336
Λίγο πριν από την ομιλία που προκάλεσε τα γέλια | REUTERS/Carlo Allegri

Γιατί ο Τραμπ δεν θα ξεχάσει ποτέ τον χλευασμό στον ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2018, 12:11
Λίγο πριν από την ομιλία που προκάλεσε τα γέλια
|REUTERS/Carlo Allegri

Γιατί ο Τραμπ δεν θα ξεχάσει ποτέ τον χλευασμό στον ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2018, 12:11

Μια εικόνα από κάθε άποψη ασυνήθιστη είδαμε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Aσυνήθιστη για το πρόσωπο που ήταν στο βήμα, για το κοινό που τον άκουγε και για όσους παρακολούθησαν όσα συνέβησαν σε όλο τον κόσμο.

Με κάθε σοβαρότητα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έλεγε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, που δεν έχει συμπληρώσει καν δύο χρόνια, έχει πετύχει πολλά περισσότερα από κάθε άλλη προεδρία στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το γέλιο  στην αίθουσα ήταν αυθόρμητο και δεν μπορούσε να κρυφτεί. Εφτασε και στα αφτιά του προέδρου που –αναγκαστικά ίσως- χαμογέλασε και αυτός: «Δεν έχω συνηθίσει σε τέτοια αντίδραση, αλλά εντάξει».

Μια εκ πρώτης όψεως ψύχραιμη αντίδραση από τον Τραμπ σε ένα περιστατικό που δεν θα ξεχάσουμε εύκολα. Ωστόσο ο Guardian μας θυμίζει ότι αυτός που κυρίως δεν θα το ξεχάσει είναι ο Τραμπ.

Ακόμη περισσότερο, δεν θα το συγχωρέσει ποτέ γιατί ποτέ δεν ξεχνά όσους γέλασαν σε βάρος του.

Εχει συνηθίσει εξάλλου να μιλά σε «κλειστά», ελεγχόμενα ακροατήρια, που δεν τον αμφισβητούν – και πάντως όχι με γέλια κατά πρόσωπο.

Στην ομιλία του, που φέρεται να γράφτηκε από σύμβουλό του Στίβεν Μίλερ, ο οποίος έχει με στενές σχέσεις με την αμερικανική ακροδεξιά, ο Τραμπ είχε επιχειρήσει να αποδομήσει τον ΟΗΕ μέσα στην ίδια του την έδρα.

Απέρριψε την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης για χάρη αυτού που περιέγραψε σαν «δόγμα του πατριωτισμού». Και όπως ακριβώς κατηγορεί τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ ότι έχουν μόνο απαιτήσεις χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη, είπε ότι οι ΗΠΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές «αλλά λίγοι μας ανταποδίδουν τίποτα».

Αν ήταν να ακούσει το εσωτερικό ακροατήριο στις ΗΠΑ, δεν θα γέλαγε καθόλου, θα ευχαριστιόταν μάλλον από την πρόθεση του προέδρου να «σβήσει το χαμόγελο» από το στόμα των οπαδών της παγκοσμιοποίησης.

Πολλοί όμως θυμήθηκαν ότι ο Τραμπ σε πάρα πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν είχε πει ότι ο κόσμος γελά με τις ΗΠΑ και την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα. Για όλες αυτές είχε αφιερώσει και ένα tweet.

Ηλθε όμως η ώρα να διαπιστώσει από πρώτο χέρι ότι τα γέλια (αν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν) είναι για τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...