530
Καπνοί βγαίνουν από τον ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα η έκρηξη του οποίου προκάλεσε ένα καταστροφικό τσουνάμι | Shutterstock

Τι προκάλεσε το τσουνάμι στην Ινδονησία;

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2018, 17:33
Καπνοί βγαίνουν από τον ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα η έκρηξη του οποίου προκάλεσε ένα καταστροφικό τσουνάμι
|Shutterstock

Τι προκάλεσε το τσουνάμι στην Ινδονησία;

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2018, 17:33
Τι συνέβη;

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες ανεύρεσης και διάσωσης ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα του τσουνάμι που χτύπησε νησιωτικές περιοχές της Ινδονησίας. Το ισχυρότερο χτύπημα δέχτηκε η περιοχή Πάντεγκλανγκ στο δυτικό άκρο του νησιού Ιάβα. Από τους περίπου 280 νεκρούς που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής οι 207 βρίσκονταν στην συγκεκριμένη περιοχή. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian έχουν τραυματιστεί περισσότερα από χίλια άτομα ενώ περίπου 12 χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το τσουνάμι  προκάλεσε υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα αλλά πρέπει να γίνουν έρευνες στην περιοχή του ηφαιστείου με σκάφη που θα φέρουν ειδικό εξοπλισμό για να συγκεντρωθούν στοιχεία αλλά προς το παρόν το εγχείρημα κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνο και έτσι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να διαπιστωθεί ότι η κατάσταση στο ηφαίστειο έχει ομαλοποιηθεί.

Γιατί δεν υπήρξε κάποιο σήμα προειδοποίησης;

Μετά το καταστροφική τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό τα Χριστούγεννα του 2004 που οδήγησε στον θάνατο περίπου 300 χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές έχουν δημιουργηθεί μηχανισμοί προειδοποίησης για την δημιουργία και πιθανή έλευση στις ακτές τσουνάμι. Ομως τα συστήματα αυτά είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν μετά από σεισμικές δονήσεις που πιθανώς να προκαλέσουν τσουνάμι. Η έγκαιρη προειδοποίηση για ένα τσουνάμι που οφείλεται σε ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό τεχνικά να υπάρξει. Οι ειδικοί μάλιστα αναφέρουν ότι ακόμη και αν τοποθετηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός (σημαδούρες με αισθητήρες, σόναρ, ραντάρ κλπ) στις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ηφαίστεια ο μηχανισμός δημιουργίας τσουνάμι από ηφαιστειακές εκρήξεις είναι τέτοιος που στην καλύτερη περίπτωση ο εντοπισμός ενός τσουνάμι και η σχετική ειδοποίηση θα γίνει μόλις 1-2 λεπτά πριν αυτό χτυπήσει κάποια περιοχή. Επιπλέον το κόστος τοποθέτησης και λειτουργίας τέτοιων συστημάτων γύρω από ηφαίστεια είναι τόσο υψηλό που θεωρείται πρακτικά αδύνατο να υπάρξει εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων σε όλο τον κόσμο. Μόνο στην Ινδονησία υπάρχουν περίπου 147 ηφαίστεια εκ των οποίων τα 76 είναι ενεργά. Ετσι οι κάτοικοι των περιοχών πέριξ ενεργών ηφαιστείων είναι όπως αποδεικνύεται εκτεθειμένοι εκτός από τους κινδύνους των εκρήξεων (λάβα, τέφρα, τοξικά αέρια κλπ) και στον κίνδυνο ενός τσουνάμι.

Η ιστορία του Κρακατόα

Το Κρακατόα είναι ηφαιστειακό νησί το οποίο βρίσκεται στον πορθμό της Σούνδας, ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα. Το όνομα χρησιμοποιείται για την ομάδα νησιών η οποία αποτελεί τα κατάλοιπα ενός μεγαλύτερου νησιού το οποίο καταστράφηκε από μια κατακλυσμιαία έκρηξη που συνέβη το 1883. Στην καλδέρα που σχηματίστηκε το 1883 αναδύθηκε το 1927 ένα νέο νησί, το Ανάκ Κρακατόα (που σημαίνει «παιδί του Κρακατόα»), το οποίο είναι ενεργό ηφαίστειο και είναι αυτό που προκάλεσε το νέο τσουνάμι. Η έκρηξη του 1883 προκάλεσε τσουνάμι τα κύματα του οποίου ξεπέρασαν σε ύψος τα 36 μέτρα και υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 36 χιλιάδες άτομα. Εχει διαπιστωθεί ότι η τρομερή έκρηξη που ακούστηκε μέχρι την Αυστραλία προκάλεσε περιβαλλοντική καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο οπότε οι πραγματικές συνέπειες της έκρηξης είναι πρακτικά ανυπολόγιστες. Οι ηφαιστειολόγοι αναφέρουν ότι υπάρχει μόνιμη γεωλογική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο σημείο με το Ανάκ Κρακατόα να τροφοδοτείται συνεχώς από το εσωτερικό της Γης με λάβα οπότε η ενεργοποίηση του ανά τακτά χρονικά διαστήματα θεωρείται δεδομένη.

Ενα βίντεο για την νέα έκρηξη του Ανακ Κρακατόα και το τσουνάμι που προκάλεσε:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...