277
Αμερικανοί στρατιώτες σε επιχείρηση στην έρημο της Συρίας (φωτογραφία αρχείου) | Hedil Amir/Anadolu Agency via Getty Images

Συρία: Οι Αμερικανοί σκότωσαν επικεφαλής του ISIS που σχεδίαζε επιθέσεις στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2023, 09:55
Αμερικανοί στρατιώτες σε επιχείρηση στην έρημο της Συρίας (φωτογραφία αρχείου)
|Hedil Amir/Anadolu Agency via Getty Images

Συρία: Οι Αμερικανοί σκότωσαν επικεφαλής του ISIS που σχεδίαζε επιθέσεις στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2023, 09:55

Αμερικανικό πλήγμα σκότωσε ανώτατο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, αρμόδιο για τις επιθέσεις στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM).

Ο Χάλεντ Αΐντ Aχμαντ αλ Τζαμπούρι ήταν κυρίως «υπεύθυνος για τον σχεδιασμό επιθέσεων του ISIS στην Ευρώπη», επεσήμανε η CENTCOM σε ανακοίνωσή της, στην οποία υπογράμμισε ότι ο θάνατός του «θα διαταράξει προσωρινά την ικανότητα της οργάνωσης να σχεδιάζει επιθέσεις στο εξωτερικό».

Oπως εξήγησε η CENTCOM, κανένας άμαχος δεν σκοτώθηκε ούτε τραυματίστηκε από το πλήγμα αυτό, ενώ τόνισε ότι το ISIS «εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την περιοχή και πέρα από αυτή».

Ο αμερικανικός στρατός διευκρίνισε ότι το πλήγμα εξαπολύθηκε στη βορειοδυτική Συρία, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αμερικανικό drone επιτέθηκε στον αξιωματούχο του ISIS στην επαρχία Ιντλίμπ, σε μια περιοχή που ελέγχουν τζιχαντιστές.

Ο Αλ Τζαμπούρι ήταν ένας Ιρακινός που δήλωνε Σύρος και είχε υιοθετήσει το όνομα Χάλεντ. Είχε καταφύγει στην Ιντλίμπ πριν 10 ημέρες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και έγινε στόχος επίθεσης με αμερικανικό drone την ώρα που περπατούσε κοντά στο σπίτι του και μιλούσε στο τηλέφωνο.

«Το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την περιοχή και πέραν αυτής», δήλωσε ο στρατηγός Μάικλ Κουρίλα επικεφαλής της CENTCOM. «Αν και αποδυναμωμένη, η οργάνωση εξακολουθεί να είναι σε θέση να διεξάγει επιχειρήσεις στην περιοχή και έχει την πρόθεση να πλήξει (στόχους) πέρα από τη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Μετά την ήττα του ΙΚ το 2019, πολλές εκατοντάδες Αμερικανοί παραμένουν αναπτυγμένοι στη βορειοανατολική Συρία στο πλαίσιο του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών και εξακολουθούν να μάχονται μαζί με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) εναντίον μελών της οργάνωσης.

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τακτικά ότι στοχοθετούν αξιωματούχους του ΙΚ που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Συρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...