939
Aμφισεξουαλική, κοσμοπολίτισσα, δηλωμένη ειρηνίστρια και με ακραίες ιδέες για τα δεδομένα του PD, η Ελι Σλάιν διχάζει το κόμμα της | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Γιατί η Ελι Σλάιν τρομάζει τους «λάιτ» αριστερούς της Ιταλίας

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2023, 13:45
Aμφισεξουαλική, κοσμοπολίτισσα, δηλωμένη ειρηνίστρια και με ακραίες ιδέες για τα δεδομένα του PD, η Ελι Σλάιν διχάζει το κόμμα της
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Γιατί η Ελι Σλάιν τρομάζει τους «λάιτ» αριστερούς της Ιταλίας

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2023, 13:45

Εκτός από αριστερή, είναι επίσης κοσμοπολίτισσα (με τρία διαβατήρια), αμφισεξουαλική (με γυναίκα σύντροφο στην παρούσα φάση) και μεγαλωμένη στους κόλπους μιας οικογένειας της ανώτερης μεσαίας τάξης (αμφότεροι οι γονείς της είναι πανεπιστημιακοί). Οπότε είναι απόλυτα κατανοητό γιατί η Ελι Σλάιν, η νέα γραμματέας (η νεότερη στην Ιστορία και η πρώτη γυναίκα) του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), της πιο εδραιωμένης από τις προοδευτικές δυνάμεις της Ιταλίας, αποτελεί κόκκινο πανί για τους συντηρητικούς, πολίτες και πολιτικούς, της Ιταλίας.

Ο Γκεγκόριο Σόρτζι του Politico αναφέρει ενδεικτικά πως μετά την εκλογή της στην ηγεσία του κεντροαριστερού Partito Democratico (με ποσοστό 53,8% έναντι 46,2% του αντιπάλου της Στέφανο Μπονατσίνι, ο οποίος ήταν το φαβορί), η δεξιά εφημερίδα Il Tempo έσπευσε να την χαρακτηρίσει ως «Communist Elly».

Την ίδια ώρα, σύμμαχοι και υποστηρικτές της ακροδεξιάς ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι δείχνουν να απολαμβάνουν το γεγονός πως η ανάληψη της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Κεντροαριστεράς από την 37χρονη Ελι Σλάιν ευνοεί την πόλωση.

«Υποσχέθηκε να δώσει προτεραιότητα στους φτωχούς, στη δημόσια εκπαίδευση και στους εργαζομένους», σημείωσε ο δεξιός σχολιαστής Ιταλο Μποκίνο, βάλλοντας εναντίον της. «Αλλά, σε αντίθεση με τη Μελόνι, δεν έχει γνωρίσει ποτέ φτωχούς στη ζωή της», συνέχισε, επισημαίνοντας πως φοίτησε σε ένα ιδιωτικό σχολείο «για πλούσιους» στην Ελβετία – όπου γεννήθηκε. Προσέθεσε επίσης πως δεν μπορεί να γνωρίζει τις ανάγκες των εργαζομένων, «καθώς δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή της».

Ομως, η αναπάντεχη νίκη της Ελι Σλάιν εξέπληξε όχι μόνο του αντιπάλους της, αλλά και πολλούς από τους αριστερούς συντρόφους της στο δικό της Δημοκρατικό Κόμμα, οι οποίοι φοβούνται πως θα μπορούσε να το μετατρέψει από μια ιστορικά ευρεία προοδευτική (κεντροαριστερή) παράταξη σε ένα πολύ πιο ριζοσπαστικό (ακροαριστερό) κόμμα.

Ορισμένοι ανησυχούν επίσης για το ενδεχόμενο να επιδιώξει να αλλάξει τη στάση του PD όσον αφορά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, δεδομένου του δηλωμένου φιλειρηνισμού της. Οι περισσότεροι, ωστόσο, παρά τις όποιες επιφυλάξεις τους, συσπειρώνονται γύρω από τη νέα ηγέτιδά τους, αν και κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να αποστασιοποιούνται.

«Το σχέδιό της δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία μου και την πολιτική μου κουλτούρα», είπε στο Politico ο Τζουζέπε Φιορόνι, πρώην υπουργός και εκ των ιδρυτικών μελών του Partito Democratico. Προβλέποντας το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, ο ιταλός πολιτικός αποχώρησε από το κόμμα του μία ημέρα πριν ανακοινωθεί η νίκη της Ελι Σλάιν. «Το δικό μου Δημοκρατικό Κόμμα δεν υπάρχει πια, αυτό είναι άλλο κόμμα — δεν ανήκει πλέον στην Kεντροαριστερά, αλλά στη σκληρή Αριστερά», προσέθεσε.

