498
Ο δημοσιονομικός «κορσές» δεν πρέπει να φρενάρει τις δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές – κάτι που η Γερμανία έχει ανάγκη | EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Γερμανικός αναθεωρητισμός: η «ατμομηχανή» απαιτεί και χρέη

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2019, 10:25
Ο δημοσιονομικός «κορσές» δεν πρέπει να φρενάρει τις δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές – κάτι που η Γερμανία έχει ανάγκη
|EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Γερμανικός αναθεωρητισμός: η «ατμομηχανή» απαιτεί και χρέη

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2019, 10:25

Γυρίζει το «ενάρετο» πλην «ξερό» γερμανικό κεφάλι; Είναι μία ευκαιρία να το διαπιστώσουμε, καθώς ο Κρίστιαν Κάστροπ μετανόησε για την εφαρμογή του στενού δημοσιονομικού «κορσέ» στο σώμα της πατρίδας του (και κατ’ ανάγκην και της Ευρώπης).

Τώρα ακόμα και αυτός, ο «πατέρας» του «oρίου χρέους», λέει ότι η Γερμανία πρέπει πλέον να δανειστεί. Θα ακολουθήσουν, άραγε, και άλλοι οικονομολόγοι και πολιτικοί τον αναθεωρητισμό του, ή μήπως όχι; (Ως γνωστόν, ο «κορσές» επιτρέπει δανεισμό στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέχρι και το 0,35% του ΑΕΠ.)

Ο Κάστροπ είναι ένας από τους εμπνευστές του «φρένου» στο γερμανικό δημόσιο χρέος μεν – μία έμπνευση οικονομολογικής καθαρότητας για τα γερμανικά δημοσιονομικά πράγματα, η οποία εισήχθη στο σύνταγμά τους το 2009-, ωστόσο δεν κρύβει ότι μετάνιωσε: τα σωρευμένα έτη υποεπενδύσεων τον έπεισαν να μεταβάλει άποψη και να μιλάει για ανάγκη τροποποίησης του νόμου ώστε να επέλθει διόρθωση στα μεγέθη προς πραγματικό όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Στους Financial Times ο Κάστροπ άνοιξε την καρδιά του.

Τα απαγορευμένα δημοσιονομικά ελλείμματα πρέπει, από το εξώτερον πυρ στο οποίο εστάλησαν ελαφρά τη καρδία, τώρα να επιστρέψουν στην πραγματική οικονομία της Γερμανίας ως δημόσιες επενδύσεις ώστε να ενισχυθούν (με δισεκατομμύρια ευρώ) τομείς άμεσης προτεραιότητας για το γερμανικό κράτος όπως είναι οι νέες τεχνολογίες, η άμυνα απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ανακαίνιση των γερασμένων υποδομών.

Μάλιστα ο Κάστροπ προτρέπει τους πάντες (με πρώτη την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ) να ξανασκεφθούν την… εξίσωση ως τον απαραίτητο όρο προσαρμογής της οικονομίας της Γερμανίας στις συνθήκες του παρόντος και του μέλλοντος (λόγου χάρη, ας σκεφθούν την κινεζική επενδυτική επέλαση στη Δύση ή και τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με όλους). Προτείνει λασκάρισμα, επειδή η πολιτική αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας έφερε κάποια πλεονάσματα στα λογιστικά βιβλία του κράτους, όμως άφησε την «ατμομηχανή» ξυπόλητη στις ράγες με τα αγκάθια.

Και ο τρόπος; Ο οικονομικός εκσυγχρονισμός της Γερμανίας απαιτεί, κατά τον Κάστροπ, την ίδρυση ενός επενδυτικού οργανισμού πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με μεικτά κεφάλαια, ιδιωτικά και κρατικά, ώστε να συγκεντρώσει επιπλέον κεφάλαια στις κεφαλαιαγορές. «Με τόσο χαμηλά επιτόκια, υπάρχει σίγουρα ένα επιχείρημα υπέρ της δημιουργίας ενός μελλοντικού ταμείου για επενδύσεις σε θέματα όπως η προστασία του κλίματος, η υποδομή και η ψηφιακή τεχνολογία». Ο οικονομολόπγος είπε ακόμη ότι προτείνει τώρα τη χαλάρωση επειδή τη συνδέει με τον δείκτη χρέους της Γερμανίας προς το ΑΕΠ, που έχει πέσει τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται κάτω από το 60%.

Οι δηλώσεις του Κάστροπ έρχονται λίγο πριν από την τελευταία υπό τον Μάριο Ντράγκι συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη νομισματική πολιτική (θα διεξαχθεί την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου). Ο Κάστροπ αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ευαίσθητο θέμα, επειδή τα μεγάλα κόμματα της Γερμανίας δεσμεύονται για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλά και πολιτικά δύσκολο καθώς η τροποποίηση του «φρένου» απαιτεί περίπλοκες διαδικασίες στη Βουλή και υψηλές πλειοψηφίες (των 2/3).

Παρά τις καινοτομίες που αισθάνθηκε την ανάγκη να εισηγηθεί ο Κάστροπ, οι περισσότεροι συνάδελφοί του (οικονομολόγοι) εξακολουθούν να στηρίζουν τον δημοσιονομικό «κορσέ»: μια πρόσφατη έρευνα μεταξύ 120 κορυφαίων οικονομολόγων, που έγινε από το Ινστιτούτο Ifo, βεβαιώνει ότι οι 64 από δαύτους παραμένουν φίλοι της πειθαρχίας μέσω του «φρένου», ενώ μόλις 31 επιθυμούν κατάργησή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...