπήρξαν 26 περιπτώσεις διακρίσεων κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης από το Facebook από τον Οκτώβριο του 2020.

20:10 Μια εικόνα από την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, πριν από σχεδόν 40 χρόνια, στην μακρινή εποχή της Σοβιετικής Ενωσης.

19:49 Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από πυρηνικές εγκαταστάσεις και άλλες κρίσιμης σημασίας πολιτικές υποδομές είναι «απαράδεκτες» και «άκρως ανεύθυνες», κατήγγειλε η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, η επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικής ενέργειας είναι αντίθετες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο… Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί ένα καταστροφικό πυρηνικό συμβάν», είπε η ΝτιΚάρλο στο Συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, μετά την κατάληψη του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης από τις ρωσικές δυνάμεις.

19:30 Βίντεο που κυκλοφόρησε στο twitter δείχνει ρωσικό μαχητικό Su-25 να έχει καταρριφθεί στην περιοχή του Κιέβου.

19:18 Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, ο διευθυντής της οποίας Ντμίτρι Μουράτοφ τιμήθηκε πέρυσι με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα θέματά της που αναφέρονται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία λόγω του καθεστώτος λογοκρισίας.

!! 18:44 Τουλάχιστον επτά πολίτες, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν στο Κίεβο έπειτα από νέο βομβαρδισμό, όπως μετέδωσε το Sky News.

H επίθεση έγινε σε αγροτική περιοχή λίγο έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα. Νωρίτερα, αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Reuters ότι ακούστηκαν μια σειρά από απανωτές εκρήξεις.

18:31 Το BBC θα αναστείλει τη δουλειά των δημοσιογράφων του στη Ρωσία, ενώ θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις ενός νέου νόμου που ψηφίστηκε που ποινικοποιεί τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης θα αποφασίζουν ποιες είναι ψευδείς πληροφορίες.

18:22 Η Μαριούπολη δεν έχει νερό, θέρμανση ούτε ηλεκτρικό, ενώ τελειώνουν και οι προμήθειες τροφίμων, αφότου ξεκίνησε η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο.

18:04 «Οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν» από την ουκρανική πόλη Μικολάιβ, μετά από επίθεση που έλαβε χώρα την Παρασκευή, δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης.

Όπως είπε, οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα.

17:40 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σημειώνοντας ότι τέθηκαν στο τραπέζι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και η ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε..

Πρόσθεσε ότι κοινό καθήκον είναι η διασφάλιση των πυρηνικών συγκροτημάτων παραγωγής ενέργειας και τις υποδομές.

17:15 «Η Ρωσία χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς στον πόλεμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Έχουμε δει τη χρήση βομβών διασποράς και έχουμε αναφορές για χρήση άλλων τύπων όπλων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε.

17:01 Τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μίας ώρας, είχε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Σολτς απηύθυνε έκκληση στον Πούτιν να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές ενέργειες, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, ζήτησε να επιτραπεί η πρόσβαση για αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές όπου διεξάγονται μάχες. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

16:46 Σύμβουλος του Ζελένσκι, τον οποίο επικαλείται το AFP, γνωστοποίησε ότι ο τρίτος γύρος συνομιλιών των Ουκρανών με Ρώσους αξιωματούχους θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο.

16:39 «Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ διαδίδει ψευδείς πληροφορίες, υποστηρίζοντας η Ουκρανία θέλει να αποκαταστήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Για άλλη μια φορά: Αυτό είναι ένα κυνικό, κραυγαλέο ψέμα από τη Ρωσία που η ίδια πυροβολεί πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία. Πρέπει να δημιουργηθούν ασφαλείς ζώνες γύρω τους για να αποφευχθεί η καταστροφή στην Ευρώπη», τόνισε ο ουκρανός υπ. Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

!! 16:27 Καλά νέα: η ελληνική αυτοκινητοπομπή που είχε ξεκινήσει πριν τρεις ημέρες από τη Μαριούπολη πέρασε τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία. Σε μήνυμά του, στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ανέφερε:

16:05 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 18.30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), μετά τη ρωσική επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

!! 15:01 Τον έλεγχο όλης της νότιας Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια να την αποκόψουν από τη Μαύρη Θάλασσα, εδραιώνει στρατιωτικά η Ρωσία, καθώς δυνάμεις της εισήλθαν και στην πόλη Μικολάιφ στη Μαύρη Θάλασσα. Ουσιαστικά οι Ρώσοι έχουν καταλάβει όλες τις σημαντικές πόλεις του νότου, πλην της Οδησσού που αποτελεί τον επόμενο στόχο. Στη Μαριούπολη ναι μεν ο έλεγχος παραμένει σε ουκρανικά χέρια, όμως η πόλη έχει περικυκλωθεί και οι κάτοικοί της είναι «ελεύθεροι πολιορκημένοι».

