294
Οι εγκαταστάσεις της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Γερμανία: «Εν μέρει αντισυνταγματικό» το QE του 2015 από την ΕΚΤ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 12:29
Οι εγκαταστάσεις της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη
|REUTERS/Kai Pfaffenbach

Γερμανία: «Εν μέρει αντισυνταγματικό» το QE του 2015 από την ΕΚΤ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 12:29

Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε την Τρίτη «εν μέρει αντισυνταγματικό»  το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων -το γνωστό μας QE- της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 και ολοκληρώθηκε τρία χρόνια αργότερα.

Η απόφαση δεν αφορά το εν εξελίξει πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι δικαστές έκριναν -με επτά ψήφους υπέρ προς μία κατά- ότι η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ παραβιάζει εν μέρει το γερμανικό Σύνταγμα, διότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο δεν εξέτασαν τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Δεν επιβεβαιώθηκε ωστόσο η κατηγορία της χρηματοδότησης των κρατών-μελών της ΕΕ από την ΕΚΤ.

Μεταξύ των προσώπων που είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο κατά του προγράμματος ήταν ο Μπερντ Λούκε, ένας από τα ηγετικά πρόσωπα της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, και ο Πέτερ Γκαουβάιλερ, μέλος του CSU. Υποστήριζαν ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ υπερέβαινε την μοναδική εντολή της που είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του νομίσματος.

Το γερμανικό δικαστήριο έκρινε ότι δεν βρήκε αποδείξεις απευθείας χρηματοδότησης των κυβερνήσεων από την ΕΚΤ. Ωστόσο, όπως ανέφερε η Deutsche Welle, και η γερμανική κυβέρνηση και οι βουλευτές δεν εξέτασαν λεπτομερώς τα κίνητρα και τους μηχανισμούς του QE της Ευρωτράπεζας. Προσθέτουν ότι ποτέ δεν υπήρξε λεπτομερής ανάλυση για το εάν το πρόγραμμα της ΕΚΤ είναι επαρκές μέτρο για τη στήριξη των μελών της ευρωζώνης.

Πρόσφατα η Τράπεζα επέκτεινε για άλλη μια φορά τις αγορές ομολόγων, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τους μέσω άλλων προγραμμάτων, τα οποία όμως δεν αποτελούσαν αντικείμενο της σημερινής απόφασης.

Οι δικαστές στην Καρλσρούη είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για πρώτη φορά το 2017. Είχαν εκφράσει τη θέση ότι ένα μέρος του προγράμματος αγοράς συνιστά στην πραγματικότητα απευθείας χρηματοδότηση των κυβερνήσεων, η οποία απαγορεύεται από το καταστατικό της ΕΚΤ.

Μεταξύ του 2015 και του 2018 η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα με συνολική αξία άνω των 2,5 τρισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...