410
Ο Ταγίπ Ερντογάν στο βήμα του ΟΗΕ | REUTERS/Carlo Allegri

Ο Ερντογάν ξαναζήτησε από τις ΗΠΑ τον Γκιουλέν

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2018, 10:02
Ο Ταγίπ Ερντογάν στο βήμα του ΟΗΕ
|REUTERS/Carlo Allegri

Ο Ερντογάν ξαναζήτησε από τις ΗΠΑ τον Γκιουλέν

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2018, 10:02

Σε δύο από τα ζητήματα στα οποία δεν ξεχνά να αναφέρεται σε εσωτερικό και εξωτερικό ακροατήριο επέμεινε ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η περίπτωση του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί για το πραξικόπημα του 2016, και αυτή του αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, απασχόλησαν τον τούρκο πρόεδρο, αν και δεν έλειψαν οι αναφορές για άλλα ανοιχτά ζητήματα.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, υπογράμμισε. Ωστόσο για το ζήτημα που πάστορα Μπράνσον που έχει ψυχράνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ επανέλαβε ότι για την τύχη του δεν θα αποφασίσουν οι πολιτικοί αλλά τα δικαστήρια.

Αν όμως από τη μία πλευρά (δηλώνει ότι) επιθυμεί να βελτιώσει τα πράγματα, από την άλλη δεν χάνει ευκαιρίες για να δείχνει ότι έχει ανεξάρτητη γραμμή. Όπως τόνισε σχετικά, η Τουρκία θα συνεχίσει να εισάγει φυσικό αέριο από το Ιράν, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.

«Απαράμιλλη φιλοξενία στους πρόσφυγες»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ερντογάν κατά την ομιλία του την Τρίτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στο Προσφυγικό.

Φιλοξενούμε τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, από τους οποίους τα 3,5 εκατ. είναι από τη Συρία, είπε για να προσθέσει ότι «τους παρέχουμε υπηρεσίες που είναι ασύγκριτες σε σχέση με οπουδήποτε αλλού»

Η χώρα του έχει δαπανήσει 32 δισ. δολάρια μόνο για τους Σύριους και έχει λάβει 1,7 δισ. από την ΕΕ και 600 εκατ. από οργανισμούς».

Αναμένουμε, είπε τέλος, «περισσότερη και πιο ευέλικτη υποστήριξη» για την Τουρκία που απέτρεψε τη μαζική είσοδο προσφύγων κυρίως στην Ευρώπη.

Θέλησε ακόμη να διαψεύσει και την κριτική για την παρέμβαση του ίδιου στην οικονομική πολιτική, δηλώνοντας ότι η τουρκική Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη.

Απόδειξη για αυτό έφερε την αύξηση του βασικού επιτοκίου στην Τουρκία. Πάντως ο ίδιος, ως πρόεδρος της Τουρκίας, είπε ότι είναι κατά της αύξησης των επιτοκίων, καθώς είναι ενδεχόμενο η αύξηση να τρομάξει και να απομακρύνει τους επενδυτές.

Η πρόσφατη υποτίμηση της τουρκικής λίρας δεν συνδέεται με τα προβλήματα στις διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, υπογράμμισε ακόμη, για να προσθέσει ότι οι οικονομικές δυσκολίες έχουν υπερτονιστεί.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Συρία, υποστήριξε ότι οι «ακραίες ομάδες» έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την αποστρατικοποιημένη ζώνη στην περιοχή του Ιντλίμπ. Για τον πρόεδρο της Συρίας και άλλοτε στενό του σύμμαχο, Μπασάρ αλ Άσαντ είπε ότι δεν μπορεί να παραμένει στην εξουσία, καθώς οι προσπάθειες ειρήνευσης είναι αδύνατες με την παραμονή του.

Τελός, σε ό,τι αφορά την επερχόμενη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία στο τέλος της εβδομάδας, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα αποκαταστήσει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και θα αυξήσει τον όγκο της εμπορικής συνεργασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...