458
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις αποζημιώσεις στην πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2018 | Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Γερμανικό «nein» μισής σελίδας στο αίτημα της Αθήνας για τις αποζημιώσεις

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2019, 11:57
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις αποζημιώσεις στην πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2018
|Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Γερμανικό «nein» μισής σελίδας στο αίτημα της Αθήνας για τις αποζημιώσεις

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2019, 11:57

Ούτε μια σελίδα δεν καλύπτει η επίσημη απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που επιδόθηκε στην ελληνική πλευρά στο Βερολίνο στη ρηματική διακοίνωση της Αθήνας για τις αποζημιώσεις.

Η διπλωματική νότα περιορίζεται στο να επαναλαμβάνει την πάγια θέση των γερμανικών μεταπολεμικών κυβερνήσεων πως το θέμα των αποζημιώσεων νομικά έχει ρυθμιστεί οριστικά. Τίποτα περισσότερο.

Σε άρθρο του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) που πρώτο ενημέρωσε για τη γερμανική απάντηση, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δηλώνει ότι η Γερμανία αναγνωρίζει την πολιτική και ηθική της ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν στην Ελλάδα στο διάστημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόσθεσε ακόμη: «Ελπίζουμε να συνεχίσουμε το δρόμο της συμφιλίωσης με την Ελλάδα, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες γενιές».

Την ελπίδα ότι η γερμανική πλευρά θα ανταποκρινόταν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για διαπραγματεύσεις είχε εκφράσει τον Αύγουστο στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η «στεγνή» απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν σχεδόν αναμενόμενη. Εκπληξη θα αποτελούσε αν η γερμανική κυβέρνηση έπαιρνε θέση στις επιμέρους ελληνικές αξιώσεις που αναφέρονται στη ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε από τον έλληνα πρεσβευτή Θεόδωρο Δασκαρόλη, στις 4 Ιουνίου στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αθήνα ζητούσε από το Βερολίνο οι δύο χώρες να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία: καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Α’ και τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου και επιστροφή πολιτιστικών αγαθών.

Εχει κλείσει το θέμα;

Με την εξαρχής θέση ότι το όλο θέμα έχει κλείσει, το Βερολίνο σαφώς προσπαθεί για μια ακόμη φορά να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι η γερμανική στάση είναι «χαραγμένη στην πέτρα». Κατά αυτό τον τρόπο στοχεύει να αποθαρρύνει τη νέα ελληνική πρωτοβουλία που ξεκίνησε το καλοκαίρι με την επίδοση της ρηματικής διακοίνωσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε κατόπιν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ενδεικτικές για τον υπερκομματικό χαρακτήρα των ελληνικών αξιώσεων έναντι της Γερμανίας ήταν οι δημόσιες δηλώσεις, τόσο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, κατά τις επισκέψεις τους στο Βερολίνο, με τις οποίες τόνιζαν ότι τα ελληνικά αιτήματα για αποζημιώσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στην ατζέντα των διμερών σχέσεων.

Αλλά αν το νομικό «τείχος» που προσπαθεί να στήσει το Βερολίνο απέναντι στις ελληνικές αξιώσεις πράγματι είναι ανθεκτικό, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική επιμονή.

Η θέση της Αθήνας δεν είναι καθόλου τόσο αδύναμη όσο φαίνεται. Μόλις τον Ιούλιο η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής καταλήγει σε γνωμάτευσή της στο συμπέρασμα ότι με βάση το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ότι τα ελληνικά αιτήματα έχουν παραγραφεί – ούτε στο θέμα των επανορθώσεων και ούτε στο θέμα του κατοχικού δανείου. Προκειμένου να υπάρξει «νομική διαφάνεια» η υπηρεσία είχε προτείνει Γερμανία και Ελλάδα να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αίτημα που θα προϋπόθετε τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό πρόκειται να συμβεί.