270
Η σημερινή εικόνα της σχεδόν άδειας αίθουσας που εξόργισε τον Γιούνκερ (όρθιος αριστερά στο πρώτο έδρανο) | ΥouΤube

Κεραυνοί Γιούνκερ για το «γελοίο Ευρωκοινοβούλιο»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2017, 14:27
Η σημερινή εικόνα της σχεδόν άδειας αίθουσας που εξόργισε τον Γιούνκερ (όρθιος αριστερά στο πρώτο έδρανο)
|ΥouΤube

Κεραυνοί Γιούνκερ για το «γελοίο Ευρωκοινοβούλιο»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2017, 14:27

Η εξαιρετικά χαμηλή προσέλευση των ευρωβουλευτών στη συνεδρίαση για τον απολογισμό της προεδρίας της Μάλτας έκανε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να ξεσπάσει μιλώντας για ένα «εντελώς γελοίο σώμα».

Στην αίθουσα της ολομέλειας στο Στρασβούργο υπήρχαν γύρω στους 30 βουλευτές, ούτε καν το 5% του σώματος με άλλα λόγια.

«Δεν είναι σοβαρό κοινοβούλιο, το σώμα είναι γελοίο, εντελώς γελοίο», είπε σε οργισμένο ύφος. Παρατηρούσε μάλιστα ότι αν ήταν στην αίθουσα η Ανγκελα Μέρκελ ή ο Εμανουέλ Μακρόν, η αίθουσα θα ήταν γεμάτη.

Στα σχόλια του προέδρου της Κομισιόν απάντησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος επισήμανε ότι «δεν είναι δουλειά της Κομισιόν να ελέγχει το σώμα, αλλά του προεδρείου του σώματος». Κατηγόρησε ακόμη τον Γιούνκερ για έλλειψη σεβασμού.

Παρά ταύτα, ο Γιούνκερ συνέχισε κατηγορώντας τους βουλευτές που δεν εμφανίστηκαν στην απολογιστική συνεδρίαση. «Λίγα μέλη του ευρωκοινοβουλίου είναι εδώ για να ελέγξουν την Επιτροπή, αυτό είναι γελοίο».

Αργότερα έλεγε στους διαδρόμους σε άλλους ευρωβουλευτές ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε τέτοιες συνεδριάσεις στο μέλλον.

Η αντιπαράθεση των δύο ανδρών άφησε μάλιστα σε δεύτερο πλάνο τη σκληρή κριτική του πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, ο οποίος χαρακτήρισε «φιάσκο» τον χειρισμό του μεταναστευτικού από την ΕΕ.

Το BBC σημειώνει ότι τέτοιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε θεσμικούς παράγοντες τα ΕΕ είναι σπάνιες.

Η «κοπάνα» των βουλευτών μπορεί  να έχει να κάνει με το ότι ήταν η τελευταία συνεδρίαση πριν από τη θερινή ανάπαυλα. Ισως, ακόμη, σχετίζεται με το ότι κάποιες προγραμματισμένες συνεδριάσεις αναβλήθηκαν λόγω της κηδείας της Σιμόν Βέιλ την Τετάρτη, της πρώτης προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Ενας βρετανός ευρωβουλευτής –όχι χωρίς κάποια ειρωνία- παρατηρούσε πάντως ότι οι βουλευτές «δεν ενδιαφέρονται να εμφανιστούν, κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει τις επτά εβδομάδες άδειας μετ’αποδοχών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...