O Guardian για την τεχνητή νοημοσύνη και τη λέσχη Μπίλντερμπεργκ / Το Politico για τον Γκάτσμπι της αμερικανικής πολιτικής / Το ABC για τα «φιλικά προς το περιβάλλον» πρόβατα της Νέας Ζηλανδίας / Και (πάλι) ο Guardian για...
  • Guardian

    Η λέσχη Μπίλντερμπεργκ και το μέλλον του πολέμου

    Κατά τη φετινή ετήσια διάσκεψη της περιβόητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Τορίνο, αυτό που απασχόλησε ιδιαίτερα τους εκλεκτούς καλεσμένους, πέρα από τη Ρωσία και το Ιράν, ήταν το ζήτημα της εξέλιξης του πολέμου σε συνάρτηση με την ανάδειξη της Κίνας ως παγκόσμιας υπερδύναμης και την πρόοδο που σημειώνεται στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.

    Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τσάρλι Σκέλτον στον Guardian«καμιά τάση δεν είναι περισσότερο τρέντι στον κόσμο της στρατηγικής από την τεχνητή νοημοσύνη». Και για τον λόγο αυτό μεταξύ των προσκεκλημένων στην Ιταλία περιλαμβανόταν και ο Μάικλ Χόροβιτς, διακεκριμένος στρατιωτικός αναλυτής, ο οποίος χαρακτηρίζει την τεχνητή νοημοσύνη «απόλυτο παράγοντα» όσον αφορά το μέλλον του πολέμου.

    «Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες στην Επιθεώρηση Εθνικής Ασφάλειας του Τέξας (ο Χόροβιτς) επικαλείται τον Πούτιν ο οποίος είχε δηλώσει το 2017: η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον όχι μόνον για τη Ρωσία, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οποιος καταφέρει να ηγηθεί σε αυτή τη σφαίρα, θα γίνει ο κυρίαρχος του κόσμου. Ο Χόροβιτς αναφέρει πως “η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες επενδύουν σημαντικά στην τεχνητή νοημοσύνη” γιατί προσφέρει “τη δυνατότητα να διαταράξουν τη στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ”» αναφέρει ο βρετανός δημοσιογράφος.

    Αλλά αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνον η παγκόσμια στρατιωτική κυριαρχία. Γιατί, ενώ η άνοδος της Κίνας εις βάρος της Αμερικής είχε προβλεφθεί από αρκετούς, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο Χένρι Κίσινγκερ, ο «απόλυτος σοφός» της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που μπορούσαν (και μπορούν) να φανταστούν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

    «Ο γενικός διευθυντής της Google χαρακτήρισε πρόσφατα την τεχνητή νοημοσύνη πιο σημαντική για την ανθρωπότητα σε σύγκριση με τον “ηλεκτρισμό ή τη φωτιά”», αναφέρει ο Σκέλτον, κάνοντας λόγο για μια «ολική επανάσταση» που θα μπορούσε να μεταλλάξει συθέμελα τις παραδοσιακές δομές της εξουσίας. Το ζήτημα, οπότε, «δεν είναι μόνον ότι η παγκόσμια ηγεσία θα περάσει από τις ΗΠΑ στην Κίνα. Είναι ότι ολόκληρη η δομή της παγκόσμιας ηγεσίας θα μπορούσε κάλλιστα να καταρρεύσει ή να πάρει μια μορφή που κανένας, ούτε ο Κίσινγκερ, δεν θα μπορούσε να προβλέψει». Αυτό σημαίνει ότι η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να επιφέρει και το τέλος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.

    Μεταλλάσσεται ο κόσμος με τρόπο που ούτε ο Χένρι Κίσινγκερ θα μπορούσε να έχει προβλέψει; Φωτογραφία: Getty Images
  • Politico

    Μπιλ Κλίντον/ Ενας μικρός Γκάτσμπι δέσμιος του παρελθόντος

    Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Μπιλ Κλίντον την προηγούμενη εβδομάδα στο NBC εξακολουθεί να συζητείται πολύ στην Αμερική. Εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο. Αλλά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπόρεσε να μην παραδεχτεί ότι το παρελθόν δεν σταματά να τον στοιχειώνει. «Οχι, δεν το πιστεύω. Δεν της μίλησα ποτέ. Αλλά δήλωσα δημόσια πολλές φορές πως λυπόμουν. Η συγγνώμη υπήρξε δημόσια» υποστήριξε, ερωτηθείς εάν θεωρεί πως πρέπει ζητήσει συγχώρεση από τη Μόνικα Λεβίνσκι. Ο Κλίντον αρνήθηκε επίσης πως αν βρισκόταν σήμερα στην προεδρία θα αναγκαζόταν να παραιτηθεί λόγω του κινήματος #MeToo.