Εναν κατατοπιστικό χάρτη δημοσίευσε το βρετανικό Sky News.

!! 14:37 Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατήγγειλε βιασμούς που διέπραξαν ρώσοι στρατιώτες σε ουκρανικές πόλεις. Ο Κουλέμπα δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του και το Reuters δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει ανεξάρτητα την καταγγελία.

«Οταν πέφτουν βόμβες στις πόλεις σου, όταν στρατιώτες βιάζουν γυναίκες στις κατεχόμενες πόλεις και όταν έχουμε πολυάριθμες περιπτώσεις, δυστυχώς, με ρώσους στρατιώτες να βιάζουν γυναίκες στις ουκρανικές πόλεις, είναι δύσκολο, φυσικά, να μιλάμε για την αποτελεσματικότητα του διεθνούς δικαίου», είπε ο Κουλέμπα απευθυνόμενος στο κοινό εκδήλωσης της δεξαμενής σκέψης Chatham House στο Λονδίνο.

14:16 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους γείτονες της Ρωσίας να μην κλιμακώνουν τις εντάσεις, οκτώ ημέρες μετά την εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει καμία κακή πρόθεση προς τους γείτονές μας. Και θα τους πρότεινα επίσης να μην κλιμακώνουν την κατάσταση, να μην θέτουν περιορισμούς. Εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας και θα συνεχίσουμε να τις εκπληρώνουμε», είπε ο Πούτιν σε δηλώσεις του που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση. «Δεν βλέπουμε καμία ανάγκη εδώ για να επιδεινωθούν οι σχέσεις μας. Και όλες οι ενέργειές μας, αν προκύψουν, προκύπτουν πάντα αποκλειστικά ως απάντηση σε κάποιες εχθρικές ενέργειες, ενέργειες εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε.

(Sputnik/Andrei Gorshkov/Kremlin via REUTERS)

Ο Πούτιν εμφανίστηκε στην τηλεόραση να λαμβάνει μέρος διαδικτυακά, από την οικία του έξω από τη Μόσχα, σε μια τελετή έπαρσης σημαίας για ένα πορθμείο στη βόρεια Ρωσία.

14:04 H εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη δραστηριότητά της στην Αγία Πετρούπολη, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Καταδικάζουμε αυτόν τον πόλεμο ως ένοπλη επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους και του λαού του – ως μία ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η οποία προκαλεί ανείπωτη οδύνη στον λαό της Ουκρανίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Στέφαν Σούλτε.

13:45 Για πρώτη φορά η πλειονότητα των Σουηδών τάσσεται υπέρ της εισόδου της χώρας τους στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση των Aftonbladet / Demoskop, το 51% των Σουηδών δηλώνουν υπέρ της ένταξης της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, 27% κατά, ενώ ένα 22% δηλώνει αναποφάσιστο.

13:36 Θα φτάσουμε ή και θα ξεπεράσουμε τα τρία εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Νωρίτερα ο κ. Σχοινάς είχε επισκεφτεί τα σύνορα Ουγγαρίας – Ουκρανίας.

13:33 Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του στο συμβούλιο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Lukoil, ο τελευταίος σε μια σειρά πολιτικών της Δύσης που αποστασιοποιείται από το ρωσικό κράτος μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση προς το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, ο Σιούσελ είπε ότι πέρασε τις τελευταίες ημέρες από τα δύο χρόνια του στο συμβούλιο της εταιρείας πιέζοντας να υιοθετηθεί ένα ψήφισμα που θα κατακρίνει την εισβολή. «Για εμένα, κάποιον που ανέκαθεν υποστήριζε τις εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, η φιλοπόλεμη επίθεση στην Ουκρανία, οι κτηνώδεις επιθέσεις και ο βομβαρδισμός άμαχου πληθυσμού ξεπέρασαν μια κόκκινη γραμμή», έγραψε ο Σιούσελ.

13:22 Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, έπειτα από επικοινωνία που είχε, όπως είπε, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Σολτς επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αναμιχθεί στις συγκρούσεις, τόνισε ωστόσο και την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει επίθεση σε έδαφος της Συμμαχίας.

