454
Η 14χρονη Ρομίνα Ασράφι που σφαγιάστηκε από τον πατέρα της | Facebook

Συγκλονίζεται το Ιράν από το νέο «έγκλημα τιμής» με θύμα 14χρονη

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2020, 20:10
Η 14χρονη Ρομίνα Ασράφι που σφαγιάστηκε από τον πατέρα της
|Facebook

Συγκλονίζεται το Ιράν από το νέο «έγκλημα τιμής» με θύμα 14χρονη

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2020, 20:10

Η άγρια δολοφονία μίας έφηβης από τον πατέρα της, λόγω της σχέσης που διατηρούσε με έναν άνδρα, προκάλεσε οργή στο Ιράν, με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί να προτρέπει τους βουλευτές να εργαστούν για την έγκριση ενός νομοσχεδίου που θα αποτρέπει τη βία εναντίον των γυναικών.

Η 14χρονη Ρομίνα Ασράφι έφυγε με τον 35χρονο σύντροφό της στα μέσα Μαΐου από το σπίτι της στην πόλη Τάλες, σε απόσταση περίπου 300 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Τεχεράνης.

Το ζευγάρι δεν πρόλαβε να διαφύγει και η Ασράφι παραδόθηκε στην οικογένειά της από την αστυνομία, αφού ο πατέρας της, Ρεζά Ασράφ, φάνηκε να τη συγχωρεί.

Σύμφωνα με ορισμένα τοπικά ΜΜΕ, το κορίτσι δεν ήθελε να επιστρέψει στο πατρικό της, καθώς φοβόταν για τη ζωή της. Και φυσικά, δυστυχώς για την ίδια, είχε απόλυτο δίκιο.

Την 21η Μαΐου, ο Ασράφ της επιτέθηκε ενώ εκείνη κοιμόταν και την αποκεφάλισε χρησιμοποιώντας ένα δρεπάνι. Στη συνέχεια βγήκε από το σπίτι και ομολόγησε την πράξη του, ενώ συνελήφθη και κρατείται. Ομως η ποινή που θα αντιμετωπίσει στο θεοκρατικό αυτό καθεστώς είναι… ψίχουλα σε σχέση με το απεχθές της πράξης του.

Διατί στο Ιράν όταν ένας άνδρας δολοφονεί την κόρη του η ποινή είναι 10 χρόνια φυλάκιση αντί για ισόβια ή θανατική ποινή, κάτι για το οποίο μάχονται πολλοί ακτιβιστές και με σκοπό να αλλάξει.

Η Ρομίνα με τον 35χρονο σύντροφό της

Αυτό το «έγκλημα τιμής» πρωταγωνιστεί από χθες, Τετάρτη, στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην ασιατική χώρα, με την εφημερίδα Ebtekar να έχει τίτλο «Σπίτι του πατέρα, σπίτι του κινδύνου», κατηγορώντας ταυτόχρονα το ιρανικό κράτος για την αποτυχία του να προστατεύσει τις γυναίκες και τα ανήλικα κορίτσια της χώρας.

«Αναμφίβολα, καθήκον μας είναι η δικαστική συνέχεια της υπόθεσης και η αυστηρή τιμωρία του δράστη αυτού του εγκλήματος» δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Μαχμούντ Αμπάσι.

«Ομως, η υπόθεση αυτή δεν είναι το τέλος του δρόμου. Είναι η αρχή ενός μεγάλου και τρομακτικού δρόμου που απαιτεί από εμάς να κάνουμε βήματα για την αποτροπή της θυσίας της Ρομίνα στην κοινωνία».

Πολλοί Ιρανοί εξέφρασαν την οργή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δολοφονία της 14χρονης.

«Κατάρα σε όλη αυτήν την κουλτούρα και παράδοση, που προκαλούν εγκεφαλική βλάβη και οδήγησαν στον θάνατο της Ρομίνα» έγραψε στο Twitter ένας χρήστης με το όνομα Αζάντεκτ.

Παράλληλα, hashtag με το όνομά της #Romina_Ashrafi έχει χρησιμοποιηθεί πάνω από 60.000 φορές στο Twitter, σε ποστ που καταδικάζουν την αποτρόπαια πράξη καθώς και τη βία κατά των γυναικών.

«Η Ρομίνα δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο θύμα των εγκλημάτων τιμής» σχολίασε με την σειρά της η Σαχιντόκτ Μολαβερντί, γραμματέας της ιρανικής Ενωσης για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Γυναικών.

«Αυτού του είδους οι δολοφονίες ολοένα και θα διαιωνίζονται όσο δεν αλλάζουν η νομοθεσία αλλά και η κυρίαρχη εθιμική κουλτούρα στις τοπικές κοινωνίες» κατέληξε με νόημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...