584
Η σύγχρονη τεχνολογία πρέπει να αναπτύξει μια σειρά από εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας | Shutterstock

Κινεζικές hi-tech στρατηγικές κατά της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2020, 14:35
Η σύγχρονη τεχνολογία πρέπει να αναπτύξει μια σειρά από εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας
|Shutterstock

Κινεζικές hi-tech στρατηγικές κατά της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2020, 14:35

Ο ελληνοαμερικανός μηχανικός, γιατρός και επιχειρηματίας Πίτερ Ντιαμάντις που έγινε ευρύτερα γνωστός ως ο ιδρυτής και πρόεδρος του ιδρύματος X Prize Foundation το οποίο χρηματοδοτεί διαφόρων ειδών επαναστατικές επιστημονικές και τεχνολογικές έρευνες φιλοξένησε στο προσωπικό του ιστολόγιο ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το άρθρο υπογράφει ο Φιον Ράιτ ένας ιδιαίτερα πετυχημένος στην Κίνα ειδικός στον τομέα της εκπαίδευσης στελεχών επιχειρήσεων και στον τομέα παροχής συμβουλών σε εταιρείες σε θέματα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Στο άρθρο αυτό καταγράφεται η υιοθέτηση διαφόρων εργαλείων που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στην Κίνα για να αντιμετωπίσει την επιδημία που έχει χτυπήσει την χώρα. Οι τρόποι αυτοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την παγκόσμια κοινότητα για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας από τον νέο κορονοϊό.

Γεμίστε του ουρανούς με drones

Ήδη στην Κίνα τα drones έχουν αναλάβει μια σειρά από υπηρεσίες και δράσεις που σχετίζονται με την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Κάποια drones χρησιμοποιούνται για να μεταδίδουν με ηχεία πληροφορίες και οδηγίες στους κατοίκους, κάποια drones μεταφέρουν πινακίδες με οδηγίες και άλλα drones μεταφέρουν διαφόρων ειδών εφόδια. Υπάρχουν drones που βοηθούν στην ασφαλή εκκένωση κτιρίων ή εξωτερικών χώρων. Υπάρχουν drones που διαθέτουν υπέρυθρες θερμικές κάμερες με τις οποίες πραγματοποιούν θερμομετρήσεις ατόμων.

Δεν είναι μόνο πιο ασφαλής διαδικασία αφού δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους άνθρωποι αλλά αποδεικνύεται ότι πρόκειται για εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις. Υπάρχουν επίσης drones που πραγματοποιούν απολυμάνσεις. Για αυτόν τον σκοπό έχουν τροποποιηθεί drones που χρησιμοποιούνται κυρίως στον αγροτικό τομέα αλλά έχει ξεκινήσει η προσπάθεια ανάπτυξης νέων drones σχεδιασμένων να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες.

Στείλτε τα ρομπότ

Πολλά νοσοκομεία στην Κίνα χρησιμοποιούν ρομπότ. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει στα ρομπότ διάφορα αντικείμενα που πρέπει να φτάσουν στους ασθενείς ώστε να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επαφές. Μετά από κάθε παράδοση τα ρομπότ επιστρέφουν στο γραφείο των νοσηλευτών γίνεται σε αυτά απολύμανση και ξεκινούν νέο γύρο παραδόσεων. Ρομπότ και αυτόνομα οχήματα παραδίδουν σε νοσοκομεία αλλά και τοπικές κοινότητες στην Κίνα τρόφιμα και άλλου είδους εφόδια.

Βιοτεχνολογία και online ιατρική

Η κινεζική εταιρεία 999 Pharmaceutical δημιούργησε ένα νέο προϊόν το οποίο αποκαλεί «θεραπευτικά νουντλς». Πρόκειται για νουντλς που διαθέτουν συστατικά τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του καταναλωτή. Παρουσιάζουν επίσης ραγδαία άνοδο οι υπηρεσίες παροχής online ιατρικών υπηρεσιών με τις οποίες οι χρήστες δέχονται συμβουλές ενώ πραγματοποιούνται και διαγνωστικές εξετάσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Virtual Σχολεία

Περισσότερες από 20 επαρχίες της Κίνας έχουν ενταχθεί σε ένα online πρόγραμμα κατ’ οίκον εκπαίδευσης. Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 10 χιλιάδες σχολεία και πέντε εκατ. μαθητές κάνουν μαθήματα με αυτόν τον τρόπο στο σπίτι. Θα μπορούσε αυτή η διαδικασία να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες που έχουν μπει σε καραντίνα μακράς διάρκειας.

Τηλεργασία

Καθώς πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν τεθεί σε καραντίνα εκατοντάδες εκατ. εργαζόμενοι δουλεύουν πλέον στο σπίτι τους με αποτέλεσμα όλες οι διαθέσιμες σχετικές τεχνολογίες και εφαρμογές να χρησιμοποιούνται πλέον σε τεράστια κλίμακα δοκιμάζοντας τις δυνατότητες και αξιοπιστία τους.

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Η τεραστίων διαστάσεων απότομη αύξηση στις online αγορές κυρίως στα τρόφιμα και οικιακά είδη προκάλεσε κατάρρευση των συγκεκριμένων υπηρεσιών ακόμη και στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου όπως η Amazon η οποία ανακοίνωσε την πρόσληψη 100 χιλιάδων υπαλλήλων για να αντιμετωπίσει τον κολοσσιαίο αριθμό παραγγελιών που δέχεται καθημερινά. Η βιομηχανία των online αγορών πρέπει να προσαρμοστεί γρήγορα στα νέα δεδομένα αφού εκτιμάται ότι ακόμη και μετά την λήξη του συναγερμού και της παγκόσμιας καραντίνας πολλοί καταναλωτές θα συνεχίσουν να παραγγέλλουν μέσω Διαδικτύου τα περισσότερα αν όχι όλα τα προϊόντα που χρειάζονται και άρα τόσο τα συστήματα των εταιρειών όσο κυρίως ο εφοδιαστικός τους μηχανισμός πρέπει να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...