624
Λίγα λουλούδια στο σημείο όπου σφαγιάστηκε από τον πρώην σύντροφό της η Κυριακή Γρίβα | Aris Oikonomou / SOOC

«Δεν ενήργησες ως όφειλες, δεν μερίμνησες, δεν αξιολόγησες…» – Η ΕΔΕ για τους Αγίους Αναργύρους

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2024, 11:15
Λίγα λουλούδια στο σημείο όπου σφαγιάστηκε από τον πρώην σύντροφό της η Κυριακή Γρίβα
|Aris Oikonomou / SOOC

«Δεν ενήργησες ως όφειλες, δεν μερίμνησες, δεν αξιολόγησες…» – Η ΕΔΕ για τους Αγίους Αναργύρους

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2024, 11:15

μοιραία λάθη που οδήγησαν τελικά στην άγρια δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, το βράδυ της 1ης Απριλίου έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων από τον πρώην σύντροφό της, τη στιγμή μάλιστα που η 28χρονη μιλούσε με το Κέντρο της Αμεσης Δράσης ζητώντας βοήθεια, καταγράφει στο κείμενο της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, ο ταξίαρχος της Υποδιεύθυνσης Διοικητικών Εξετάσεων της ΓΑΔΑ που έχει αναλάβει την έρευνα για τις ευθύνες των εμπλεκόμενων αστυνομικών (του φρουρού στο φυλάκιο, της επόπτριας αξιωματικού, της αξιωματικού υπηρεσίας και του τηλεφωνητή).

Από αποσπάσματα της ΕΔΕ που δημοσιεύει η «Καθημερινή», προκύπτουν οι βαρύτατες ευθύνες του αστυνομικού-φρουρού που είχε υπηρεσία στο φυλάκιο του ΑΤ Αγίων Αναργύρων το μοιραίο βράδυ.

Ο εν λόγω αρχιφύλακας, υπενθυμίζεται, εμπλέκεται σε υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης για πλαστογραφίες και για διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα μαζί με άλλα άτομα.

Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης. Μπήκε σε διετή διαθεσιμότητα, στη συνέχεια όμως προσέφυγε στο Εφετείο και το 2021 ο εισαγγελέας διέταξε τη φυλάκισή του. Μεταφέρθηκε στις φυλακές της Λάρισας, όπου και έμεινε 12 μήνες.

Το 2023 πήρε βούλευμα για αποφυλάκιση, ενώ ο 48χρονος έκανε συνεχώς ενστάσεις στα Πειθαρχικά με το χαρτί της αποφυλάκισης και τελικά κατάφερε να επιστρέψει στο Σώμα!

Ο  φάκελός του παρέμεινε ανοιχτός μέχρι που καταδικάστηκε τελεσίδικα από τον Αρειο Πάγο για να επανεκκινήσει η διαδικασία της απόταξής του. Αυτό ωστόσο δεν φάνηκε αρκετό ώστε να μη βρεθεί στη θέση του φρουρού στο φυλάκιο του ΑΤ το μοραίο βράδυ της 1ης Απριλίου με τα γνωστά αποτελέσματα.

«Tο άτομο (άνδρας) κρατώντας μαχαίρι συνολικού μήκους 34 cm με λάμα 20 cm στο δεξιό του χέρι, προσέγγισε την ΓΡΙΒΑ Κυριακή και εκδήλωσε επίθεση σε βάρος της, τραυματίζοντάς την θανάσιμα, σε απόσταση περίπου ενάμισι (1,5) μέτρου από το φυλάκιο, εντός του οποίου βρισκόσουν και πάλι χωρίς να προβείς σε καμία ενέργεια προκειμένου να αποτρέψεις την εκδηλωθείσα επίθεση. Δεν εξήλθες ως όφειλες από το φυλάκιο, με αποτέλεσμα να μην αντιληφθείς άτομο (άνδρας) το οποίο επιβιβαζόμενο σε μοτοσικλέτα προσέγγισε το ανωτέρω Α.Τ. και στάθμευσε επί του πεζοδρομίου τη μοτοσικλέτα, σε απόσταση 30 μέτρων από το φυλάκιο», αναφέρει η περιγραφή και ακολούθως επισημαίνονται τα λάθη και της επόπτριας αξιωματικού:

«Δεν μερίμνησες για τη διάθεση περιπολικού οχήματος, αν και στην υπηρεσία σου ήτο διαθέσιμο το υπ’ αριθμ. Ε.Α.31… περιπολικό όχημα προς εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας, για τη μεταφορά της ανωτέρω στην οικία της και δεν ενημέρωσες τον διοικητή της υπηρεσίας σου και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής για τη λήψη εντολών – οδηγιών, με αποτέλεσμα η καταγγέλλουσα να αποχωρήσει από το τμήμα…».

Ευθύνες για την αβελτηρία-αδιαφορία να βρεθεί περιπολικό που θα συνόδευε την Κυριακή, βαρύνουν και τη νεαρή αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ που εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας και στην οποία έγινε η καταγγελία της 28χρονης για το κίνδυνο που διέτρεχε:

«Αν και σου καταγγέλθηκε από την Κυριακή Γρίβα ότι ο πρώην σύντροφός της βρίσκεται έξωθεν της οικίας της, αναφέροντας ότι αδυνατεί να μεταβεί σ’ αυτή φοβούμενη για τη σωματική της ακεραιότητα, αιτούμενη παράλληλα αστυνομική συνοδεία για τη μετάβασή της και ειδικότερα τη διάθεση περιπολικού οχήματος, δεν αξιολόγησες τους λόγους προσέλευσής της στην υπηρεσία σας ώστε να ενεργήσεις ως όφειλες και ως είχες υποχρέωση τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές ενέργειες προς διερεύνηση της καταγγελίας», τονίζεται στην ΕΔΕ.

Στο κείμενο τέλος, καταγράφονται οι ευθύνες στον τηλεφωνητή του Κέντρου της Αμεσης Δρασης που απάντησε στην Κυριακή ότι «τα περιπολικά δεν είναι ταξί»:

«Παρέλειψες να ζητήσεις τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά του πρώην συντρόφου της προκειμένου να προβείς στη σχετική καταχώρησή τους προς διάθεση περιπολικού οχήματος για τη μετάβασή του στο σημείο και σε περίπτωση ανεύρεσής του να προσαχθεί (…) Απαντώντας δε στο αίτημά της για αποστολή περιπολικού για την ασφαλή μετάβαση στην οικία της, της ανέφερες μεταξύ άλλων ότι “το περιπολικό δεν είναι ταξί”, η οποία (σ.σ. επικοινωνία) μετά την παρέλευση δύο λεπτών διεκόπη τελικά λόγω του θανάσιμου τραυματισμού της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...