667
Ο Αλέξης Τσίπρας θα δοκιμάσει μια άλλη Ελλάδα, μακριά από την ασφάλεια του Μαξίμου. | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Απόβαση διμοιριών ΜΑΤ και Τσίπρα στη Λέσβο

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2018, 07:50
Ο Αλέξης Τσίπρας θα δοκιμάσει μια άλλη Ελλάδα, μακριά από την ασφάλεια του Μαξίμου.
|Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Απόβαση διμοιριών ΜΑΤ και Τσίπρα στη Λέσβο

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2018, 07:50

Ο Αλέξης Τσίπρας δοκιμάζει τη γεύση μιας άλλης Ελλάδας, όχι αυτής που εξωραΐζει καθημερινά ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μαξίμου. Μακριά από την πρωθυπουργική βίλα της Ηρώδου Αττικού, η οποία φυλάσσεται νυχθημερόν από κλούβες των ΜΑΤ, ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται τη Λέσβο στο πλαίσιο του 14ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Βορείου Αιγαίου, που πραγματοποιείται από την Τετάρτη στη Μυτιλήνη.

Κανονικά αυτά τα συνέδρια είναι κυβερνητικές φιέστες, όμως στη Λέσβο η κατάσταση κάθε άλλο παρά γιορτινή είναι για τους υπουργούς και τον πρόεδρο της κυβέρνησης. Η έκρηξη και τα αδιέξοδα του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, τα επεισόδια και ο ΦΠΑ στο 24% συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό «άσκησης» κυβερνητικής πολιτικής για τους καταταλαιπωρημένους πολίτες. Οι οποίοι αναμένουν τον Πρωθυπουργό όχι ως ηγέτη αλλά ως εκπρόσωπο των δεινών τους· εξ ου και τα κλειστά καταστήματα (ποια ανάπτυξη;) και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η ομιλία του κ. Τσίπρα (προγραμματισμένη για σήμερα, Πέμπτη, στις 19:30), είναι ένα δύσκολο πολιτικό στοίχημα. Τι θα πει ο Πρωθυπουργός που χρειάζεται επτά –κατά άλλους 17– διμοιρίες ΜΑΤ  για να επισκεφτεί το νησί; Αρκεί μόνο η εμμονική αναφορά στη Μαρέβα Μητσοτάκη για να «πείσει» τους χειμαζόμενους Μυτιληνιούς ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος για το ΦΠΑ στο 24% και για την απουσία πολιτικής για το Προσφυγικό;

Πάλι η Μαρέβα…

Η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ δεν αναφέρεται τυχαία. Από το γραφείο Τύπου του ίδιου του κ. Τσίπρα την… επιστράτευσαν για να υποβαθμίσουν την ισχυρή αστυνομική παρουσία στη Λέσβο: «Οι διμοιρίες δεν είναι όσες οι offshore της κυρίας Μαρέβα Μητσοτάκη» σχολίασε επίσημο δελτίο Τύπου του γραφείου του Πρωθυπουργού.

DcOoo5kXUAAZW4U

Τι σχέση έχει η επιχειρηματική δραστηριότητα της κυρίας Μητσοτάκη με την ανάγκη του κ. Τσίπρα να φρουρείται από πολλές διμοιρίες ΜΑΤ; Καμία. Αλλά φαίνεται πως είναι πλέον η μοναδική «λύση» που έχει απομείνει στην ομάδα επικοινωνίας του Μαξίμου…

Σε κάθε περίπτωση -και για πρώτη φορά- το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου δεν θα είναι μια εύκολη βόλτα για τον κ. Τσίπρα. Στο νησί, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σπεύσει ισχυρή αστυνομική δύναμη επτά διμοιριών των ΜΑΤ (από τη Λέσβο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη), ενισχυμένες με δύναμη από τη Χίο. Σύμφωνα με τη Μαρία Σπυράκη, εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, οι διμοιρίες των ΜΑΤ που συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό είναι 17.

«Θα τον προστατεύουν από τον… ενθουσιασμό»

«Ο κύκλος των αποκαλούμενων αναπτυξιακών συνεδρίων για τη δήθεν παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας κλείνει όπως ακριβώς του άξιζε. Ο κ. Τσίπρας, στο ταξίδι του στη Λέσβο, και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη, θα συνοδεύεται από 17 διμοιρίες ΜΑΤ που θα τον προστατεύσουν από τον ενθουσιασμό των κατοίκων για τα επιτεύγματά του στην ανάπτυξη και το Προσφυγικό», σχολίασε με ειρωνικό τόνο η κυρία Σπυράκη.

Ακόμη, έχει μεταβεί κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής, άνδρες της κρατικής ασφάλειας και της ΕΥΠ και ομάδα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Στα σημεία όπου θα βρεθεί ο Πρωθυπουργός θα υπερίπταται ενώ θα υπάρξει και «ηλεκτρονικό πέπλο» προστασίας για την ασφάλεια των επικοινωνιών και των τηλεφωνικών επαφών του Πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ, οι φορείς του Λέσβου αναμένεται να υποδεχθούν τον κ.  Τσίπρα με συλλαλητήρια, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και για την αθέτηση των υποσχέσεων σχετικά με την αποσυμφόρηση του νησιού από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

Τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά στο νησί, ενώ προγραμματίζεται μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς για τις 19:00. Είναι η ίδια πλατεία η οποία πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει πεδίο μάχης μεταξύ ακροδεξιών που επιτέθηκαν κατά μεταναστών και της αστυνομίας.

lesvos-poster
Η αφίσα της συντονιστικής επιτροπής
Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Πρώτος σταθμός του Πρωθυπουργού η Λήμνος όπου το πρωί θα έχει στη Μύρινα συνάντηση με τον δήμαρχο Δημήτρη Μαρινάκη και εκπροσώπους τοπικών φορέων, στο δημαρχείο.

Αμέσως μετά, θα επισκεφθεί την 130 Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας και στις 12:00 θα μιλήσει στο Αγρόκτημα του Παλλημνιακού Ταμείου, στο Λιβαδοχώρι Λήμνου.

Επειτα θα μεταβεί στη Λέσβο για το 14ο Περιφερειακό Συνέδριο, ενώ στις 18:00 θα έχει σύσκεψη με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις 19:30 είναι προγραμματισμένη η κεντρική ομιλία του Πρωθυπουργού, στο αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...