«Το PD τελείωσε», υποστήριξε και ο Ντάβιντ Αλεγκράντι, δημοσιογράφος της εφημερίδας La Nazione, με ειδίκευση στην ιταλική Κεντροαριστερά, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως τόσο η Σλάιν όσο και πολλοί από τους συμμάχους της προέρχονται από αριστερές ομάδες αποστατών και δεν ήταν μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος έως πριν από λίγους μήνες.

Η Ελι Σλάιν πήρε το προβάδισμα από τον αντίπαλό της σε μεγάλες πόλεις όπως το Μιλάνο, το Τορίνο και η Νάπολη, ενώ τα πήγε πολύ καλά σχεδόν παντού βόρεια της Ρώμης. Ηττήθηκε, όμως, στις περισσότερες από τις νότιες περιφέρειες της Ιταλίας, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouTrend. «Δημιουργήθηκε ένα κύμα υποστήριξης που συνένωσε διαφορετικών ειδών ψηφοφόρους, με κοινό στοιχείο μια έντονη επιθυμία για αλλαγή», ανέφερε στο Politico ο Λορέντσο Πρελιάσκο, ιδρυτής του YouTrend.

Ωστόσο, υποβάθμισε τις αναφορές περί «youthquake» (νεανικός σεισμός), ενώ περιέγραψε την προεκλογική εκστρατεία της Ελι Σλάιν ως «βαρετή (και) άτονη», γεγονός που εξηγεί, σύμφωνα πάντα με τον ιταλό δημοσκόπο, ότι «σε μεγάλο βαθμό αγνοήθηκε από την κοινή γνώμη». Και είναι αλήθεια πως για την αλλαγή ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση και στην ευρύτερη παράταξη της Αριστεράς στην Ιταλία ψήφισαν μόλις περίπου 1,2 εκατ. Ιταλοί.

Ο ιταλός δημοσιογράφος του Politico θυμίζει στο κείμενό του πως, αφού εκλέχτηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ως υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος σε ηλικία 29 ετών, η Ελι Σλάιν αποφάσισε αναπάντεχα, έπειτα από έναν χρόνο, να εγκαταλείψει το PD, κατηγορώντας τον τότε ηγέτη του και πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ότι έτεινε επικίνδυνα προς τη Δεξιά. Τελικά δικαιώθηκε, καθώς στη συνέχεια ο Ρέντσι υπέστη μια σειρά από εκλογικές ήττες που τον ανάγκασαν να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία το 2016 και από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος το 2018.

«Φύγαμε την ίδια περίοδο, επειδή εκείνος (ο Ρέντσι) δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα», είπε ο Πίπο Τσιβάτι, πρώην βουλευτής του PD, ο οποίος μετά την αποχώρησή του ίδρυσε το κόμμα Possibile, στο οποίο εντάχθηκε και η Ελι Σλάιν, παραμένοντας στις τάξεις του έως το 2019.

Μιλώντας στο Politico, υποστήριξε πως η πρώην, επί σειρά ετών, στενή συνεργάτιδά του και νυν ηγέτιδα του Δημοκρατικού Κόμματος ενδέχεται να βρεθεί με τα χέρια δεμένα από σημαίνουσες προσωπικότητες του PD, που συσπειρώθηκαν γύρω της στη μάχη για την ηγεσία, δίχως απαραίτητα να συμμερίζονται ουσιαστικά τις όποιες (ριζοσπαστικές για πολλούς και στην Κεντροαριστερά) ιδέες της.

Σχολιαστές επισημαίνουν ότι η πρώτη δύσκολη δοκιμασία που θα κληθεί να περάσει η Ελι Σλάιν σχετίζεται με τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία (από ένα χωριό της οποίας, κοντά στο Λβιβ, καταγόταν ο εβραίος παππούς της από την πλευρά του πατέρα της). Γιατί υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως, όπως ο Ενρίκο Λέτα (ο προκάτοχός της στην ηγεσία του PD και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας), τον εφοδιασμό του Κιέβου με όπλα.

«Μια στροφή 180 μοιρών της Σλάιν θα καθιστούσε την Τζόρτζια Μελόνι μοναδική ηγέτιδα ενός εθνικού κόμματος υπέρ της αποστολής όπλων στην υπό πολιορκία Ουκρανία, δημιουργώντας κλίμα ανησυχίας μεταξύ των Δυτικών συμμάχων, που βλέπουν την Ιταλία ως αδύναμο κρίκο», συνοψίζει ο συντάκτης του Politico, εξηγώντας πως μια αλλαγή γραμμής θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για πολλούς κεντρώους του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος να το εγκαταλείψουν.

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπερασπίζεται τον εαυτό της μέσω κάθε μορφής βοήθειας», είπε η Ελι Σλάιν σε πρόσφατη συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό La7. «Αλλά, ως ειρηνίστρια, δεν θεωρώ ότι τα όπλα από μόνα τους θα τερματίσουν τον πόλεμο», προσέθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...