510
Μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο ενώ αποβιβάζονται στον Κρότωνα της νότιας Ιταλίας | REUTERS/Stefano Rellandini/File photo

Η Ιταλία ζητά μέτρα, η ΕΕ δίνει υποσχέσεις για το μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2017, 14:01
Μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο ενώ αποβιβάζονται στον Κρότωνα της νότιας Ιταλίας
|REUTERS/Stefano Rellandini/File photo

Η Ιταλία ζητά μέτρα, η ΕΕ δίνει υποσχέσεις για το μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2017, 14:01

Υποσχέσεις για βοήθεια, αν και όχι υποστήριξη στα σχέδια για αυστηρότερη στάση, απέσπασε η Ιταλία από τη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά και την Κομισιόν, μετά τις προειδοποιήσεις της ότι θα σκληρύνει τη στάση της στο μεταναστευτικό.

Κατά τη συνάντηση της Κυριακής στο Παρίσι, οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπως και ο επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, έκαναν μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο δράσης. Την Πέμπτη, στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Ταλίν θα συζητηθεί το πακέτο μέτρων της Κομισιόν για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο.

Συμφώνησαν ακόμη για ένα κώδικά συμπεριφοράς για τις ΜΚΟ που επιχειρούν διασώσεις στα νερά της Μεσογείου, αλλά και τρόπους με τους οποίους η Λιβύη θα ενισχύσει τη φύλαξη στα νότια σύνορά της στη Σαχάρα.

Πέρα από αυτό, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να ενισχύουν χρηματικά και να εκπαιδεύσουν την ακτοφυλακή της Λιβύης. Ακόμη συμφώνησαν (για πολλοστή φορά) να επιταχύνουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης των μεταναστών και προσφύγων ενός της ΕΕ.

Η Ιταλία, πάντως, δεν άκουσε κάτι για την έκκλησή της να καταπλέουν τα σκάφη των ΜΚΟ και σε λιμάνια άλλων ευρωπαϊκών χωρών -κυρίως της Γαλλίας και της Ισπανίας- για να αποσυμφορήσουν τα ιταλικά. Παρά ταύτα, ούτε το Παρίσι ούτε η Μαδρίτη έχουν απαντήσει στην έκκληση.

«Ο κανονισμός του Δουβλίνου προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο το ζητούν μόνο στην πρώτη χώρα μέσω της οποίας εισήλθαν στην Ευρώπη. Είναι ένα άδικο σύστημα που ρίχνει όλο το βάρος της μετανάστευσης στις συνοριακές χώρες», επισήμανε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στη Le Figaro  ο κ. Αβραμόπουλος.

Οπως πρόσθεσε: «Προτεραιότητά μας είναι να εργαστούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση για να μειωθεί η ροή προς την Ιταλία», ενώ για τη Γαλλία επισήμανε ότι «μπορεί να κάνει περισσότερα».

2017-06-15T183633Z_329609587_RC152A550800_RTRMADP_3_EUROPE-MIGRANTS-RESCUE-ITALY
Πρόσφυγες και μετανάστες που μόλις διασώθηκαν στα νερά της Μεοσογείου (REUTERS/Stefano Rellandini)

Η Ρώμη έχει να αντιμετωπίσει τους τελευταίους μήνες σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική μετά την κάθετη μείωση στους αριθμούς όσων περνούν από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 η Ιταλία κατέγραψε περισσότερες αφίξεις από το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Ηδη έχουν ξεπεράσει τις 83.000 ή 30% πάνω από τους  περσινούς αριθμούς.

Παράλληλα -και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε- οι θάνατοι μεταναστών και προσφύγων που επιχείρησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο μέσα στο 2017 μετριούνται σε εκατοντάδες χωρίς ο ακριβής αριθμός να είναι γνωστός.

Πέρα από την ανθρωπιστική κρίση και την πίεση στις δομές που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους αυξημένους αριθμούς, το μεταναστευτικό γίνεται κεντρικό ζήτημα στην πολιτική αντιπαράθεση.

Η χώρα ως τις αρχές του 2018 θα προσφύγει στις κάλπες και τα κόμματα ερίζουν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι έχει πάρει και αυτό πιο σκληρές θέσεις φοβούμενο την εκλογική αποτυχία, ακολουθώντας ως ένα βαθμό το δεξιό Forza Italia και το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρια.

Η Ιταλία ζητά να μοιραστούν και άλλες χώρες το έργο, υπογράμμισε σε άλλη ευκαιρία ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. «Θέλουμε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να γίνει η κατάσταση μη βιώσιμη και να υποδαυλίσουμε την εχθρότητα σε μια κοινωνία που αντέδρασε παραδειγματικά και με συνοχή», εξήγησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...