414
Ο λευκορώσος ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλες Μπιαλιάτσκι σε ομιλία του το 2020 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας | EPA/ANDERS WIKLUND

Λευκορωσία: Νομπελίστας σε απομόνωση και αγνοούμενος

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 20:28
Ο λευκορώσος ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλες Μπιαλιάτσκι σε ομιλία του το 2020 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας
|EPA/ANDERS WIKLUND

Λευκορωσία: Νομπελίστας σε απομόνωση και αγνοούμενος

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 20:28

Η Νατάλια Πίντσουκ, σύζυγος του νομπελίστα Ειρήνης Αλες Μπιαλιάτσκι, δήλωσε ότι ο άνδρας της, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 10 ετών σε σωφρονιστικό ίδρυμα στην πόλη Γκόρκι της Λευκορωσίας, αγνοείται πλήρως μετά τη μεταφορά του στην πτέρυγα Ν9, όπου κρατούνται πολύ επικίνδυνοι εγκληματίες, οι τρόφιμοι ξυλοκοπούνται και υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία.

«Οι Αρχές δημιουργούν αφόρητες συνθήκες για τον Αλες και τον κρατούν σε αυστηρή απομόνωση. Δεν έχω λάβει ούτε ένα γράμμα από αυτόν επί έναν μήνα, ούτε αυτός λαμβάνει τα γράμματά μου» είπε η Πίντσουκ την Τετάρτη, σύμφωνα με τον Guardian.

Τον περασμένο Μάρτιο ένα δικαστήριο καταδίκασε τον 60χρονο Μπιαλιάτσκι, τον κορυφαίο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Λευκορωσίας και έναν από τους νικητές του Νομπέλ Ειρήνης 2022, και τρεις από τους συναδέλφους του, με την κατηγορία της χρηματοδότησης πράξεων που παραβιάζουν τη δημόσια τάξη, και για λαθρεμπόριο. Ηταν ακόμη μια κίνηση του καθεστώτος, το οποίο καταστέλλει κάθε αντικαθεστωτική φωνή από το 2020.

Ο Μπιαλιάτσκι έχει περάσει 20 μήνες στη φυλακή από τη σύλληψή του, το 2021, και η Πίντσουκ ανησυχεί ότι η υγεία του επιδεινώνεται. «Στις πιο πρόσφατες επιστολές βλέπω ότι έχει αλλάξει η γραφή του και επιδεινώνεται η κατάστασή του, τόσο όσον αφορά την υγεία του όσο και την όρασή του, και ανησυχώ πάρα πολύ για αυτό» είπε. Προέτρεψε τον ΟΗΕ να παρέμβει.

Η σκληρή τιμωρία του Μπιαλιάτσκι και τριών από τους συναδέλφους του ήταν μια απάντηση σε μαζικές διαμαρτυρίες για τις εκλογές του 2020, που διατήρησαν τον αυταρχικό πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο στην εξουσία.

Ο Λουκασένκο, μακροχρόνιος σύμμαχος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριξε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κυβερνά τη χώρα από το 1994. Κατά τις διαδηλώσεις του 2020, τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στη Λευκορωσία, συνελήφθησαν περισσότεροι από 35.000 πολίτες και χιλιάδες ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία.

Και οι τέσσερις ακτιβιστές επέμειναν στην αθωότητά τους, σύμφωνα με το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Viasna, το οποίο ιδρύθηκε από τον Μπιαλιάτσκι. Ο ίδιος μοιράστηκε το βραβείο Ειρήνης του 2022 με τη Memorial, μια εξέχουσα ρωσική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και το Ουκρανικό Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών.

Η Viasna έχει καταμετρήσει μέχρι σήμερα 1.516 πολιτικούς κρατούμενους στη Λευκορωσία. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι οι Αρχές σκόπιμα δημιουργούν αφόρητες συνθήκες για πολλούς από αυτούς.

Εδώ και 28 ημέρες δεν υπάρχει καμία πληροφορία ούτε για την τύχη του φυλακισμένου πρώην υποψήφιου για την προεδρία Βίκτορ Μπαμπαρίκα, ο οποίος φέρεται να ξυλοκοπήθηκε στο κελί του και να έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Κανείς δεν έχει ακούσει τίποτε ούτε για τον Νικολάι Στάτκεβιτς, ένα εξέχον στέλεχος της αντιπολίτευσης, που εκτίει ποινή κάθειρξης 14 ετών, εδώ και 100 ημέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...