519
Οι οικονομικοί εισαγγελείς μπήκαν πρόσφατα στην αντιπροσωπεία της UBS στην Αθήνα | EPA / ALESSANDRO DELLA BELLA

Η UBS, οι έλληνες καταθέτες και το παιχνίδι της κυβέρνησης

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 21 Δεκεμβρίου 2015, 21:59
Οι οικονομικοί εισαγγελείς μπήκαν πρόσφατα στην αντιπροσωπεία της UBS στην Αθήνα
|EPA / ALESSANDRO DELLA BELLA

Η UBS, οι έλληνες καταθέτες και το παιχνίδι της κυβέρνησης

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 21 Δεκεμβρίου 2015, 21:59

Πριν από ένα χρόνο, αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου, ένας σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών, ο Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόριανς στο γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας, πήρε στα σοβαρά τις εξαγγελλίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αποφάσισε να κάνει μια προσφορά στην αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας.

Στέλνει την παλιά φίλη της Αθήνας και πρώην σύντροφό του στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, Ζίγκριντ Σκαρπέλη Σπερκ, στην Αθήνα να εξηγήσει ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ντίσελντορφ μπορεί να κάνει μια διπλή προσφορά:

-Λίστες με 10.800 ονόματα ελλήνων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες που περιήλθαν στα χέρια των φορολογικών αρχών του Ντίσελντορφ από CD που είχαν αγορασθεί από τους Γερμανούς στη «μαύρη αγορά».

-Τεχνική βοήθεια, ώστε να μπορέσει η Αθήνα να αξιοποιήσει τα στοιχεία αυτά.

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου ο Μπόριανς δεν είχε απάντηση ούτε από τον Βαρουφάκη, ούτε από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Τότε, βλέπετε, η κυβέρνηση έκανε διαπραγμάτευση…

Η Σκαρπέλη συναντά στην Αθήνα μια συνεργάτιδα του γραφείου του Πρωθυπουργού. Αυτή υπόσχεται να έχει απάντηση από το γραφείο του Γιάνη Βαρουφάκη μέχρι τις αρχές Απριλίου. Κάποια στιγμή ο Μπόριανς, του οποίου την προσφορά είχε απορρίψει η κυβέρνηση Σαμαρά, θέλησε να ενημερώσει τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε του πρότεινε να είναι εγκρατής στις προσδοκίες του για την αντίδραση της Αθήνας.

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου ο Μπόριανς δεν είχε απάντηση ούτε από τον Βαρουφάκη, ούτε από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Τότε, βλέπετε, η κυβέρνηση έκανε διαπραγμάτευση… «Είχαμε ξεχάσει την υπόθεση, όταν ξαφνικά η Αθήνα επανέφερε το ενδιαφέρον της», λέει γερμανός αξιωματούχος. Πότε επανήλθε; Όταν αποφάσισε να κάνει μια τελευταία προσφορά για την παλιννόστηση των καταθέσεων που δεν έχουν φορολογηθεί.

Ξέπλυμα κεφαλαίων από τα εξοπλιστικά

Οι περισσότερες από τις εγγραφές στα στοιχεία του Ντίσελντορφ για έλληνες καταθέτες αφορούν την μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας UBS. Πολλοί λογαριασμοί ανήκουν σε εταιρίες και μάλιστα ναυτιλιακές. Υπάρχουν φυσικά και ιδιώτες. Η τράπεζα είχε χρησιμοποιηθεί για να ξεπλυθούν κεφάλαια από παράνομες πληρωμές των εξοπλιστικών ενώ ένας από τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον στην πρώτη φάση, ήταν κάποτε όχι ασήμαντος μέτοχός της.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς μπήκαν πρόσφατα στην αντιπροσωπεία της UBS στην Αθήνα και στα γραφεία ενός μεσίτη που συνεργάζεται μαζί της κάνοντας τοποθετήσεις σε τίτλους εξωτερικού. Βρήκαν «μαρίδα», δηλαδή ανθρώπους που, στην αρχή της κρίσης, έστειλαν τα χρήματα τους στην Ελβετία. Τότε οι Ελβετοί δεν ζητούσαν αποδείξεις για την προέλευση και τη φορολόγηση του εισοδήματος. Άλλωστε έτσι δεν βγάζεις φορολογικά έσοδα. Το 60% των εσόδων που εισέπραξαν οι γερμανικές αρχές, προήλθε από τη βούληση των ίδιων των καταθετών να «ξεπλύνουν», φορολογικά, τα χρήματα τους. Μόνο το 20% προήλθε από ελέγχους των στοιχείων.

Oι οικονομικοί εισαγγελείς δεν μπορούν να φορολογήσουν καταθέσεις στη UBS διότι δεν έχει υποκατάστημα στην Αθήνα. Μπορούν να προσπαθήσουν στην Ελβετία, αλλά μάλλον θα αποτύχουν. Και πλέον οι Ελβετοί δεν δέχονται καταθέσεις, παρά μόνο εμβάσματα με τα οποία αποδεικνύεται η φορολόγηση το εισοδήματος. Στην καλύτερη περίπτωση, λοιπόν, ο Γιάννης Στουρνάρας να επιβάλλει ένα πρόστιμο για εκτέλεση τραπεζικών εργασιών χωρίς άδεια. Και μετά; Τον άλλο μήνα ο Μπόριανς θα υπογράψει με την ελληνική κυβέρνηση συμφωνία για την εκπαίδευση των εφοριακών μας. Και θα έχει πλήρη εικόνα των επιδόσεών μας. Ποιον θα ενημερώνει πρώτο; Έναν αντίπαλό του στη γερμανική πολιτική σκηνή, τον δικηγόρο και πρώην εφοριακό, Β. Σόιμπλε.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...