O Ολαφ Σολτς στο γενικό επιτελείο της Bundeswehr στο Βερολίνο (Clemens Bilan/Pool via REUTERS)

«Είναι σημαντικό η τρέχουσα σύγκρουση να μην επεκταθεί σε άλλες χώρες πέρα από την Ουκρανία. Γι’ αυτό και οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα επέμβουν άμεσα στις στρατιωτικές συγκρούσεις», εκτίμησε ο καγκελάριος κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Σβίλοουζεε, κοντά στο Βερολίνο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε, στηρίζει την Ουκρανία και έχει επιβάλει εκτεταμένες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

12:30 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να ενισχυθούν οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον του μεγαλύτερου ουκρανικού πυρηνικού σταθμού.

«Μια άμεση ενίσχυση των κυρώσεων κατά του πυρηνικού κράτους-τρομοκράτη είναι απαραίτητη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του και κάλεσε επίσης τους ρώσους πολίτες να «βγουν στους δρόμους» για να σταματήσουν τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 9.200 άτομα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

12:23 Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών και μέρους του προσωπικού του προξενείου της Μαριούπολης από την Ουκρανία. Η αυτοκινητοπομπή έκανε ανεφοδιασμό και ξεκίνησε σήμερα το πρωί με κατεύθυνση τη Μολδαβία, σύμφωνα με νέα ενημέρωση διπλωματικών πηγών.

Η επιχείρηση «Νόστος 3» πραγματοποιείται με επικεφαλής τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο και περιλαμβάνει προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, δημοσιογράφους που στεγάζονταν στους χώρους του, καθώς και Έλληνες πολίτες που επιθυμούσαν να φύγουν από την περιοχή. Στο Γενικό Προξενείο Μαριούπολης έχει παραμείνει ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης.

11:49 Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «απερίσκεπτους» βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων που έπληξαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και απηύθυνε έκκληση να τεθεί τέλος στον πόλεμο.

«Η επίθεση εναντίον ενός πυρηνικού σταθμού καταδεικνύει την απερισκεψία αυτού του πολέμου και την ανάγκη να τεθεί τέλος σε αυτόν», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, σε μια σύντομη παρέμβαση πλάι στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, πριν από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

11:41 Ο Μάριο Ντράγκι, πρωθυπουργός της Ιταλίας, καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας κοντά στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, την οποία χαρακτήρισε «επίθεση εναντίον της ασφάλειας όλων».

«Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι καταδικάζει την ειδεχθή επίθεση της Ρωσίας στη μονάδα πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια -μια επίθεση εναντίον της ασφάλειας όλων», ανέφερε το γραφείο του σε δήλωση που εξέδωσε. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει να αντιδρά ενωμένη και με τη μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα, μαζί με τους συμμάχους, προκειμένου να υποστηρίξει την Ουκρανία και να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες», συμπλήρωσε η ανακοίνωση του ιταλικού πρωθυπουργικού γραφείου.

!! 11:32 Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι είπε ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια παραμένει «τεταμένη» και έκανε λόγο για δύο τραυματίες από την πυρκαγιά που ξέσπασε κατά τις εχθροπραξίες τις πρώτες πρωινές ώρες –πρόκειται για προσωπικό ασφαλείας και όχι τεχνικούς, συμπλήρωσε.

Ο Γκρόσι έδειξε χάρτη με το πού σημειώθηκε η πυρκαγιά και είπε ότι δεν επηρεάστηκαν τα συστήματα ασφαλείας του εργοστασίου και ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας, ωστόσο επέμεινε ότι «κάτι πρέπει να γίνει».

Ο Γκρόσι δείχνει το σημείο της επίθεσης, σε μια σχετική απόσταση από τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες (REUTERS/Leonhard Foeger)

Παράλληλα κάλεσε Ουκρανούς και Ρώσους να συμφωνήσουν τουλάχιστον σε ένα πλαίσιο που θα εγγυάται την ασφάλεια και τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών. Ο αργεντινός αξιωματούχος είπε ότι μόνο ένας από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου –του μεγαλύτερου στην Ευρώπη– βρίσκεται σε λειτουργία και αυτός στο 60% των δυνατοτήτων του.

Ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να επισκεφτεί και το Τσερνόμπιλ, που βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα στα χέρια των Ρώσων.

11:27 Περίπου 624.500 άνθρωποι έχουν περάσει από την Ουκρανία στην Πολωνία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η πολωνική συνοριοφυλακή.