    Αλλά ο δημοσιογράφος Τζον Χάρις, ο οποίος βρισκόταν πίσω από τον Κλίντον σε κάθε του βήμα κατά την παραμονή του στον Λευκό Οίκο, γράφοντας στη συνέχεια μια βιογραφία του πρώην πλανητάρχη, έχει διαφορετική άποψη. Ο διευθυντής -σήμερα- του Politico, σημειώνει σε κείμενό του, πως «η συνέντευξη αποκάλυψε έναν Κλίντον που δυστυχώς δεν συμβαδίζει με την εποχή όσον αφορά την αντίληψη του πώς τα πρόσφατα γεγονότα άλλαξαν τον δημόσιο διάλογο για τη σεξουαλικότητα, την ισχύ και τον σεβασμό προς τις γυναίκες. Μίλησε λεπτομερώς για το προσωπικό και οικονομικό τίμημα που κλήθηκε να πληρώσει. Αλλά δεν έδειξε να κατανοεί αυτό που το σύγχρονο κοινό απαιτεί να αντιληφθεί, το τίμημα, δηλαδή που πλήρωσαν οι άλλοι, συμπεριλαμβανομένης και της γυναίκας που ήταν μια μαθητευόμενη ηλικίας 22 ετών όταν άρχισε η ιστορία μαζί του». Για τον Κλίντον -σήμερα, όπως και τότε- το όλο ζήτημα είναι πολιτικό και αφορά την εξουσία, τη δική του αλλά και των άλλων, εκείνων που ήθελαν και εξακολουθούν να επιδιώκουν τη συνθηκολόγησή του. Και, σίγουρα, δεν ανέχεται τις νύξεις που προέρχονται από την παράταξή του.

    «Οι προοδευτικοί ασκούν πίεση στον πρώην πρόεδρό τους ούτως ώστε να βρει τις σωστές λέξεις για να εκφράσει μετάνοια και σεβασμό (ενώ) οι συντηρητικοί γελάνε με έναν πρόεδρο σαν τον Τραμπ» για την έπαρσή του, για τον τρόπο με το οποίο προσεγγίζει τις γυναίκες. «Είναι αυτή η αιτία της οργής» του Κλίντον, καταλήγει ο Χάρις, αλλά το αποτέλεσμα είναι να μοιάζει ο Μπιλ με έναν «πρώην προεδρικό Γκάτσμπι, διαρκώς στραμμένο στις διενέξεις τού παρελθόντος του».

    Για τα επιτεύγματά του εξακολουθεί να πιστεύει ο Μπιλ Κλίντον πως θα τον κρίνει η Ιστορία, παρά για τα όποια ατοπήματά του. Φωτογραφία: Reuters
  • ΑBC

    Πρόβατα «φιλικά προς το περιβάλλον» στη Νέα Ζηλανδία

    Ακόμα και την ποσοτική γενετική αξιοποιούν στη Νέα Ζηλανδία με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Πώς; Εκτρέφοντας πρόβατα που παράγουν (και αποβάλλουν στην ατμόσφαιρα) λιγότερα αέρια. Επιστήμονες από το Invermay Agricultural Centre του Μόσγκιλ, μια πόλη 360 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κράιστσερτς, κατάφεραν να φέρουν στη ζωή και να εκθρέψουν πρόβατα «φιλικά προς το περιβάλλον» -αναφέρει το αυστραλέζικο ABC– τα οποία παράγουν 10% λιγότερο μεθάνιο από τα κοινά μέλη της οικογενείας τους που, σίγουρα, το τελευταίο πράγμα που τα απασχολεί είναι η κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές μεθανίου από το πεπτικό σύστημα των ζώων αποτελούν την κύρια πηγή αερίων του θερμοκηπίου στη Νέα Ζηλανδία και αποτελούν το 10% επί του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρη την Αυστραλία.

    Αλλά η μετάλλαξη που υπέστησαν τα εν λόγω ζωντανά δεν ωφελεί μόνον το περιβάλλον αλλά και τα ίδια καθώς τείνουν να είναι πιο αδύνατα και να παράγουν περισσότερο μαλλί. Εχουν επίσης μικρότερη κοιλιά με αποτέλεσμα να τρώνε λιγότερο αλλά πιο συχνά συγκριτικά με τους «αγροίκους» συγγενείς τους που δεν σταματούν να ρεύονται.

    Κάθε χρόνο οι εκπομπές μεθανίου από τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα της Αυστραλίας αντιστοιχούν σε περίπου 55 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. «Ολη αυτή η προσπάθεια, ο χρόνος και η εργασία που απαιτείται για να παράσχουμε τροφή στα ζώα και όλος ο χρόνος που χρειάζεται το ζώο για να βρει και να καταναλώσει αυτήν την τροφή, περίπου το 10% όλης αυτής της ενέργειας, εκλύεται στην ατμόσφαιρα» εξήγησε ο Φίλιπ Βέρκοου από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας.

