332
Ρώσοι αντικαθεστωτικοί φωτογραφίζονται με την ουκρανική σημαία και το λάβαρό τους μπροστά σε ένα από τα τανκς που εισέβαλαν στο Μπέλγκοροντ | Russian Volunteer Corps/Handout via REUTERS

Το «Μπέλγκοροντ» συνδέεται με την ουκρανική αντεπίθεση

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 20:14
Ρώσοι αντικαθεστωτικοί φωτογραφίζονται με την ουκρανική σημαία και το λάβαρό τους μπροστά σε ένα από τα τανκς που εισέβαλαν στο Μπέλγκοροντ
|Russian Volunteer Corps/Handout via REUTERS

Το «Μπέλγκοροντ» συνδέεται με την ουκρανική αντεπίθεση

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 20:14

Καθώς οι ίδιοι οι Ρώσοι παραδέχθηκαν ότι οι επιδρομές των αντικαθεστωτικών στοιχείων συνεχίστηκαν στο Μπέλγκοροντ όλη τη νύχτα, με drones βασικά, οι διεθνείς αναλυτές προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο. Τι κρύβεται πίσω του; Γιατί εκδηλώθηκε τώρα, στη συγκεκριμένη φάση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου; Σε τι είδους οφέλη αποσκοπούν οι επιδρομείς;

Δεν έχει σημασία ότι δεν υπήρξαν θύματα. Το Κρεμλίνο ανησύχησε, απασχολήθηκε η ρωσική αεράμυνα, ο λαός τρομοκρατήθηκε και σημειώθηκαν και κάποιες καταστροφές σε οικήματα, κατοικίες κ.λπ. Μέσα όπως το Reuters και ο Guardian ασχολήθηκαν με αυτή τη μάλλον απρόσμενη διήμερη πολεμική επιχείρηση εντός του ρωσικού εδάφους.

Οι αναλυτές εκτίμησαν ότι η συγκυρία παίζει μεγάλο ρόλο. Οι Ουκρανοί, ενισχυμένοι από τα όπλα των ΝΑΤΟϊκών χωρών, είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν την αντεπίθεσή τους, όπως τα πάντα καταδεικνύουν. Και η εισβολή στο Μπέλγκοροντ έγινε τώρα, με προφανή στόχο: να αναγκάσει το ρωσικό επιτελείο να αποσύρει στρατεύματα από τις γραμμές άμυνας εντός της Ουκρανίας, πιθανώς και από την Κριμαία, και να τα στείλει στο Μπέλγκοροντ. Φυσικά, μετράει και το ψυχολογικό αποτέλεσμα.

Το Κίεβο, ως γνωστόν, αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τους εισβολείς. Ομως η αλήθεια είναι ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ουκρανικών δυνάμεων εκπαίδευσαν αυτούς τους αντιπουτινικούς Ρώσους. «Οι Ουκρανοί προσπαθούν να διασπάσουν τους Ρώσους σε διάφορα πεδία, να προκαλέσουν ρήγματα και να τους αναγκάσουν να στείλουν ενισχύσεις [στο Μπέλγκοροντ]» είπε ο Νιλ Μέλβιν, αναλυτής του Royal United Services Institute, ενός εξειδικευμένου σε ζητήματα άμυνας και ασφαλείας think tank του Λονδίνου.

Η εισβολή έγινε μακριά από το επίκεντρο των μαχών στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς, περίπου 160 χλμ. από τις γραμμές του μετώπου στη βόρεια περιοχή του Χαρκόβου. «Οι Ρώσοι πρέπει να απαντήσουν σε αυτό το φαινόμενο, να στείλουν στρατό εκεί και συγχρόνως να κρατήσουν σε όλη τη συνοριακή περιοχή» αποφάνθηκε ο Μέλβιν.

Για τους Ρώσους, βέβαια, οι επιδρομείς του διημέρου είναι «ουκρανοί εθνικιστές» μεταμφιεσμένοι σε ρώσους αντικαθεστωτικούς. Το ρωσικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι ο στρατός σκότωσε καμιά εβδομηνταριά από εκείνους που εισέβαλαν με τανκς την πρώτη ημέρα και ότι απώθησε  στην Ουκρανία τους υπολοίπους. Οπωσδήποτε, όμως, έπεται συνέχεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...