11:20 H παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία αποτελεί τη σοβαρότερη πρόκληση για το κράτος του διεθνούς δικαίου στον 21ο αιώνα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

!! 11:15 Σε μια κλιμάκωση της ρητορικής της Δύσης, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ είναι «έτοιμο» να απαντήσει στη Ρωσία.

«Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία. Δεν θέλουμε σύγκρουση, αλλά αν η σύγκρουση έρθει σε εμάς είμαστε έτοιμοι», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λίγο πριν τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Ο Αντονι Μπλίνκεν στις δηλώσεις του πριν τη σύνοδο των υπ. Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (REUTERS/Yves Herman/Pool)

10:58 Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι ελέγχει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίνια και ότι το εργοστάσιο λειτουργεί «κανονικά». Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, επέρριψε την ευθύνη για την έκρηξη στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου σε ουκρανούς δολιοφθορείς, υποστηρίζοντας ότι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στο συγκεκριμένο πυρηνικό εργοστάσιο από την περασμένη Δευτέρα.

!! 10:46 Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας βρίσκεται η Ρωσία σύμφωνα με τον οίκο Standard & Poor’s, ο οποίος ακολουθώντας τους άλλους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, προχώρησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας.

Ο S&P έριξε το αξιόχρεο της Ρωσίας σε CCC- από BB+ που ήταν μέχρι σήμερα.

Στη σχετική έκθεση, οίκος σημειώνει πως θα διατηρήσει αρνητικό το credit watch της Ρωσίας λόγω «αυξημένων κινδύνων για χρεοκοπία», στο περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά από τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση.

Ως γνωστόν, σε παρόμοιες κινήσεις είχαν ήδη προχωρήσειοι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moodys. Η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ρωσίας σε «Β» από «ΒΒΒ» και έθεσε την αξιολόγηση σε «rating watch negative».

Η Moody’s ανέφερε πως υποβαθμίζει την αξιολόγηση της Ρωσίας σε «Β3» από «Baa3» επικαλούμενη τις σοβαρές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει χώρες της Δύσης στη Ρωσία, ενώ προειδοποίησε πως η αξιολόγηση παραμένει υπό εξέταση για περαιτέρω υποβάθμιση.

10:22 Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι επιβίωσε τριών απόπειρων δολοφονιών εναντίον του την τελευταία εβδομάδα. Την περασμένη Δευτέρα, το βρετανικό φύλλο είχε αποκαλύψει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε στείλει στελέχη της περιβόητης ομάδας Βάγκνερ, με σκοπό να εκτελέσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, προκειμένου να μείνει ακέφαλη η χώρα και να διευκολυνθεί η κατάληψή της.

10:15 Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

«Θα επιτηρούμε την κατάσταση και καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την κλιμάκωση και να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων», είπε στη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης του Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουενμπίν.

!! 09:52 Η ρωσική Δούμα πέρασε νομοθέτημα σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται ποινές φυλάκισης για όσους διαδίδουν «ψευδείς πληροφορίες» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

09:48 Η Μαριούπολη, η πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίσταται σφοδρά πλήγματα: αυτό ανέφερε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.

«Η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει πιθανόν περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις», σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας. «Οι αστικές υποδομές της πόλης υφίστανται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις», προσέθεσε.

09:40 Ο Κλεμάν Μπον, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει σθεναρή στάση καθώς οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία εντείνονται, προσθέτοντας ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αποτιμηθούν οι συνέπειες της φωτιάς που ξέσπασε κοντά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη, αυτόν στην Ζαπορίζια της Ουκρανίας.

«Μπορεί να δει κάποιος ότι οι επιθέσεις εντείνονται, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και σοβαρό», δήλωσε ο Μπον σε δημοσιογράφους.

09:29 Οι ρωσικές αρχές περιόρισαν την πρόσβαση σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το BBC και η Deutsche Welle, κατηγορώντας τα ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο εθνικός φορέας τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας (Roskomnadzor) «περιόρισε» τη μετάδοση στη χώρα της εκπομπής της ρωσικής υπηρεσίας του BBC και του Radio Liberty, που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο, της Deutsche Welle καθώς και την πρόσβαση στο ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Meduza, έπειτα από αίτημα της εισαγγελίας.

09:20 Συνάντηση με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο στον Λευκό Οίκο θα έχει εντός της ημέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την ώρα που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ανησυχία σε άλλες γειτονικές της χώρες.

