641
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με την καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Αναστασία Κοτανίδου, κατά την έκτακτη ενημέρωση για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη | Δελτίο τύπου / POOL

Κικίλιας: Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη – Στο 32% η θετικότητα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 10 Νοεμβρίου 2020, 18:26
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με την καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Αναστασία Κοτανίδου, κατά την έκτακτη ενημέρωση για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη
|Δελτίο τύπου / POOL

Κικίλιας: Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη – Στο 32% η θετικότητα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 10 Νοεμβρίου 2020, 18:26

Εξαιρετικά σοβαρή είναι η κατάσταση στον Νομό Θεσσαλονίκης, όπως παραδέχτηκε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τρίτης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός αποκάλυψε μάλιστα ότι η θετικότητα στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι 32%. «Είναι τεράστια διασπορά της νόσου. Είναι πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να προβληματίσει τους πάντες», τόνισε ο υπουργός. Θετικότητα είναι ο δείκτης που προκύπτει από το ποσοστό τους συνολικού αριθμού των τεστ, διά τα θετικά.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε ολόκληρη τη χώρα η θετικότητα είναι κάτω από 14%, ποσοστό που επίσης θεωρείται πολύ υψηλό.

Οπως είχε αναφέρει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, το όριο της θετικότητας είναι 4% σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και από εκεί και πέρα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, στη Θεσσαλονίκη ανοίγουν άμεσα 50 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για να αντεπεξέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στους ασθενείς που έχουν ανάγκη.

Πρόκειται για απλές κλίνες που μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ, με εξοπλισμό που υπήρχε ως απόθεμα στο υπουργείο Υγείας.

Οι νέες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, υπουργείο Υγείας

«Σήμερα στον Νομό Θεσσαλονίκης δίνουμε τη δυνατότητα να μείνουν όρθια τα νοσοκομεία μας και να αντέξουν την πίεση και δείχνουμε ότι έχουμε κι άλλες δυνάμεις. Ομως δεν είναι απεριόριστες, είναι πεπερασμένες», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας.

Κενές κλίνες για όλους τους ασθενείς

Οπως εξήγησε ο ίδιος, τροχαία περιστατικά, εγκεφαλικά, καρδιακά επεισόδια και γρίπη που χρειάζονται Εντατική βρίσκουν άμεσα κρεβάτι, «τώρα έχουμε μηδέν αναμονή εν μέσω πανδημίας. Οποιος έχει ανάγκες να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, νοσηλεύεται».

Αναφορικά με το ξεμπλοκάρισμα των νοσοκομείων από τους ασθενείς που είναι ύποπτα περιστατικά για κορονοϊό, ο κ. Κικίλας ανέφερε ότι πλέον έχει οργανωθεί η πρωτοβάθμια υγεία και έτσι οι μισοί ασθενείς πηγαίνουν στα κέντρα υγείας και κάνουν τεστ για κορονοϊό, ενώ το 30% πηγαίνει στα περιφερειακά ιατρικά των κέντρων υγείας για εξετάσεις.

Οσον αφορά τα τεστ, ο υπουργός είπε ότι «τον προηγούμενο Μάρτιο μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι 900 τεστ PCR την ημέρα, ενώ σήμερα έχουμε φτάσει στη δυνατότητα να κάνουμε 22.492 τεστ στην ημέρα. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχουμε χρησιμοποιήσει τα rapid test, με ολόκληρη την ήπειρο να προσπαθεί να μας ακολουθήσει».

Παράλληλα, ο υπ. Υγείας εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς το ΕΣΥ δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί, να εκτελεί χειρουργεία, να κάνει θεραπείες και εξετάσεις, τη στιγμή που μεγάλες και πλούσιες χώρες δεν άντεξαν τη δύναμη του κορονοϊού και το σύστημα υγείας τους κατέρρευσε.

Μέσα στον προηγούμενο μήνα, τόνισε, έχουν πραγματοποιηθεί 516.379 εξετάσεις ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, 285.802 εξετάσεις στα επείγοντα, 40.032 χειρουργία και 50.114 εξετάσεις σε ολοήμερα νοσοκομεία.

Κοτανίδου: Τεράστιο ψέμα η θνητότητα στις ΜΕΘ

Από την πλευρά της, η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας, ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ που νυχθημερόν δίνουν μάχη για την ζωή των ανθρώπων. «Σε αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση το ΕΣΥ είναι ο πυλώνας του συστήματος υγείας στην Ελλάδα και βασικά η καρδιά του είναι οι ΜΕΘ, οι οποίες καλούνται 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα περιστατικά. Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος όπου ο ασθενής μπαίνει για να καταλήξει εν ηρεμία, είναι ένας χώρος στον οποίο ο άρρωστος μπαίνει για να βγει υγιής. Έχουν ακουστεί πολλά, ότι στις ΜΕΘ η θνητότητα είναι τεράστια, αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και ήδη πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση από τις ΜΕΘ. «Δυστυχώς υπάρχει ένα ποσοστό ασθενών που δεν τα κατάφερε, αυτό όμως σε σχέση με τα διεθνή ποσοστά είναι εξαιρετικό. Η θνητότητα στις ΜΕΘ στην Ελλάδα σε βαριά περιστατικά κυμαίνεται 35 με 37% και αυτό το ποσοστό οφείλεται στο εξαιρετικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Επίσης η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά εκατ. πληθυσμού, που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...