823
Γυναίκα από την Τεχεράνη αγκαλιά με το κουτάβι της (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Ιράν: Θα τιμωρείται με φυλάκιση η κατοχή κατοικίδιου;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2022, 19:04
Γυναίκα από την Τεχεράνη αγκαλιά με το κουτάβι της (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Ιράν: Θα τιμωρείται με φυλάκιση η κατοχή κατοικίδιου;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2022, 19:04

Το Ιράν θεσπίζει νόμους όπου το να είναι κανείς ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου μπορεί να τον στείλει μέχρι και στη φυλακή.

«Με κοιτάζει με τα αθώα, όμορφα μάτια του. μου ζητάει να τον βγάλω βόλτα, αλλά δεν τολμάω. Θα μας συλλάβουν», λέει η Μάσα, ιδιοκτήτρια σκύλου που μένει στην Τεχεράνη.

Η ίδια, μιλώντας στο BBC, κάνει λόγο για ένα νέο κύμα συλλήψεων ιδιοκτητών κατοικίδιων και κατάσχεσης των ζώων τους στην πρωτεύουσα του Ιράν.

Η αστυνομία της χώρας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η βόλτα με σκύλους στα πάρκα νομικά είναι έγκλημα. Την απαγόρευση που θέσπισε με νόμο η κυβέρνηση, την ονόμασε «μέτρο προστασίας ασφάλειας του κοινού».

Ταυτόχρονα, το ιρανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε σύντομα να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την προστασία των δικαιωμάτων του κοινού από τα ζώα, το οποίο θα περιορίζει την ιδιοκτησία κατοικίδιων σε όλους τους τομείς. Αν ψηφιστεί, θα απαγορευτεί κάθετα η ιδιοκτησία κατοικιδίων στη χώρα.

Σύμβολα… Δυτικισμού

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, για να έχει κάποιος στην ιδιοκτησία του ζώο, θα πρέπει να λάβει άδεια, που θα εκδίδεται από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί.

Θα υπάρχει επίσης το ελάχιστο πρόστιμο που υπολογίζεται σε περίπου 800 ευρώ για την «εισαγωγή, αγορά και πώληση, μεταφορά και διατήρηση» διάφορων ζώων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και κατοικίδιων όπως είναι οι σκύλοι, οι γάτες, οι χελώνες και τα κουνέλια.

«Οι συζητήσεις για τη σύνταξη του νομοσχεδίου είχαν ξεκινήσει πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, όταν μια ομάδα ιρανών βουλευτών προσπάθησε να προωθήσει νόμο για τη δήμευση όλων των σκύλων που βρίσκονται στη χώρα και τη διάθεσή τους σε ζωολογικούς κήπους ή την εγκατάλειψή τους σε ερήμους», δήλωσε στο BBC ο δρ Παγιάμ Μοχέμπι, πρόεδρος της Κτηνιατρικής Ενωσης του Ιράν και πολέμιος του νομοσχεδίου.

«Με τα χρόνια έκαναν μερικές αλλαγές, αλλά συζήτησαν ακόμη και τη σωματική τιμωρία για τους ιδιοκτήτες σκύλων. Ωστόσο, το σχέδιο νόμου δεν ψηφίστηκε ποτέ μέχρι σήμερα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η κατοχή σκύλου ήταν πάντα συνηθισμένη στις αγροτικές περιοχές του Ιράν, αλλά τα ζώα τον 20ο αιώνα έγιναν επίσης σύμβολο της αστικής ζωής.

Το Ιράν ήταν μια από τις πρώτες χώρες στη Μέση Ανατολή που ψήφισε νόμους για την καλή διαβίωση των ζώων, το 1948, και η κυβέρνηση χρηματοδότησε τον πρώτο φορέα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ζώων. Ακόμη και η βασιλική οικογένεια της χώρας είχε σκύλους ως κατοικίδια.

Αλλά η Ισλαμική Επανάσταση του 1979, κατά την οποία ανατράπηκε ο σάχης Μοχαμάντ Ρεζά Παχλεβί, άλλαξε πολλές πτυχές της ζωής και της ισορροπίας των Ιρανών μες τους σκύλους τους.

