926
Σαν σε χορευτικό. Πεπ Γκουαρντιόλα και Γιούργκεν Κλοπ στον τελικό του Σούπερ Καπ | REUTERS/David Klein

Γκουαρντιόλα – Κλοπ σαν να μην πέρασε μια μέρα

Sportscaster Sportscaster 5 Αυγούστου 2019, 12:16
Σαν σε χορευτικό. Πεπ Γκουαρντιόλα και Γιούργκεν Κλοπ στον τελικό του Σούπερ Καπ
|REUTERS/David Klein

Γκουαρντιόλα – Κλοπ σαν να μην πέρασε μια μέρα

Sportscaster Sportscaster 5 Αυγούστου 2019, 12:16

Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ, που την περασμένη σεζόν μας χάρισαν την πιο συναρπαστική μάχη όλων των εποχών για το τρόπαιο της Premier League, εγκαινίασαν τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά στην Αγγλία με μια «ματσάρα» – σύνοψη της περσινής, επικής μονομαχίας τους. Το κυριακάτικο παιχνίδι στο Γουέμπλεϊ ήταν οι σκηνές «προσεχώς» του νέου αγγλικού πρωταθλήματος, που αρχίζει την Παρασκευή. Μια επιβεβαίωση πως… το έργο θα έχει τους ίδιους πρωταγωνιστές.

Ο αγώνας κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι (5-4). Ο Βαϊνάλντουμ εκτέλεσε, ο Μπράβο απέκρουσε. Η Σίτι στόλισε το Κύπελλο του «Κομιούνιτι Σιλντ» -είναι το Σούπερ Καπ της Αγγλίας- με γαλάζια κορδέλα, και έγινε η πρώτη ομάδα στα χρονικά του αγγλικού ποδοσφαίρου που κατακτά τέσσερις εγχώριους τίτλους σε μια ημερολογιακή χρονιά. Για τον προπονητή της, Πεπ Γκουαρντιόλα, αυτή ήταν η 28η Κούπα της καριέρας του. Εχει κοουτσάρει την Μπαρτσελόνα, την Μπάγερν Μονάχου και τη Μάντσεστερ Σίτι σε -συνολικά- 583 παιχνίδια. Που σημαίνει ότι ο καταλανός τεχνικός κερδίζει ένα τρόπαιο, μεγάλο ή μικρότερης αξίας, κάθε 21 ματς!

Πέρα από συλλέκτης τίτλων είναι ο κατασκευαστής μιας ποδοσφαιρικής μηχανής, που όμοιά της δεν είχαν γνωρίσει τα αγγλικά γήπεδα. Υπήρξαν και στο παρελθόν ομάδες που σημείωσαν αλλεπάλληλες επιτυχίες -η τελευταία ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Αλεξ Φέργκιουσον-, όμως καμία, ποτέ, δεν είχε καταφέρει να λειτουργεί στα όρια της τελειότητας επί δύο διαδοχικές σεζόν. Την απόλυτη κυριαρχία της Σίτι στην Αγγλία, σε αυτό το χρονικό διάστημα, μόνον η Λίβερπουλ έχει κατορθώσει να την αμφισβητήσει, κατ’ επανάληψη. Μόνον ο Γιούργκεν Κλοπ έχει αχρηστεύσει το ποδοσφαιρικό σχέδιο του Γκουαρντιόλα επτά φορές στις δέκα πιο πρόσφατες αναμετρήσεις τους. Η Σίτι πήρε το πρωτάθλημα του 2018 με 19 βαθμούς διαφορά. Και θα κατακτούσε το περσινό με 26, εάν η Λίβερπουλ δεν αντιστεκόταν μέχρι την τελευταία αγωνιστική.

Την υπερομάδα του Πεπ, μόνον οι «Reds» μπορούν να την κοιτάξουν στα μάτια. Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει το 2019-2020, όπως φάνηκε και στο χθεσινό ματς για το «Κομιούνιτι Σιλντ». Στο πρώτο ημίχρονο η Σίτι έπαιξε, Αυγουστιάτικα, λες κι έχουμε Νοέμβριο. Εκανε επίδειξη δύναμης, με κατοχή μπάλας που άγγιξε το 70% (απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης). Ο Στέρλινγκ σκόραρε νωρίς – νωρίς (12′) το πρώτο γκολ της σεζόν, και το ματς κυλούσε υπέροχα για τους «Πολίτες». Εστω κι αν ο τελειομανής Γκουαρντιόλα… χτυπιόταν στον πάγκο (στο τέλος του 45λεπτου ξέσπασε σε μια πινακίδα).

