555
Πριν από οκτώ χρόνια το ηφαίστειο Eyjafjallajokull στην Ισλανδία εξερράγη με τον καπνό και την σκόνη που εκτόξευσε να προκαλεί μεγάλα προβλήματα στις αερομεταφορές και όχι μόνο. Μια άλλη ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία το 536 μ.Χ. προκάλεσε ίσως την χειρότερη καταστροφή στη μετά Χριστόν ανθρώπινη ιστορία. |

Ηταν το 536 μ.Χ. η χειρότερη χρονιά στην ανθρώπινη Ιστορία;

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2018, 10:20
Πριν από οκτώ χρόνια το ηφαίστειο Eyjafjallajokull στην Ισλανδία εξερράγη με τον καπνό και την σκόνη που εκτόξευσε να προκαλεί μεγάλα προβλήματα στις αερομεταφορές και όχι μόνο. Μια άλλη ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία το 536 μ.Χ. προκάλεσε ίσως την χειρότερη καταστροφή στη μετά Χριστόν ανθρώπινη ιστορία.
|

Ηταν το 536 μ.Χ. η χειρότερη χρονιά στην ανθρώπινη Ιστορία;

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2018, 10:20

Στην διάρκεια της ανθρώπινης Ιστορίας σε διάφορες χρονικές περιόδους έχουν κάνει την εμφάνιση τους γεγονότα που έχουν προκαλέσει την καταστροφή και τον όλεθρο. Ακραία φυσικά φαινόμενα, κλιματικές αλλαγές, επιδημίες, πόλεμοι και γενικά αυτό που με τρεις λέξεις καταγράφεται ως «λιμοί-σεισμοί-καταποντισμοί» εξοντώνουν τεράστιο αριθμό ανθρώπων κάθε φορά που κάνουν την εμφάνισή τους. Τέτοια γεγονότα έχουν προκαλέσει την πτώση αυτοκρατοριών ακόμη και την εξαφάνιση μεγάλων πολιτισμών που άνθιζαν για εκατοντάδες χρόνια.

Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Μάικλ Μακ Κόρμικ, αρχαιολόγο και ιστορικό με ειδίκευση στον Μεσαίωνα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, υποστηρίζει ότι ανακάλυψε την πιο εφιαλτική χρονιά στην καταγεγραμμένη Ιστορία της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τους ερευνητές το 536 μ.Χ. συνέβη μια τρομερή έκρηξη σε ηφαίστειο της Ισλανδίας η οποία κυριολεκτικά έσβησε τον Ηλιο σε πολλές περιοχές του πλανήτη για περίπου 18 μήνες. Το σκηνικό που δημιουργήθηκε, κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, ήταν παρόμοιο με εκείνο που είχε δημιουργηθεί μετά την πτώση του γιγάντιου αστεροειδή στην Γη πριν από 66 εκατ. έτη. Ευτυχώς ο άνθρωπος αποδείχτηκε πιο ανθεκτικός από τους δεινοσαύρους…

Ενα πυκνό πέπλο ηφαιστειακής σκόνης έκρυψε τον Ηλιο το 536 μ.Χ. φέρνοντας μόνιμο χειμώνα, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες, προκαλώντας λιμό και ασθένειες στο βόρειο ημισφαίριο (φωτό: Youtube)

Στο άρθρο τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Antiquity», οι ερευνητές αναφέρουν ότι η έκρηξη δημιούργησε ένα πυκνό πέπλο ηφαιστειακής σκόνης στον ουρανό μπλοκάροντας τις ακτίνες του Ηλιου σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας. Για 18 μήνες όλες αυτές οι περιοχές έζησαν μέσα σε ένα μόνιμα σκοτεινό και ομιχλώδες περιβάλλον με την θερμοκρασία να πέφτει το καλοκαίρι του 536 μ.Χ. στους 1,5-2,5 βαθμούς Κελσίου!

Αντίστοιχα χαμηλές θερμοκρασίες την καλοκαιρινή περίοδο είχαν να κάνουν την εμφάνιση τους 2.300 χρόνια στην Γη αφού σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη το 536 μ.Χ είχε να συμβεί από το 1800 π.Χ. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε το καλοκαίρι του 536 είναι ότι χιόνιζε σε πολλές περιοχές του βορείου ημισφαιρίου. Μια από τις επιπτώσεις της καλοκαιρινής χιονόπτωσης ήταν να καταστραφούν οι καλλιέργειες σε ολόκληρη την ασιατική ήπειρο. Ολα αυτά είχαν ως επακόλουθο την εμφάνιση λιμού και ασθενειών στο βόρειο ημισφαίριο. Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας δείγματα από διαφορετικά στρώματα παγετώνων, τους λεγόμενους πυρήνες πάγων.

Κάθε πυρήνας πάγου περιέχει πολύτιμα στοιχεία για τις ατμοσφαιρικές και κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Γη την εποχή που ο συγκεκριμένος πάγος σχηματίστηκε. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Daily Mail  οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της ηφαιστειακής έκρηξης του 536 μ.Χ. διήρκεσαν σχεδόν ένα αιώνα. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι αυτός ο κυριολεκτικά σκοτεινός κόσμος που βίωνε η ανθρωπότητα οδήγησε στην εμφάνιση των λεγόμενων «Σκοτεινών Χρόνων» (Dark Ages), της ιστορικής περιόδου που είναι περισσότερο γνωστή ως Μεσαίωνας. Βέβαια η συγκεκριμένη περίοδος, σύμφωνα με τους ιστορικούς, είχε ξεκινήσει νωρίτερα από την έκρηξη του ηφαιστείου το 536 μ.Χ. αλλά δεν αποκλείεται οι επιπτώσεις που είχε η έκρηξη να συνέβαλαν στην εδραίωση της.

«Το 536 μ.Χ. ήταν πιθανότατα η πιο εφιαλτική χρονιά στην ιστορία της ανθρωπότητας και η έναρξη μιας από τις χειρότερες περιόδους για να ζει κάποιος» αναφέρει ο Μακ Κόρμικ. Μάλιστα οι ερευνητές εντόπισαν στοιχεία που δείχνουν ότι την έκρηξη του 536 μ.Χ. ακολούθησαν άλλες δύο ισχυρές εκρήξεις στο ίδιο ηφαίστειο μέσα σε διάστημα δέκα ετών συντηρώντας έτσι το εφιαλτικό σκηνικό που είχε δημιουργηθεί και μην επιτρέποντας να υπάρξει γρήγορη ανάκαμψη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...