    «Πράσινα» πρόβατα επιστρατεύουν στη Νέα Ζηλανδία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Φωτογραφία:  Shutterstock
  • The Guardian

    Ρωσικός δάκτυλος και στη Βρετανία;

    Σίγουρα δεν είναι απίθανο οι Βρετανοί να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις εξελίξεις στο «Love Island» παρά για την επικείμενη αποχώρηση της πατρίδας τους από την ΕΕ. Αλλά η συζήτηση για το Brexit που ξεκίνησε χθες Τρίτη στο Ουέστμινστερ διεξάγεται σε τεταμένο κλίμα, εξαιτίας της έρευνας των εφημερίδων Observer και Sunday Times όσον αφορά τις στενές επαφές του Αρον Μπανκς με τη Ρωσία.

    Ο βρετανός μεγιστάνας, και σφοδρός υποστηρικτής μιας ανεξάρτητης από τις επιταγές των Βρυξελλών Βρετανίας, φέρεται να συναντήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας πριν από το δημοψήφισμα -παρουσία, μάλιστα, του τότε ηγέτη του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ- με τον πρεσβευτή της Μόσχας στη Βρετανία Αλεξάντερ Γιακοβένκο. Ο Μπανκς, ωστόσο, είχε δηλώσει πως συναντήθηκαν μόλις μία φορά, επισημαίνοντας επίσης πως όποιος συναντά τον ρώσο πρεσβευτή δεν είναι απαραίτητα και εντεταλμένος του Κρεμλίνου.

    Χθες Τρίτη, ο Μπανκς εμφανίστηκε ενώπιον των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων και υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι αντικείμενο των συνομιλιών του με τον ρώσο αξιωματούχο δεν ήταν το Brexit, ούτε οι επενδύσεις σε ρωσικά χρυσωρυχεία, αλλά οι καλλιέργειες μπανάνας και ζαχαρότευτλου στη Λατινική Αμερική. Σύμφωνα όμως με τον Μάθιου ντ’Ανκονα του Guardian, η περίπτωση του Αρον Μπανκς αποτελεί μια εξαιρετική παραβολή όσον αφορά τη γεωπολιτική ανισορροπία που παρατηρείται σήμερα. «Γιατί διαπιστώνουμε πού έχουμε καταλήξει: κάτω από τη μύτη μας φαίνεται πως προέκυψε ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο δίκτυο ακροδεξιών και εθνικιστικών δυνάμεων, που φαινομενικά κινητοποιούνται ψηφιακά και χρηματοδοτούνται από ρωσικούς κρατικούς φορείς». 

    Και όλα αυτά την ώρα που ο Πούτιν τρίβει τα χέρια του βλέποντας τη σύνοδο του G7 να καταλήγει σε φιάσκο, ενώ ο Τραμπ ζητεί την επάνοδο της Ρωσίας στη σύνοδο των επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών στον κόσμο. Οσον αφορά τη Βρετανία, σίγουρα δεν βοηθά το γεγονός ότι οι νόμοι για τις εκλογικές αναμετρήσεις και τις προεκλογικές εκστρατείες είναι ελάχιστα ξεκάθαροι (γράφτηκαν πριν από το Facebook). Για τον ντ’Ανκονα αρνητικό ρόλο διαδραματίζει και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής των Εργατικών, ο οποίος «δεν χάνει την ευκαιρία να απαλλάσσει λόγω αμφιβολιών τον ρώσο πρόεδρο», είτε πρόκειται για επιθέσεις με νευροτοξικούς παράγοντες στη βρετανική επικράτεια είτε για επιθέσεις με χημικά στη Συρία. Οταν τα μέλη του Ουέστμινστερ κληθούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για «το μέλλον αυτής της χώρας», θα ήταν χρήσιμο να μη λησμονήσουν, καταλήγει ο βρετανός δημοσιογράφος, «πόσο υποτιμήσαμε τη λαϊκιστική Δεξιά και πώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσης τείνει να διευκολύνει τον Πούτιν».  

    Σχεδόν 10 εκατομμύρια στερλίνες πρόσφερε ο Άαρον Μπανκς στην εκστρατεία υπέρ του Brexit και στο εθνικιστικό και ξενοφοβικό Κόμμα Ανεξαρτησίας της Βρετανίας (UKIP). Φωτογραφία: Reuters



text
  • Ο Στέφανος ξεκίνησε να σχηματίζει κυβέρνηση  με υπουργό Αμυνας τον ναύαρχο Αποστολάκη


    26 Απριλίου 2024, 09:36