Η Σίτι μπήκε στη σεζόν, διαδηλώνοντας πως είναι αποφασισμένη να κατακτήσει τρίτο σερί τίτλο στην Premier League, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου (48′), ο Στέρλινγκ «βραχυκύκλωσε» σε ένα σπάνιο τετ-α-τετ. Απ’ αυτή τη χαμένη ευκαιρία για το 2-0 άρχισε η μεγάλη αντεπίθεση της Λίβερπουλ. Στο 57′ ο Φαν Ντάικ σούταρε στο δοκάρι και, στη συνέχεια της φάσης, είδε την μπαλα να μην περνά τη γραμμή τέρματος για μερικά χιλιοστά. Οπως, ακριβώς, είχε συμβεί πριν από οκτώ μήνες στο ντέρμπι των δύο ομάδων στο «Ετιχαντ». Στο αμέσως επόμενο λεπτό είχε δοκάρι και ο Σαλάχ.

Τελικώς, η Λίβερπουλ ισοφάρισε (1-1) στο 77′ με κεφαλιά του Μάτιπ, που είχε περάσει στον αγώνα δέκα λεπτά νωρίτερα, κι έχασε σπουδαίες ευκαιρίες να πετύχει δεύτερο γκολ, με τον χιλιανό τερματοφύλακα της Σίτι, Μπράβο, να αναδεικνύεται σε «ήρωα» της βραδιάς. Απέκρουσε το σουτ του (ανενόχλητου) Κεϊτά από το ύψος του πέναλτι στο 83’, το πλασέ του Σαλάχ στο 88’, ενώ στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Ουόκερ στέρησε από τον αιγύπτιο επιθετικό της Λίβερπουλ τη δόξα του buzzer beater, όταν έδιωξε την μπάλα με εντυπωσιακό «ψαλιδάκι» πάνω στη γραμμή τέρματος. Στη διαδικασία των πέναλτι αστόχησε μόνον ο Βαϊνάλντουμ (απέκρουσε ο Μπράβο), κι έτσι η Λίβερπουλ έχασε τον πρώτο από τους επτά τίτλους που θα διεκδικήσει μέσα στη σεζόν.

To καθοριστικό πέναλτι. Ο Μπράβο αποκρούει το σουτ του Βαϊνάλντουμ (REUTERS/David Klein)

Οι «Reds» έχουν μπροστά τους την Premier League και το Champions League, το Κύπελλο Αγγλίας και το Λιγκ Καπ, το Σούπερ Κύπελλο Ευρώπης και το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων. Μια εξαιρετικά απαιτητική χρονιά – δείγμα της γιγάντωσης του κλαμπ στα χέρια του Κλοπ. Το παράδοξο είναι, πως παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις της (και τα έσοδα – ρεκόρ από το Champions League), η Λίβερπουλ δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για να ενισχυθεί. Αυτό το καλοκαίρι δαπάνησε για μεταγραφές -μέχρι στιγμής- τα λιγότερα χρήματα από τις 20 ομάδες της Premier League: μόλις 1,9 εκατ. ευρώγια τον 17χρονο ταλαντούχο αμυντικό, Σεπ φαν ντεν Μπεργκ, που απέκτησε από την Τσβόλε. Ενώ η Σίτι πραγματοποίησε ακόμη μια πανάκριβη αγορά. Πήρε από την Ατλέτικο Μαδρίτης, έναντι 70 εκατ. ευρώ, τον 23χρονο αμυντικό μέσο, Ρόντρι, που φημίζεται για το δυναμικό του παιχνίδι.

Αλλά, και οι υπόλοιποι «μνηστήρες» του τίτλου στην Αγγλία δεν έκαναν κινήσεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις ισορροπίες δυνάμεων. Η Τσέλσι αποφάσισε να δώσει ευκαιρίες στα νέα παιδιά που έχει στο ρόστερ της. Η Αρσεναλ έδωσε 80 εκατ. ευρώ για τον Νικολά Πεπέ, όμως ο ακριβότερος αφρικανός ποδοσφαιριστής δεν θα της λύσει όλα τα προβλήματα που «κουβαλάει» από πέρυσι. Η Τότεναμ, που ενισχύθηκε με τον Εντομπελέ, είναι και πάλι το φαβορί για την τρίτη θέση. Δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη Σίτι και τη Λίβερπουλ, που πέρυσι τερμάτισαν με 26 και 25 βαθμούς περισσότερους. Και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θα αλλάξει status με τον Γουάν-Μπισάκα, ή τον Μάντζουκιτς. Ούτε, κάν, με τον Χάρι Μαγκουάιρ, για τον οποίο ο Σόλσκιερ ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος του μεταγραφικού του μπάτζετ.

«Καταλάβαμε όλοι τι θα γίνει τη νέα σεζόν», δήλωσε ο Γκουαρντιόλα αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα στο «Ουέμπλεϊ». Αλλη μια επική μάχη της Σίτι με τη Λίβερπουλ. Αυτό θα γίνει. Οι δύο κορυφαίοι προπονητές του καιρού μας έχουν ανεβάσει τον ανταγωνισμό σε επίπεδα που κανείς άλλος δεν μπορεί να προσεγγίσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...