289
Ο Γκίντερ Μπένγκστον οδηγώντας την Γκέντεμποργκ στην κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA. Απέτυχε να κάνει κάτι αντίστοιχο με τους Πράσινους | IFK Göteborg

Πέθανε στα 73 του ο Γκίντερ Μπένγκτσον, ένα «όνειρο» του ΠΑΟ που δεν βγήκε αληθινό

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2019, 20:01
Ο Γκίντερ Μπένγκστον οδηγώντας την Γκέντεμποργκ στην κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA. Απέτυχε να κάνει κάτι αντίστοιχο με τους Πράσινους
|IFK Göteborg

Πέθανε στα 73 του ο Γκίντερ Μπένγκτσον, ένα «όνειρο» του ΠΑΟ που δεν βγήκε αληθινό

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2019, 20:01

Μια από τις πιο γνωστές ποδοσφαιρικές φυσιογνωμίες στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1980 και ένας από τους πιο αγαπητούς στην Ελλάδα, ο σουηδός προπονητής Γκίντερ Μπένγκτσον, έφυγε από τη ζωη σε ηλικία 73 ετών.

O Μπένγκτσον ήταν ένα όνειρο που δεν βγήκε αληθινό. Ανέλαβε τον Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο του 1988, έχοντας πανηγυρίσει, μόλις λίγους μήνες πριν, τον Μάιο του 1987, το Κύπελλο UEFA με την Γκέντεμποργκ. Ο Σουηδός επελέγη από την οικογένεια Βαρδινογιάννη να διαδεχθεί τον Βασίλη Δανιήλ, ο οποίος σε μια εξαιρετικά άνιση θητεία είχε οδηγήσει την ομάδα ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA της σεσόν 1987-88 (αποκλείοντας Οσέρ, Γιουβέντους και Χόνβεντ), αλλά είχε απογοητεύσει στο πρωτάθλημα. Ο Σουηδός τουλάχιστον ερχόταν να σφραγίσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Παναθηναϊκού, διεκδικώντας κάτι παραπάνω.

Ωστόσο ο Μπένγκτσον είδε τον ΠΑΟ να αποκλείεται στους «8» από την Μπριζ (2-2 στο ΟΑΚΑ και ήττα με 1-0 στο Βέλγιο). Στο πρωτάθλημα η ομάδα τερμάτισε πέμπτη. Ομως η χρονιά «σώθηκε» καθώς ο Παναθηναϊκός του Μπένγκτσον κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος σε έναν δραματικό τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό των μεταγραφών του Κοσκωτά.

Την επόμενη χρονιά ο Σουηδός επίσης είδε τον ΠΑΟ να υποαποδίδει — αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, στο πρωτάθλημα τερμάτισε τρίτος, αλλά και πάλι παρηγορήθηκε με το Κύπελλο Ελλάδος, αυτή τη φορά νικώντας στον τελικό τον Πανιώνιο.

Εφυγε από την Παιανία τον Νοέμβριο του 1989, την επομένη μιας ιστορικής συντριβής με 6-1 από την Ντιναμό Βουκουρεστίου στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Σε κάθε περίπτωση, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού αγάπησαν τον κοσμοπολιτισμό και την ψυχραιμία του Μπένγκστον. Και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός τον αποχαιρέτησε με σεβασμό.

Ο Μπένγκστον επέστρεψε στη χώρα μας το 1996 για να αναλάβει τον ασθμαίνοντα εκείνη την εποχή ΠΑΟΚ, αλλά έμεινε μόλις έξι μήνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...