Οι Φινλανδοί παραδοσιακά είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη Ρωσία, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται κοινά σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων και έχουν πικρή εμπειρία από δύο σοβιετικές εισβολές. Η χώρα παρέμεινε «ουδέτερη» στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με αντάλλαγμα τη διαβεβαίωση της Μόσχας ότι τα σοβιετικά στρατεύματα δεν θα καταλάμβαναν τη χώρα. Ο όρος «φινλανδοποίηση» έμεινε στην Ιστορία καθώς επί δεκαετίες μεταπολεμικά η Μόσχα δεν εισέβαλε μεν στη Φινλανδία αλλά είχε λέγειν ακόμα και στο ποιοι θα αναλάμβαναν διοικητές κρατικών οργανισμών. Το 1995 όμως, η Φινλανδία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πλέον διατηρεί μια στενή σχέση με το ΝΑΤΟ.

!! 09:00 Ο αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ ζήτησε από «κάποιον στη Ρωσία» να δολοφονήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και να προσφέρει «μια μεγάλη υπηρεσία» στη Ρωσία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Αρχικά ο Γκρέιαμ, γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από τη Νότια Καρολίνα, έκανε αυτή την πρόταση στη διάρκεια εμφάνισής του στην εκπομπή του Σον Χάνιτι στο Fox News. Επανέλαβε το σχόλιό του με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, κάνοντας μια αναφορά τόσο στον Βρούτο, που πρόδωσε τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα, όσο και στην αποτυχημένη προσπάθεια δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ το 1944 από τον Γερμανό αξιωματικό Κλάους φον Στάουφενμπεργκ. «Υπάρχει ένας Βρούτος στη Ρωσία; Υπάρχει ένας πιο επιτυχημένος συνταγματάρχης Στάουφενμπεργκ στον ρωσικό στρατό;», διερωτήθηκε.

08:55 Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων», ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιστη της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν στο πυρηνικό εργοστάσιο τα ξημερώματα της Παρασκευής, προκαλώντας πυρκαγιά σε κτίριό του. Η φωτιά κατασβέστηκε νωρίτερα.

!! 07:47 Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε τις «ανεύθυνες ενέργειες» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που «απειλούν την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης», μετά τον βομβαρδισμό ρωσικών στρατευμάτων που προκάλεσε πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία.

Επειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Τζόνσον έκανε γνωστό ότι πρόκειται να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα «στις επόμενες ώρες», ανέφερε η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

07:33 Κατασβέστηκε από τους πυροσβέστες η φωτιά που είχε ξεσπάσει εξαιτίας ρωσικού βομβαρδισμού σε μέρος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας.

Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και «εξουδετερώθηκε στις 06:20», διευκρίνισε η ουκρανική υπηρεσία.

06:10 Το αμερικανικό Time ανήρτησε βίντεο από κάμερες ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, με τη στιγμή της επίθεσης και της έκρηξης.

!! 05:37 Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Η Ουκρανία μετράει δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αν εκραγεί κάποιος, θα είναι το τέλος των πάντων. Το τέλος της Ευρώπης. Θα πρέπει να εκκενωθεί η Ευρώπη. Μόνο αν αναλάβει άμεσα δράση η Ευρώπη θα μπορέσει να σταματήσει τα ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος η Ευρώπη να πεθάνει εξαιτίας πυρηνικής καταστροφής», προειδοποίησε μεταξύ άλλων ο ουκρανός πρόεδρος.

05:30 Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μετά τη συνδιάλεξη του Τζο Μπάιντεν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως ο αμερικανός πρόεδρος ενώνει τη φωνή του με τον ουκρανό ομόλογό του, καλώντας τη Ρωσία να «σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητά της στην περιοχή» του εργοστασίου και «να επιτρέψει την πρόσβαση στους πυροσβέστες και στα σωστικά συνεργεία».

05:02 Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ επικοινώνησε με τον ουκρανό ομόλογό της. Γνωστοποίησε ότι τέθηκαν σε επιφυλακή η αμερικανική ομάδα αντιμετώπισης πυρηνικών επεισοδίων και ζήτησε να πάψουν οι εχθροπραξίες πέριξ του εργοστασίου της Ζαπορίζια. Η ίδια είπε ότι δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις για αυξημένη ραδιενέργεια.

04:43 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία» και ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, μετά την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία.

«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

04:20 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, όπου νωρίτερα αναφέρθηκε πυρκαγιά έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων

04:14 Η πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια ξέσπασε σε κτίριο που χρησιμοποιείτο για εκπαίδευση των εργαζομένων, εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης, καθησύχασε η ουκρανική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο διευθυντής του εργοστασίου δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ukraine 24 ότι δεν διαπιστώνεται διαρροή ραδιενέργειας από κανέναν αντιδραστήρα.

