504
Εμβολιασμένοι Αϊ-Βασίληδες απολαμβάνουν τον καφέ τους στο Τραστέβερε της Ρώμης | REUTERS/Remo Casilli/

Ιταλία: Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – επέκταση του «σούπερ πράσινου πάσου»

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2021, 14:55
Εμβολιασμένοι Αϊ-Βασίληδες απολαμβάνουν τον καφέ τους στο Τραστέβερε της Ρώμης
|REUTERS/Remo Casilli/

Ιταλία: Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – επέκταση του «σούπερ πράσινου πάσου»

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2021, 14:55

Αυστηροποίησε τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους η κυβέρνηση Ντράγκι στην Ιταλία, καθώς ανακοίνωσε την επέκταση της χρήσης του «σούπερ πράσινου πάσου» εμβολιασμένου, που εκδίδεται μετά από την χορήγηση δύο δόσεων.

Συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο της ιταλικής κυβέρνησης, αποφάσισε ότι το σούπερ πράσινο πάσο θα είναι απαραίτητο, από τις 10 Ιανουαρίου, για την πρόσβαση σε ξενοδοχεία, εκθέσεις, ορεινές εγκαταστάσεις και πίστες σκι, πισίνες, δεξιώσεις μετά από βαπτίσεις ή γάμους.

Η επέκταση του πάσου αφορά και τη χρήση όλων των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και τη δυνατότητα κατανάλωσης φαγητού στα εστιατόρια, σε κλειστούς, όπως και σε ανοικτούς χώρους.

Κάτι που σημαίνει ότι σε όλες τις περιπτώσεις αυτές, θα πάψει να ισχύει η δυνατότητα πρόσβασης με αρνητικό τεστ, για τους ανεμβολίαστους.

Επιβεβαιώνεται επίσης, η κατάργηση της προληπτικής καραντίνας για όσους πολίτες έρχονται σε επαφή με άτομο θετικό στο κορονοϊό, είναι ασυμπτωματικοί και έχουν κάνει τουλάχιστο δυο εμβόλια, εντός των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Για 10 ημέρες μετά την «ύποπτη επαφή» θα πρέπει να φορούν μάσκα αυξημένης προστασίας. Σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα, πέντε μέρες μετά την επαφή θα πρέπει να υποβάλλονται σε γρήγορο ή μοριακό τεστ.

Σε ό,τι αφορά τις ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις, η πληρότητα ορίζεται στο 50%, ενώ για τις κλειστές, μειώνεται στο 35%.

Τις πρώτες ημέρες του νέου έτους είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί νέα ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και προστασίας, συμπεριλαμβανομένης και περαιτέρω επέκτασης της υποχρεωτικής χρήσης του σούπερ πράσινου πάσου.

Το ιταλικό υπουργείο Eσωτερικών απέστειλε νέες οδηγίες σε όλους τους νομάρχες της χώρας, με στόχο την αύξηση των ελέγχων ενόψει της Πρωτοχρονιάς.

Η κυβέρνηση Ντράγκι ζητά την εντατικοποίηση ελέγχων, μετά την απαγόρευση εορταστικών εκδηλώσεων, πάρτι, χορών σε κλειστά κέντρα και συναυλιών με συνωστισμό σε ανοικτούς χώρους.

Παράλληλα, αστυνομία, καραμπινιέροι και μέλη της αστυφυλακής και της οικονομικής αστυνομίας, θα πρέπει να εγγυηθούν την τήρηση των νέων μέτρων που αφορούν μπαρ και εστιατόρια.

Στα εστιατόρια πλέον επιτρέπεται η είσοδος μόνον σε εμβολιασμένους, ενώ στα καφέ και μπαρ οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπαίνουν μόνο για να παίρνουν φαγητό ή ροφήματα σε πακέτο, τα οποία δεν θα πρέπει να καταναλώνονται μέσα στο κατάστημα.

Αλματώδη αύξηση στα κρούσματα

Την τελευταία εβδομάδα, στην Ιταλία, μολύνθηκαν με κορονοϊό 320.000 άνθρωποι. Η αύξηση, σε σχέση με την εβδομάδα από τις 15 μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, αγγίζει το 80,6%.

Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 16,1%, οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας σημείωσαν αύξηση 13,1% και στους νοσοκομειακούς θαλάμους, 20%.

«Τα περιστατικά αυξάνονται λόγω της μεγαλύτερης κυκλοφορίας του ιού, αλλά και του πολλαπλασιασμού των διαγνωστικών τεστ», δήλωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος Gimbe, Νίνο Καρταμπελότα.

Στην φάση αυτή, οι θετικοί στον ιό, σε όλη την χώρα, είναι 598.000. Την προηγούμενη εβδομάδα δεν ξεπερνούσαν τις 212.000.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα, όμως, είναι ότι λιγότερο από το 2% των πολιτών που μολύνεται με τον ιό, μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Κάτι που εξηγείται με την επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας αλλά και με το ότι τα παιδιά, τα οποία έχουν πληγεί σε σημαντικό βαθμό από την παραλλαγή Ομικρον, κατά κανόνα παρουσιάζουν πιο ήπια συμπτώματα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ότι αφορά, τέλος, τις μεγάλες πόλεις της χώρας, τα περισσότερα περιστατικά, τις τελευταίες επτά ημέρες σημειώνονται στο Μιλάνο. Ακολουθούν η Περούτζια, η Σιένα, η Φλορεντία και η Βενετία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...