205
Το δρόμο για τη φυλακή πήρε ο ιερέας που συνέλαβε το σχέδιο της υπεξαίρεσης | φωτ. αρχείου

Ισόβια στον «εγκέφαλο» της ιερής κομπίνας στα Φάρσαλα με λεία €3,8 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2018, 13:18
Το δρόμο για τη φυλακή πήρε ο ιερέας που συνέλαβε το σχέδιο της υπεξαίρεσης
|φωτ. αρχείου

Ισόβια στον «εγκέφαλο» της ιερής κομπίνας στα Φάρσαλα με λεία €3,8 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2018, 13:18

Σε ποινή ισόβιας κάθειρξης καταδικάστηκε ο βασικός κατηγορούμενος για την «ιερή» υπεξαίρεση 3,8 εκατ. ευρώ μέσω αλλοίωσης των μισθοδοτικών καταστάσεων των ιερέων της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Ο εν λόγω ρασοφόρος είχε οριστεί από τον μητροπολίτη ως αρχιερατικός επίτροπος της εκκλησιαστικής περιφέρειας Φαρσάλων και ήταν ο «εμπνευστής» της «ιερής κομπίνας».

Η υπεξαίρεση ξεκίνησε το 2005 και δεν θα είχε αποκαλυφθεί αν υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας δεν παρατηρούσε, το 2012, τη σημαντική διαφορά που προέκυπτε μεταξύ της μισθοδοσίας των ιερέων της Μητρόπολης Ελασσόνας (ιδίας δύναμης με αυτή των Φαρσάλων) και εκείνης των «αδελφών ιερέων» στα Φάρσαλα.

Από την έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι τα ποσά των μισδοδοτικών καταστάσεων αλλοιώνονταν πριν παραδοθούν στην αρμόδια ΔΟΥ και με αυτό τον τρόπο εκδίδονταν γραμμάτια είσπραξης με φουσκωμένα ποσά, τα οποία στη συνέχεια εισπράττονταν είτε σε μετρητά είτε σε επιταγές. Αρμόδιος για την είσπραξη των χρημάτων ήταν ο καταδικασθείς ιερέας.

Το συνολικό ποσό που υπεξαιρέθηκε μέσα σε μία επταετία, ανήλθε στα 3,8 εκατ. ευρώ – χρήματα τα οποία παραμένουν άφαντα.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών σε δύο εμπλεκόμενες στην υπόθεση εφοριακούς για την πράξη της συνέργειας σε υπεξαίρεση (σ.σ. τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου). Αντίθετα αθώοι κρίθηκαν οι δύο άλλοι εφοριακοί και ένας ιερέας που ενεπλάκη στην υπόθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...