04:11 Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) απηύθυνε επείγουσα έκκληση για άμεση παύση του πυρός στο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το οποίο υπήρξε θέατρο μαχών και χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ρωσικού βομβαρδισμού. H IAEA προειδοποίησε για «πολύ σοβαρό» κίνδυνο να σημειωθεί δυστύχημα εάν χτυπηθεί αντιδραστήρας.

Η IAEA «καλεί να σταματήσει η χρήση βίας και προειδοποιεί εναντίον του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες» της εγκατάστασης, ανέφερε μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι βρίσκεται σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές και με στελέχη της διεύθυνσης του εργοστασίου για να αποτιμηθεί η κατάσταση στη Ζαπορίζια.

!! 03:50 Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΑΕ) ανέφερε ότι σύμφωνα με τον ουκρανό διαχειριστή δεν υπήρξε μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας στον σταθμό της Ζαπορίζια.

03:44 Το επίπεδο ραδιενέργειας στον χώρο όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, παραμένει αμετάβλητο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο εκπρόσωπο της ουκρανικής εγκατάστασης.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας, ανέφερε ακόμη ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε εξαιτίας ρωσικών πυρών βρίσκεται εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης και ότι μια από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας στον σταθμό τέθηκε εκτός λειτουργίας.

03:25 Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι καταγράφονται αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια.

!! 03:16 Σύμφωνα με το Sky News, o υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον του εργοστασίου από όλες τις πλευρές. Είπε ότι έχει ξεσπάσει ήδη πυρκαγιά και προειδοποίησε ότι εάν σημειωθεί έκρηξη στην εγκατάσταση, τα πράγματα θα είναι «δέκα φορές χειρότερα από ό,τι στο Τσερνόμπιλ», όπου το 1986 εκτυλίχθηκε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία.

03:11 Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιβεβαίωσε το χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και δήλωσε ότι είναι σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές για να εξετάσει την κατάσταση.

03:02 «Μονάδα» του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, χτυπήθηκε από ρωσικά πυρά, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης. Την ίδια πληροφορία μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας.

02:31 Μέρος του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου του είδους του στην Ευρώπη, βρίσκεται στις φλόγες έπειτα από βομβαρδισμό του ρωσικού στρατού, έκαναν γνωστό ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης, ο Αντρίι Τουζ, και ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Ενεργκοντάρ, ο Ντμίτρο Ορλόφ.

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram.

01:55 Οι Τσέχοι που επιθυμούν να πάνε στην Ουκρανία και να πάρουν μέρος στον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας δεν θα αντιμετωπίσουν ποινικό κολασμό, διαβεβαίωσαν οι τσέχοι πολιτικοί ηγέτες.

«Μπορούμε να εγγυηθούμε ασυλία μέσω προεδρικής χάριτος», είπε στον Τύπο ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα αφού συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν.

Στη Δημοκρατία της Τσεχίας ο νόμος προβλέπει την επιβολή ως και πέντε ετών κάθειρξης σε Τσέχους που πολεμούν στις τάξεις ξένου στρατού.

Για να μπορέσουν να το πράξουν, πρέπει προηγουμένως να εξασφαλίσουν ειδική άδεια από τον πρόεδρο. Έχουν υποβληθεί περίπου 400 αιτήσεις γι’ αυτό.

00:12 Ο Ντμίτρο Ορλόφ, δήμαρχος της πόλης Ενερχοντάρ, δήλωσε αργά τη νύχτα της Πέμπτης ότι ρώσοι στρατιώτες κατευθύνονται προς τον κοντινό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι ρωσικά στρατεύματα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό, αφότου εισέβαλαν με τανκς στην πόλη Ενερχοντάρ.

«Ακούγονται σφοδρά πυρά στην πόλη», έγραψε σε ανάρτησή του ο Ντμίτρο Ορλόφ.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη υπό τον έλεγχό τους το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι οριακή. Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών δεν έδωσε πολλές ελπίδες για αποκλιμάκωση, καθώς το μόνο που συμφωνήθηκε είναι να υπάρξουν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για τους αμάχους και να τα ξαναπούν την επόμενη εβδομάδα —έως τότε ο πόλεμος θα συνεχιστεί, με τον Πούτιν να ξεκαθαρίζει ότι στόχος του είναι η κατάληψη «όλης» της Ουκρανίας και την παγκόσμια οικονομία να κλυδωνίζεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...