504
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Συμπτώσεις; Πρώην στέλεχος της Lehman Βrothers, CEO στη Silicon Valley Bank

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2023, 13:11
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Συμπτώσεις; Πρώην στέλεχος της Lehman Βrothers, CEO στη Silicon Valley Bank

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2023, 13:11

Καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές κλυδωνίζονται από τα «απόνερα» της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank – της μεγαλύτερης τραπεζικής πτώχευσης από το 2008 όταν η πτώση της Lehman Brothers, της Bear Stearns και της Washington Mutual κλόνισαν συθέμελα το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποτελώντας την απαρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης- αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη του Fox Business, ότι ο διευθύνων σύμβουλος Διοίκησης της SVB ήταν πρώην στέλεχος της Lehman Brothers.

O Tζόζεφ Τζέντιλ διετέλεσε οικονομικός διευθυντής στην Global Investment Bank της Lehman Brothers και έφυγε (πρόλαβε να φύγει) από τη Lehman το 2007, μόλις ένα χρόνο πριν αυτή χρεοκοπήσει.

«Ολα έχουν αρχίσει να βγάζουν νόημα τώρα», ήταν ένα από τα πρώτα σχόλια στο Twitter για την αποκάλυψη του Fox Business.

Koινή πάντως είναι η εκτίμηση μεταξύ των αναλυτών ότι το spillover της SVB δεν θα έχει καμία σχέση με αυτο της Lehman. Διότι αν και θα υπάρξουν μικρές ή μεσαίες τράπεζες, κυρίως στις ΗΠΑ, που θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, ο συστημικός κίνδυνος παραμένει ουσιαστικά πολύ μικρός, χάρη ακριβώς στα μέτρα αυστηρής εποπτείας που έχουν ληφθεί  μετά την κρίση του 2008.

Οι πιέσεις, πάντως, στα χρηματιστήρια παραμένουν αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δηλώσεις του στο Reuters ο Κρίστοφερ Γουόλεν, πρόεδρος της Whalen Global Advisors, «θα μπορούσε να υπάρξει “λουτρό αίματος”, δεδομένου ότι οι short sellers είναι εκεί έξω και πρόκειται να επιτεθούν σε οποιαδήποτε τράπεζα, ειδικά στις μικρότερες».

Σε μία άλλη πτυχή των συνεπειών της κατάρρευσης της SVB, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Federal Reserve θα υποχρεωθεί να «φρενάρει» λίγο τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει στην επόμενη συνεδρίασή της σε μία ακόμα αύξηση:

«Υπό το φως της πίεσης στο τραπεζικό σύστημα, δεν αναμένουμε πλέον από την FOMC [ Federal Open Market Committee] να ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή του στις 22 Μαρτίου», ανέφερε σε σημείωμα προς επενδυτές την Κυριακή ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Γιαν Χάτζιους.

H προηγούμενη εκτίμηση της Goldman Sachs έκανε λόγο για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 4,5% – 4,75% (το υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2007), ενώ έως και πριν από λίγες εβδομάδες πολλοί «έβλεπαν» αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Τον περασμένο μήνα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων αύξησε το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος στόχου από 4,5% έως 4,75%, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2007.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs θεωρούν ότι το πακέτο μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής είναι μεν πολύ σημαντικό, αλλά όχι εξίσου δυναμικό με τις παρεμβάσεις που είχαν προωθηθεί το 2008.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ όρισε τις SVB και Signature ως συστημικούς κινδύνους, ενώ η Fed δημιούργησε ένα νέο Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης για να αποτρέψει νέες χρεοκοπίες ιδρυμάτων που επλήγησαν από την αστάθεια της αγοράς μετά την κατάρρευση της SVB.

«Και τα δύο αυτά βήματα είναι πιθανό να αυξήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των καταθετών», ήταν η εκτίμηση της Goldman  Sachs, η οποία κατά τα άλλα αναμένει διαδοχικές αυξήσεις  τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα οδηγήσει το επιτόκιο στο 5,25% έως 5,5%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...