683
Στόχος της πολιτικής πρέπει να είναι η προσέγγιση και η επίτευξη συμφωνιών που «αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων», όχι «η πρόκληση ντόρου και αταξίας» σύμφωνα με την ισπανίδα υπουργό Εργασίας | Yolanda Díaz Pérez/Facebook

Γιολάντα Ντίαθ: μια κομμουνίστρια για πρωθυπουργός της Ισπανίας

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2023, 20:24
Στόχος της πολιτικής πρέπει να είναι η προσέγγιση και η επίτευξη συμφωνιών που «αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων», όχι «η πρόκληση ντόρου και αταξίας» σύμφωνα με την ισπανίδα υπουργό Εργασίας
|Yolanda Díaz Pérez/Facebook

Γιολάντα Ντίαθ: μια κομμουνίστρια για πρωθυπουργός της Ισπανίας

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2023, 20:24

Η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, η κομμουνίστρια Γιολάντα Ντίαθ, επισημοποίησε την υποψηφιότητά της στις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του 2023 ως ηγέτιδα μιας ριζοσπαστικής Αριστεράς που είναι πιο διαιρεμένη από ποτέ, αλλά από την οποία εξαρτάται ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ούτως ώστε να έχει κάποιες ελπίδες να παραμείνει στην εξουσία.

«Σήμερα κάνω ένα βήμα προς τα εμπρός. Θέλω να γίνω ο πρώτη πρόεδρος της κυβέρνησης (πρωθυπουργός) της χώρας μας, της Ισπανίας» δήλωσε πρότινος η Ντίαθ, σε συγκέντρωση στη Μαδρίτη. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κατατάσσεται πρώτη στη λίστα με τους πολιτικούς που εκτιμούν περισσότερο οι Ισπανοί.

Το νούμερο τρία στην ισπανική κυβέρνηση, μέλος του Ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCE), πρόκειται να ηγηθεί μιας νέας πολιτικής πλατφόρμας ονόματι Sumar (άθροισμα, σούμα), στην οποία θα ενσωματωθούν δέκα μικροί πολιτικοί σχηματισμοί που κινούνται στα αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας.

Ωστόσο, η 51χρονη δικηγόρος που ειδικεύεται στο Εργατικό Δίκαιο και φιλοδοξεί να κυβερνήσει την Ισπανία, δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη του κύριου αριστερού κόμματος, των Podemos. Εταίρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος εντός της κυβερνητικής συμμαχίας, οι Podemos έθεσαν ως προϋπόθεση για την ένταξή τους στο Sumar την τήρηση μιας προηγούμενης συμφωνίας που προβλέπει τη διεξαγωγή ανοιχτών εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη των υποψηφίων αυτής της διευρυμένης αριστερής παράταξης στις γενικές εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

H Ντίαθ μιλάει σε συγκέντρωση στη Μαδρίτη

Η ιταλική La Repubblica αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι οι Podemos, ανησυχώντας ιδιαίτερα ότι θα υποστούν βαριές απώλειες στις επικείμενες δημοτικές εκλογές της 28ης Μαΐου και, ως εκ τούτου, θα περιοριστεί η βαρύτητά τους στην εθνική πολιτική σκηνή, επεδίωξαν να εξασφαλίσουν κάποιες εγγυήσεις όσον αφορά τον ρόλο τους στο εσωτερικό της νέας αριστερής συμμαχίας. Αλλά δεν τα κατάφεραν τελικά, λόγω της αποφασιστικότητας της Γιολάντα Ντίαθ, με αποτέλεσμα να απέχουν από την εκδήλωση κατά την οποία η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της. Ωστόσο, πολλά μέλη των Podemos επέλεξαν να παραστούν προσωπικά, αναδεικνύοντας έτσι τις διαιρέσεις στους κόλπους του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

«Υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι να ενώσουμε» παραδέχτηκε η Ντίαθ, σημειώνοντας ότι θα ήθελε να συνεχιστεί ο διάλογος με στόχο τη διεύρυνση της νέας αριστερής παράταξης. «Θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων (…) Θα δώσουμε απαντήσεις στη χώρα μας, γιατί διψάει για αλλαγή» τόνισε η κομμουνίστρια πολιτικός.

Σχεδόν άγνωστη πριν από τρία χρόνια, η Ντίαθ βρέθηκε ξαφνικά στο προσκήνιο τον Ιανουάριο του 2020, αναλαμβάνοντας χρέη υπουργού Εργασίας. Στη συνέχεια πήρε στα χέρια της και τα ηνία της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αφού ο ιδρυτής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, αποφάσισε να αποσυρθεί από την πολιτική έπειτα από μια πικρή εκλογική ήττα που υπέστη το 2021 (στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης). Πάντως, για τη Γιολάντα Ντίαθ, ο Ιγκλέσιας, ο οποίος στο παρελθόν είχε στενές σχέσεις μαζί της, είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι θα μπορούσε να γίνει «η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία της κυβέρνησης της Ισπανίας».

Γεννημένη το 1971 στο Φερόλ, μια εργατική πόλη της Γαλικίας (βορειοδυτική Ισπανία), η Ντίαθ άρχισε να γίνεται γνωστή μεταξύ των ακτιβιστών ως μαχόμενη φεμινίστρια στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν συμμετείχε σε πολιτικές συγκεντρώσεις με το μωρό της στην αγκαλιά της. Αφού εισήλθε στην κυβέρνηση, αυτή, η θυγατέρα ενός επιφανούς συνδικαλιστή, άρχισε σύντομα να διακρίνεται χάρη στη συμβιβαστική της διάθεση και την τάση της προς τον διάλογο, ιδιότητες που εξήραν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτών.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας πέτυχε μια σημαντική συμφωνία για την αντιμετώπιση της υποαπασχόλησης, ενώ στη συνέχεια κατάφερε να αυξήσει σημαντικά και τον κατώτατο μισθό. Ενέκρινε επίσης μια εργασιακή μεταρρύθμιση με στόχο τον περιορισμό της εργασιακής επισφάλειας, που αποτελεί την κύρια αποστολή της.

Σε αντίθεση με τους ηγέτες των Podemos, που επιδιώκουν να συγκρούονται με τους Σοσιαλιστές, η Ντίαθ τους τελευταίους μήνες δεν σταματά να αναδεικνύει την κατανόηση και την καλή διάθεση που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις της με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον οποίο, όμως, πλέον φιλοδοξεί να διαδεχθεί στην πρωθυπουργία της Ισπανίας.

Στόχος της πολιτικής πρέπει να είναι η προσέγγιση και η επίτευξη συμφωνιών που «αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων», όχι «η πρόκληση ντόρου και αταξίας» είχε αναφέρει τον Φεβρουάριο η ισπανίδα υπουργός Εργασίας, επικρίνοντας, όχι ιδιαίτερα κεκαλυμμένα, τη στρατηγική των Podemos.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...