536
Το μαχητικό αεροσκάφος Shenyang-J11 των Κινέζων – το προφυλάσσουν ακόμη και από τα βλέμματα των δικών τους... | Shutterstock

Γερμανοί απόστρατοι πιλότοι εκπαιδεύουν τους Κινέζους

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 20:13
Το μαχητικό αεροσκάφος Shenyang-J11 των Κινέζων – το προφυλάσσουν ακόμη και από τα βλέμματα των δικών τους...
|Shutterstock

Γερμανοί απόστρατοι πιλότοι εκπαιδεύουν τους Κινέζους

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 20:13

Από έρευνες που έκαναν η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και η βρετανική RAF αποκαλύφθηκε το περίεργο φαινόμενο της παραμονής στο Πεκίνο «δεκάδων πρώην αξιωματικών τους» έγραψε η Corriere della Sera. Συμπλήρωσε, δε, ότι και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε πως απόστρατοι πιλότοι της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνε στην Κίνα και εκπαιδεύουν κινέζους εν ενεργεία πιλότους – με το αζημίωτο, βέβαια. Αυτή η κινεζική πρακτική, γράφει, είναι γνωστή ως «στρατηγική της γκρίζας γενειάδας». Δηλαδή, «έτσι την αποκαλούν οι ειδικοί των μυστικών υπηρεσιών».

Το Der Spiegel ανέφερε ότι πρώην πιλότοι γερμανικών μαχητικών πηγαίνουν στην Κίνα και προσφέρουν επί χρήμασι υπηρεσίες εκπαιδευτών. Προσφέρουν την πείρα τους και τις αδιαμφισβήτητες δεξιότητές τους έναντι αδράς αμοιβής, διδάσκοντας στους Κινέζους τα μυστικά των Δυτικών αεροσκαφών και του ΝΑΤΟ. Οι Κινέζοι, με τη σειρά τους, ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πολύτιμες γνώσεις που αγοράζουν σε επιθέσεις κατά της Ταϊβάν.

Το Der Spiegel και το τηλεοπτικό δίκτυο Zdf προέβαλαν την είδηση, σημειώνοντας ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες φοβούνται ότι όντως η Ταϊβάν θα την πληρώσει, αφού ακολουθεί τις διαδικασίες πτήσης του ΝΑΤΟ όπως ακριβώς τις διδάσκεται από τις ΗΠΑ. Με όλα αυτά προκλήθηκε σούσουρο, και ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους είπε στον κινέζο ομόλογό του Λι Σανγκφού ότι αυτή η τακτική πρέπει να σταματήσει αμέσως. Ο Πιστόριους σχολίασε ότι ο Σανγκφού δεν αρνήθηκε τις αιτιάσεις, υποστήριξε όμως ότι είναι άνευ σημασίας.

Το Der Spiegel ανέφερε την ιστορία του πιλότου Αλεξάντερ Χ., ενός πρώην ιπταμένου που δούλεψε και ως εκπαιδευτής στα αεροσκάφη Eurofighters. «Οι πιλότοι μαχητικών στη Γερμανία εγκαταλείπουν την υπηρεσία στα 41 χρόνια τους, σε ηλικία που τα ανακλαστικά και η όραση μειώνονται. Αποστρατεύονται και παίρνουν σύνταξη που αντιστοιχεί στα μισά ευρώ του τελευταίου μηνιαίου μισθού τους. Ετσι, οι περισσότεροι ψάχνουν κάποια απασχόληση για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

»Μία ωραία πρωία του 2013 ο Aλεξάντερ Χ. αποχαιρέτησε συγγενείς, γείτονες και φίλους και μετανάστευσε στην Κίνα. Πήγε σε μια απομακρυσμένη πόλη στα βορειοανατολικά, εκεί όπου μόνο ένα πολιτικό αεροπλάνο την ημέρα φθάνει από το Πεκίνο, ενώ κατά την προσγείωση οι επιβάτες υποχρεώνονται να κλείσουν τα παράθυρα ώστε να μη βλέπουν τα κινεζικά μαχητικά Jian-11 στο παρακείμενο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Εκεί βρήκε δουλειά ο Αλεξάντερ Χ.»

Η Corriere συνέχισε αναφέροντας ότι ο πρώην αξιωματικός της Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας συνυπέγραψε με τους Κινέζους ένα πολύ καλό συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών συμβούλου. Και δεν είναι ο μόνος. Υπάρχουν καμιά δεκαριά συνάδελφοί του που κάνουν αυτή τη δουλειά εδώ και δέκα χρόνια. Οι απολαβές τους είναι κάτι παραπάνω από καλές. «Τέτοια λεφτά παίρνουν συνήθως επαγγελματίες αθλητές ή κορυφαία στελέχη πολυεθνικών σε εκτός έδρας αποστολές». Δηλαδή «275.000 ευρώ τον χρόνο».

Πώς γίνεται η προσέγγιση για τη δουλειά; «Μέσω ενός γραφείου ευρέσεως εργασίας που εδρεύει στη Νότιο Αφρική. Την ίδια στρατολόγηση έκανε και ένας Κινέζος ονόματι Σου Μπιν, όμως συνελήφθη για κατασκοπεία στον Καναδά και απεστάλη στο Πεκίνο στο πλαίσιο ανταλλαγής κατασκόπων».

Η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή άρχισε να συζητεί ένα επίκαιρο θέμα, περί «επαγγελματικής δραστηριότητας των κρατικών υπαλλήλων μετά τη συνταξιοδότησή τους». Εκεί ακούστηκαν και εκφράσεις περί «προδοσίας κρατικών μυστικών». Ο Αλεξάντερ Χ. δούλεψε δέκα χρόνια με τους Κινέζους και δεν πήρε καμία προφύλαξη, αντιθέτως μιλούσε ανοιχτά για τις δραστηριότητές του. Τώρα λέει ότι όσα είπε στους Κινέζους περί απογείωσης, προσγείωσης και πτήσης σχηματισμού μπορούν να τα διαβάσουν ελεύθερα και στο web.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...