421
| Intime/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Τι αλλαγές φέρνει το 2020 για τις εισφορές και τους μισθωτούς με μπλοκάκι

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2019, 11:04
|Intime/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Τι αλλαγές φέρνει το 2020 για τις εισφορές και τους μισθωτούς με μπλοκάκι

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2019, 11:04

Ενα διαφορετικό τοπίο για πάνω από 1 εκατ. μισθωτούς που παράλληλα έχουν μπλοκάκι φέρνει το 2020 σε ό,τι αφορά τις εισφορές.

Στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας θα περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία θα καταργείται η υποχρέωση για καταβολή διπλών εισφορών, αναφέρει την Τετάρτη η «Καθημερινή» σε ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου.

Η διάταξη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα αφορά όσους έχουν από τη μισθωτή εργασία τους μισθό άνω των 780 ευρώ (μεικτά), προκειμένου στην πράξη να καταβάλλουν στο σύστημα το ύψος των εισφορών που αντιστοιχεί στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των μη μισθωτών.

Ειδικότερα, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός δεν θα υποχρεούται στην καταβολή εισφορών για τη δεύτερη απασχόληση. Για να είναι πλήρης η απαλλαγή, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καλύπτει με τις εισφορές της μισθωτής απασχόλησης την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 210 ευρώ που ισχύει για τους μη μισθωτούς. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ασφαλισμένος θα έχει υποχρέωση καταβολής εισφορών και για το μπλοκάκι, με ελάχιστο ποσό το υπόλοιπο που απαιτείται για τη συμπλήρωση των 210 ευρώ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο μεικτός μισθός πρέπει να είναι 780 ευρώ.

Για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, στα σχέδια της κυβέρνησης υπάρχει η καθιέρωση επτά επιπέδων εισφορών.

Το πρώτο θα αφορά όσους εργάζονται έως πέντε χρόνια, ενώ τα άλλα έξι θα είναι «ανοιχτά» σε όλους, ώστε στην αρχή του έτους να επιλέγει κανένας αυτό που ταιριάζει στην οικονομική του δυνατότητα.

Για τους νέους εργαζόμενους (πενταετίας) θα είναι 126 ευρώ (93 + 33 ευρώ).

Το κατώτατο επίπεδο θα είναι στα 210 ευρώ, δηλαδή, 155 ευρώ εισφορές σύνταξης και 55 ευρώ δαπάνες υγείας. Οι εισφορές σύνταξης θα κλιμακώνονται ως εξής: 155, 186, 236, 297, 369 και 500 ευρώ στο 6ο επίπεδο. Οι εισφορές υγείας θα είναι 55 ευρώ στο πρώτο και 66 ευρώ στα άλλα επίπεδα.

Επιπλέον, με το νέο έτος έρχονται αλλαγές και για όσους αμείβονται με απόδειξη δαπάνης (τίτλος κτήσης). Το σενάριο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», είναι να μειωθεί από 10.000 στις 3.000 ευρώ το έτος το επιτρεπόμενο ποσό αλλά να καταργηθεί και η υποχρέωση καταβολής εισφορών.

Τέλος, ασαφές είναι τι θα γίνει με τα μέλη Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ). Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν εκείνοι που θέλουν την επιβολή εισφορών σε όλα τα μέλη τους και οι διαφωνούντες  αφού κάτι τέτοιο θα αναστατώσει επικίνδυνα ένα επιχειρηματικό περιβάλλον ετών και θα οδηγήσει σε μαζικό κλείσιμο των ΙΚΕ.

Το σχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σε νόμο έως το τέλος του Ιανουαρίου για να ισχύσουν οι αλλαγές από τις εισφορές που θα καταβληθούν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...