501
Η Τούνμπεργκ στο Λος Αντζελες, το Σάββατο, στην εβδομαδιαία πορεία για το κλίμα, του κινήματος FridaysForFuture | Reuters

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ψάχνει σκάφος για να διασχίσει (ξανά) τον Ατλαντικό

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2019, 10:54
Η Τούνμπεργκ στο Λος Αντζελες, το Σάββατο, στην εβδομαδιαία πορεία για το κλίμα, του κινήματος FridaysForFuture
|Reuters

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ψάχνει σκάφος για να διασχίσει (ξανά) τον Ατλαντικό

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2019, 10:54

Έχοντας διαπλεύσει τη μισή υδρόγειο κινούμενη «σε λάθος κατεύθυνση», όπως έγραψε, η Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσε το Σάββατο ότι ψάχνει να βρει ένα σκάφος που θα πραγματοποιήσει το ταξίδι από τις ΗΠΑ στην Ισπανία, όπου θα διεξαχθεί η προσεχής διεθνή διάσκεψη για το κλίμα.

Η COP25 αρχικά θα πραγματοποιείτο στη Χιλή, αλλά τελικά θα διεξαχθεί από 2 έως 13 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη, λόγω της κοινωνικής κρίσης που συγκλονίζει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Πρέπει να βρω τρόπο για να διασχίσω τον Ατλαντικό τον Νοέμβριο. Εάν κάποιος μπορούσε να μου βρει ένα μέσο μεταφοράς, θα ήμουν ιδιαίτερα ευγνώμων», έγραψε στο Twitter η 16χρονη Σουηδέζα που αρνείται να πάρει αεροπλάνο, ένα πολύ ρυπογόνο μέσο μεταφοράς.

«Καθώς η COP25 μεταφέρθηκε από το Σαντιάγο στη Μαδρίτη, θα χρειαστώ βοήθεια. Αποδεικνύεται ότι διέσχισα τη μισή υδρόγειο παίρνοντας λανθασμένη κατεύθυνση», έγραψε.

Άμεση ήταν η απάντηση της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία διαμέσου της υπουργού Οικολογικής Μετάβασης, Τερέζα Ριμπέρα, της διαμήνυσε πως «εκτιμούμε όλα όσα κάνεις, θα θέλαμε να σε βοηθήσουμε να διασχίσεις τον Ατλαντικό και θα έρθουμε σε επικοινωνία προκειμένου να βρούμε τον τρόπο να συμβεί αυτό».

 

Πάντως η 16χρονη, ανάμεσα στις διάφορες υποστηρικτικές, έλαβε και κάποιες επικριτικές απαντήσεις, με κάποιους να την παροτρύνουν να ταξιδέψει με… αεροπλάνο για να βρίσκεται στον προορισμό της σε λίγες ώρες:

«Αγαπητή Γκρέτα,
Πριν από 100 χρόνια, οι άνθρωποι ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται αεροπλάνο. «Καίνε» ορυκτά καύσιμα και μπορούν να φτάσουν στη Μαδρίτη μέσα σε λίγες ώρες. Εάν παρακολουθούσες το σχολείο, ίσως να το είχες μάθει.»

Θυμίζουμε πως η Γκρέτα είχε διαπλεύσει ξανά πριν δυο μήνες τον Ατλαντικό με ιστιοφόρο για να μεταβεί στις ΗΠΑ και να παραστεί στην σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.

Η ηγερία της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, από την οποία ξεκίνησε η παγκόσμια κινητοποίηση, είχε αναχωρήσει τον Αύγουστο από το Πλίμουθ της Αγγλίας μαζί με τον πατέρα της με αγωνιστικό ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών άνθρακα, μέχρι τη Νέα Υόρκη.

Το σκάφος κυβερνούσε ο Πιέρ Κασιράγκι, γιος της πριγκίπισσας Καρολίνας του Μονακό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...