560
Υποστηρικτές της Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο έξω από τα κεντρικά γραφεία του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, στη Μαδρίτη | REUTERS/Juan Medina

Ισπανία: Καβγάς στην Κεντροδεξιά – η ηγεσία κατά της δημοφιλούς περιφερειάρχη της Μαδρίτης

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2022, 12:15
Υποστηρικτές της Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο έξω από τα κεντρικά γραφεία του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, στη Μαδρίτη
|REUTERS/Juan Medina

Ισπανία: Καβγάς στην Κεντροδεξιά – η ηγεσία κατά της δημοφιλούς περιφερειάρχη της Μαδρίτης

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2022, 12:15

Τρεις χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη, την Κυριακή, μπροστά στα κεντρικά γραφεία του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), για να στηρίξουν την Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο, τη δημοφιλέστερη πολιτικό της Ισπανίας, στη διαμάχη της με τον αρχηγό του κόμματος, Πάμπλο Κασάδο.

Η 43χρονη περιφερειάρχης της Μαδρίτης, γνωστή και ως «Θάτσερ της Ισπανίας», βρέθηκε στο στόχαστρο του Κασάδο –κάποιες κακές γλώσσες λένε επειδή η Αγιούσο όχι μόνο εποφθαλμιά τη θέση του, αλλά θα του την πάρει και εύκολα– ο οποίος την κατηγόρησε για διαφθορά.

Ετσι κι αλλιώς, η Αγιούσο έχει κλέψει εδώ και καιρό την παράσταση από τον αρχηγό του PP, μετά την άνετη νίκη της στις εκλογές για την περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας, τον Μάιο του 2021.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του Κασάδο, τον οποίο κατηγορούν ότι συκοφάντησε την αγαπημένη τους πολιτικό.

Ο Κασάδο είχε καταγγείλει, την Πέμπτη, ότι η Αγιούσο είχε εκμεταλλευτεί τη θέση της για να βοηθήσει τον αδελφό της να κερδίσει έναν διαγωνισμό για προμήθεια υγειονομικού υλικού αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, τον Μάιο του 2020. Ο κεντροδεξιός πολιτικός κατηγόρησε την περιφερειάρχη ότι φρόντισε ώστε ο αδελφός της να λάβει προμήθεια 55.000 ευρώ για το συμβόλαιο.

Η αντίδραση της Αγιούσο ήταν έντονη και άμεση. Πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον Κασάδο για δυσφήμιση, λέγοντας ότι οι κατηγορίες του εναντίον της είναι άδικες. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι άλλα μέλη του κόμματός της προσπάθησαν να προσλάβουν ντετέκτιβ για να διεξαγάγουν έρευνα για την ίδια και να κατασκοπεύσουν τον αδελφό της.

«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η ηγεσία του κόμματός μου θα ήταν τόσο σκληρή και άδικη εναντίον μου. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σοβαρό από το να κατηγορείς κάποιον μέσα στο σπίτι του για διαφθορά», είπε η περιφερειάρχης.

Την Παρασκευή, ο Κασάδο είχε συμφωνήσει να λήξει το θέμα, αλλά δεν έχει καταφέρει από τότε να κατευνάσει τα πνεύματα μέσα στο κόμμα του, με ανώτερα στελέχη να ζητούν την παραίτησή του, καθώς οι ψηφοφόροι του Λαϊκού Κόμματος, όχι μόνο συμπαθούν την Αγιούσο, αλλά αντιπαθούν τον ίδιο. Κανένα μέλος του κόμματος δεν έχει σπεύσει να τον στηρίξει. Αγνωστο παραμένει αν θα επέμβει εισαγγελέας για την υπόθεση.

Μάλιστα, από την εσωκομματική διαμάχη, οι αναλυτές εκτιμούν ότι κερδισμένο θα είναι το ακροδεξιό Vox.

Το πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από το Λαϊκό Κόμμα, την Κυριακή, για να στηρίξει την Αγιούσο

Η Αγιούσο έγινε πολύ δημοφιλής στη Μαδρίτη, κυρίως χάρη στην αντίθεσή της στο lockdown που επέβαλε η κεντρική κυβέρνηση, κρατώντας την εστίαση ανοιχτή. Το δικό της σχέδιο βασίστηκε στις μετρήσεις των λυμάτων της Μαδρίτης, όπου προβλεπόταν η εξέλιξη της πανδημίας στις γειτονιές της πρωτεύουσας και έτσι έθετε πολύ στοχευμένα περιοριστικά μέτρα, αποφεύγοντας το γενικό lockdown. Με αυτόν τον τρόπο, πολλές επιχειρήσεις δεν είχαν τόσες ζημιές όπως σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οπως γράφουν οι Times, αυτοί οι επιχειρηματίες ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να τη στηρίξουν, την Κυριακή, φωνάζοντας συνθήματα όπως, «είμαστε με την Αγιούσο» και «ο Κασάδο είναι προδότης, η Αγιούσο είναι η καλύτερη».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, η συντριπτική πλειοψηφία των δεξιών ψηφοφόρων είναι με το μέρος της, καθώς το 71% τη θέλει για πρωθυπουργό, έναντι μόλις 14,5% που προτιμά τον Κασάδο.

Οι δύο πολιτικοί έγιναν φίλοι το 2004, όταν η νεαρή Αγιούσο έγινε μέλος του κόμματος. Ανέβηκαν παράλληλα τα σκαλιά της ιεραρχίας, αλλά ήταν φανερό από την αρχή ότι η περιφερειάρχης ήταν πολύ πιο χαρισματική και δημοφιλής από τον Κασάδο, ο οποίος όμως είχε τη στήριξη ισχυρών στελεχών του PP.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...