Τα σκυλιά υπήρξαν σύμβολο της αστικής ζωής στο Ιράν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Ακόμη και η οικογένεια του σάχη είχε σκύλους ως κατοικίδια, IRANIAN ROYAL FAMILY COLLECTION

Τα ζώα στην ισλαμική παράδοση θεωρούνται ακάθαρτα. Στα μάτια του νέου καθεστώτος τα σκυλιά έγιναν επίσης σύμβολο του Δυτικισμού που προσπάθησε να περιορίσει.

«Δεν υπάρχει βασικός κανόνας για την κατοχή σκύλων στο Ιράν», δήλωσε στο BBC ο δρ Ασκαν Σεμιράνι, κτηνίατρος με έδρα την Τεχεράνη.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις συλλαμβάνουν ανθρώπους επειδή βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους ή ακόμη και αν τα μετέφεραν στα αυτοκίνητά τους. Κι αυτό διότι η κίνησή τους θα μπορούσε να θεωρηθεί συμβολισμός Δυτικοποίησης».

Ο δρ Σεμιράνι ανέφερε ότι οι Αρχές δημιούργησαν ακόμη και φυλακή για τα κατασχεθέντα κατοικίδια. «Ακούσαμε πολλές ιστορίες τρόμου», πρόσθεσε.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιράν, μετά από χρόνια δυτικών κυρώσεων, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο νέο νομοσχέδιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αρχές έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφών για ζώα συντροφιάς για περισσότερα από τρία χρόνια, στο πλαίσιο της προσπάθειας διατήρησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας. Σε μια αγορά όπου κυριαρχούν οι ξένες μάρκες, αυτό σήμαινε άνοδο στις τοπικές τιμές, ειδικά μετά τη δημιουργία μιας μαύρης αγοράς.

«Είμαστε πολύ εξαρτημένοι από ανθρώπους που διακινούν λαθραία τρόφιμα», δήλωσε στο BBC ο ιδιοκτήτης κτηνιατρικής κλινικής στην πόλη Mashhad. «Οι τιμές είναι τώρα πέντε φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από μερικούς μήνες».

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η τοπικά παραγόμενη τροφή για κατοικίδια δεν προσέγγισε καν τα μέσα πρότυπα. «Η ποιότητα είναι πολύ κακή. Τα εργοστάσια χρησιμοποιούν φθηνό κρέας ή ψάρι, ακόμη και ληγμένα συστατικά», συμπληρώνει.

Πρόβλημα και με τις γάτες

Ομως το σχέδιο νόμου δεν αφορά μόνο σκύλους. Και οι γάτες περιλαμβάνονται σε μια μακρά λίστα με ζώα, όπου υπάρχουν ακόμη και κροκόδειλοι.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το Ιράν είναι η γενέτειρα των περσικών γατών, μιας από τις πιο διάσημες ράτσες στον κόσμο.

«Μπορείς να πιστέψεις ότι τώρα οι περσικές γάτες δεν είναι ασφαλείς στην πατρίδα τους;» υποστηρίζει κτηνίατρος από την Τεχεράνη. «Δεν υπάρχει λογική πίσω από αυτό το νομοσχέδιο. Οι άνθρωποι που είναι στην εξουσία θέλουν να δείξουν απλά την πυγμή τους στους ανθρώπους».

Ο δρ Μοχέμπι, πρόεδρος της Ιρανικής Κτηνιατρικής Ενωσης, χαρακτήρισε τον προτεινόμενο νόμο ντροπιαστικό. «Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει το νομοσχέδιο, οι επόμενες γενιές θα μας θυμούνται ως ανθρώπους που απαγόρευσαν τα σκυλιά, επειδή είναι σκυλιά και τις γάτες επειδή είναι γάτες».

Ανθρωποι, πάντως, όπως η Μάσα, ανησυχούν πραγματικά για το μέλλον των κατοικίδιων τους. «Δεν θα τολμήσω να κάνω αίτηση άδειας για τον γιο (σκύλο) μου, διότι αν την αρνηθούν, τι θα κάνω; Δεν μπορώ να τον αφήσω στο δρόμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...