649
Το αραβικό καφενείο «Μεσοποταμία» του Βελιγραδίου καταγγέλλεται σαν «κόμβος» στην παράνομη μετανάστευση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση | .

Το καφέ μπαρ των διακινητών στο Βελιγράδι που οδηγεί στον ευρωπαϊκό παράδεισο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2021, 14:42
Το αραβικό καφενείο «Μεσοποταμία» του Βελιγραδίου καταγγέλλεται σαν «κόμβος» στην παράνομη μετανάστευση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση
|.

Το καφέ μπαρ των διακινητών στο Βελιγράδι που οδηγεί στον ευρωπαϊκό παράδεισο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2021, 14:42

Στο κέντρο του Βελιγραδίου, κοντά στον σταθμό των ΚΤΕΛ, υπάρχει ένα αραβικό καφενείο με την ονομασία «Καφέ Μεσοποταμία». Ψήνει τους καφέδες στο μπρίκι και τους μπακλαβάδες στο ταψί, ανάβει τους ναργιλέδες, ωστόσο η πραγματική υπόστασή του καθορίζεται από μεγαλύτερες δουλειές. Λέγεται ότι αυτό είναι το σημείο όπου οι διακινητές μεταναστών ξεφορτώνουν την πραμάτεια τους, δηλαδή όλους τους Σύρους, Αφγανούς, Πακιστανούς και τους άλλους Ανατολίτες που αποζητούν μία θέση κάτω από τον ουρανό της Ευρώπης.

Η Corriere della Sera διακινεί την πληροφορία ότι αυτή είναι η «βαλκανική διαδρομή της μετανάστευσης», μία επιχείρηση με κύκλο εργασιών 50 εκατ. ευρώ ετησίως, αντλώντας όλα τα παραπάνω στοιχεία από σχετική έκθεση ΜΚΟ που λέγεται Global Initiative against Transnational Organised Crime και εδρεύει στη Γενεύη. Επίσης, από στοιχεία του εξειδικευμένου σε βαλκανικά θέματα «ερευνητικού ιστοτόπου», όπως λέει, Balkan Insight.

Πολλά βαρύς ο… φάκελος

Ο υποψήφιος μετανάστης παραγγέλλει στον καφετζή του «Μεσοποταμία» έναν πολλά βαρύ και πληρώνει με έναν φάκελο κατά πολύ βαρύτερο, που περιέχει κάμποσα χιλιάρικα σε δολάρια. Ο καφετζής, αντί για ρέστα, δίνει του Ασιάτη ένα χαρτί στο οποίο αναγράφεται ένας κωδικός. Τότε κάποιος από τη σπείρα παίρνει τον μετανάστη, τον πηγαίνει στα ΚΤΕΛ και του βγάζει ένα εισιτήριο για την παραμεθόριο περιοχή Σόμπορ, που βρίσκεται δίπλα στην Κροατία και στην Ουγγαρία, δηλαδή ένα βήμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο Σόμπορ ο μετανάστης παραλαμβάνεται από άλλον συμμορίτη, ο οποίος τον οδηγεί στα κατάλληλα καταλύματα. Εκεί, ο μετανάστης, μαζί με άλλους που βρίσκονται στην ίδια μοίρα με αυτόν, περιμένει το μήνυμα για το πρώτο «ντου» στα σύνορα.

Με κάποιον τρόπο καταφέρνει και τα περνάει. Μόλις πατήσει το πόδι του στην ΕΕ, ένας τρίτος διακινητής αναλαμβάνει την «αποστολή του πακέτου» στα περισσότερο πλούσια καρτιέ του κλαμπ, στην Αυστρία, στη Γερμανία ή και στη μακρινή Γαλλία ακόμη. Ακολουθούν καινούργια «ντου», αυτή τη φορά σε βαπόρια (του Δούναβη), σε νταλίκες, κ.λπ. Μόλις το πόδι του πατήσει ακριβή και παχιά άσφαλτο, ο μετανάστης κοινοποιεί εκεί όπου πρέπει τον κωδικό που του έδωσε ο καφετζής στο Βελιγράδι. Ετσι ένας εισπράκτορας της σπείρας,  περνάει από τη «Μεσοποταμία» και τσεπώνει τον φάκελο.

Μαφιόζοι με συνεργάτες

Με δεδομένο ότι από την Τουρκία αρχίζει η περιπλάνηση κάθε μετανάστη μέχρι να φθάσει στην ΕΕ, ας σημειωθεί ότι παρόμοιο σύστημα διασφάλισής τους χρησιμοποιούν οι διακινητές και για όσους λαθραίους θέλουν να αποφύγουν τη Σερβία, λένε οι Ιταλοί. Τα δίκτυα των διακινητών απλώνονται σε πολλές χώρες. Ακριβώς αυτή η επέκτασή τους διασφαλίζει τη μεταφορά του «εμπορεύματος», αφού οι διασυνοριακές διελεύσεις των διακινουμένων γίνονται με κάθε τρόπο, με συνενοχή διαφόρων παραγόντων και σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από το φορτηγό στο οποίο θα κρυφτούν οι μετανάστες μέχρι τα πλαστά διαβατήρια που θα τους επιδοθούν για να τα επιδεικνύουν. Ολες αυτές οι δουλειές είναι κοστοβόρες, απαιτούν πολύ ρευστό, πολύ «τάισμα».

Βία και λαδώματα 

Tο ταξίδι των μεταναστών, συνήθως, είναι γεμάτο βία. Σύλλογοι που εργάζονται με πρόσφυγες στη Σερβία έχουν συλλέξει μαρτυρίες για βιασμούς γυναικών. Σημειωτέον ότι οι διακινητές χωρίζουν τις γυναίκες από τους άνδρες, αφού δεν κάνουν μεικτές αποστολές. Οι ίδιοι οι μετανάστες έχουν καταγγείλει ξυλοδαρμούς που υπέστησαν, και σαν δράστες έχουν υποδείξει τους αστυνομικούς της Κροατίας και της Ουγγαρίας (λεπτομέρειες δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel).

Οι πηγές που επικαλούνται οι Ιταλοί για το ρεπορτάζ τους είναι βέβαιες για την εμπλοκή των σερβικών υπηρεσιών στη διακίνηση των λαθραίων μεταναστών, τόσο της αστυνομίας όσο και των μυστικών υπηρεσιών. Στο Σόμπορ, λένε, οι φωτογραφίες από τα ξενοδοχεία στα οποία καταλήγουν οι διακινούμενοι δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το τι συμβαίνει. Πρόκειται για συμπαιγνία που αφορά διακίνηση ανθρώπων. Οι διακινητές λαδώνουν και χαίρουν της προστασίας του νόμου. Καμιά φορά και κάποιοι διακινούμενοι συνεργάζονται με τις σερβικές αρχές προς αμοιβαίο όφελος.

«Ας εισέλθουν νομίμως»

Το κείμενο της Corriere (που υπογράφει η συντάκτρια Ελενα Τέμπανο), μετά τη διεκτραγώδηση προσωπικών ιστοριών ενταγμένων στο ζοφερό γενικό κάδρο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «τα εγκληματικά δίκτυα έχουν οικοδομήσει μία ακμάζουσα βιομηχανία για την παράνομη μετανάστευση», καθώς «εκμεταλλεύονται την έλλειψη οδών νόμιμης εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...