846
Η Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο σε εκδήλωση στη Μαδρίτη, το καλοκαίρι | EPA/JJ GUILLEN

Τι έχει αυτή η γυναίκα και τη λατρεύουν οι Μαδριλένοι;

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2021, 16:48
Η Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο σε εκδήλωση στη Μαδρίτη, το καλοκαίρι
|EPA/JJ GUILLEN

Τι έχει αυτή η γυναίκα και τη λατρεύουν οι Μαδριλένοι;

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2021, 16:48

Η ανερχόμενη σταρ της ισπανικής πολιτικής σκηνής ίσως είναι το πρόσωπο που αναζητούν οι συντηρητικοί θιασώτες της ελεύθερης αγοράς στην εποχή των λαϊκιστών.

Η Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο, περιφερειάρχης της Μαδρίτης, έχει κλέψει την παράσταση από τον αρχηγό του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, μετά την άνετη νίκη της στις εκλογές για την περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας, τον Μάιο. Με κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής της εκστρατείας το «ελευθερία ή κομμουνισμός», η Αγιούσο κατατρόπωσε τους αντιπάλους της, κερδίζοντας τρεις έδρες περισσότερες από το σύνολο των τριών αριστερών κομμάτων και από τότε κυβερνά την περιφέρεια σε συνεργασία με το ακροδεξιό Vox.

Σε δημοσίευμα της Washington Post, αναφέρεται ότι η 43χρονη Αγιούσο έγινε πολύ δημοφιλής στη Μαδρίτη, κυρίως χάρη στην αντίθεσή της στο lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση και κράτησε την εστίαση ανοιχτή. Το δικό της σχέδιο βασίστηκε στις μετρήσεις των λυμάτων της Μαδρίτης, όπου προβλεπόταν η εξέλιξη της πανδημίας στις γειτονιές της πρωτεύουσας και έτσι έθετε πολύ στοχευμένα περιοριστικά μέτρα, αποφεύγοντας το γενικό lockdown. Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με πρωτοβουλία της, χτίσθηκε ένα νέο νοσοκομείο μέσα σε τρεις μήνες, αποκλειστικά για ασθενείς Covid, που βοήθησε σημαντικά το σύστημα υγείας στη Μαδρίτη.

Μπορεί η πολιτικός με το τατουάζ των Depeche Mode στο χέρι να λέει ότι οι φιλοδοξίες της περιορίζονται στη διακυβέρνηση της Μαδρίτης, όμως ο Κασάδο φαίνεται να αισθάνεται πως απειλείται από τη δημοφιλία της, γι’ αυτό και προσπαθεί να καθυστερήσει τις εκλογές για την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη, για την οποία η Αγιούσο θα θέσει υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της διαδικτυακής εφημερίδας Voz Populi, οι ψηφοφόροι του Λαϊκού Κόμματος βαθμολογούν την Αγιούσο με 7,9 βαθμούς, ενώ τον Κασάδο με 7,2.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Post, που της πήρε συνέντευξη από κοντά, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί είναι τόσο δημοφιλής. Η Αγιούσο εμφανίζεται αποφασιστική, άριστη γνώστρια των θεμάτων της περιφέρειας, σίγουρη για τις επιλογές της και μιλά παθιασμένα για την ατομική ελευθερία: «Πιστεύω στο άτομο», είπε.

Είναι μία σύγχρονη γυναίκα, ανύπαντρη, χωρίς παιδιά, άθρησκη, με τατουάζ των Depeche Mode στο χέρι (όπως διακρίνεται στην παρακάτω φωτογραφία της από το Instagram), που λατρεύει τη νυχτερινή διασκέδαση. Πολλοί νέοι συντηρητικοί Αμερικανοί, γράφει η Post, θα ήθελαν μια ηγέτιδα σαν αυτήν, στις ΗΠΑ: έξυπνη, σοβαρή και με αρχές.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Isabel Díaz Ayuso (@isabeldiazayuso)

Ακόμα και ψηφοφόροι της εργατικής τάξης την τίμησαν με την ψήφο τους. Η Πάρλα, μία πόλη παραδοσιακά υπέρ των Σοσιαλιστών, ψήφισε μαζικά την Αγιούσο σε αυτές τις εκλογές. «Οι άνθρωποι ήθελαν απλώς να εργαστούν, όχι να λαμβάνουν επιδόματα από την κυβέρνηση. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης στηρίζει όσους θέλουν να εργαστούν», είπε στον αμερικανό δημοσιογράφο.

Η Αγιούσο σημείωσε ότι τα κόμματα στην Ισπανία διαφέρουν πολύ από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς και ότι η ίδια πολιτικά βρίσκεται κάπου στη μέση μεταξύ των δύο, αν και δηλώνει φανατική θαυμάστρια του Ρόναλντ Ρίγκαν.

Ο επόμενος στόχος της είναι να μειώσει την τοπική φορολογία, καθώς πιστεύει ότι όσο υψηλότεροι οι φόροι, τόσο λιγότεροι τους πληρώνουν και έτσι υποφέρουν τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας της περιφέρειας, τα οποία βασίζονται στα έσοδα από τους φόρους.

Οσο για τα εμβόλια, είπε ότι έχει εμβολιαστεί, αλλά είναι εναντίον των πιστοποιητικών εμβολιασμού και της υποχρεωτικότητας. Προτιμά, όπως λέει, να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, παρά να τους αναγκάσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...