481
O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διά διαγγέλματος εξήγησε στους Αμερικανούς τι, γιατί και πώς στο Ουκρανικό, ενώ διαβεβαίωσε και τους Ρώσους ότι δεν είναι εχθρός τους | REUTERS/Kevin Lamarque

Πώς είδαν τα media των ΗΠΑ τον Μπάιντεν του Ουκρανικού

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2022, 19:38
O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διά διαγγέλματος εξήγησε στους Αμερικανούς τι, γιατί και πώς στο Ουκρανικό, ενώ διαβεβαίωσε και τους Ρώσους ότι δεν είναι εχθρός τους
|REUTERS/Kevin Lamarque

Πώς είδαν τα media των ΗΠΑ τον Μπάιντεν του Ουκρανικού

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2022, 19:38

Με ύμνους στον Δημοκρατικό πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε ο αμερικανικός Τύπος την εξέλιξη της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου στο Ουκρανικό, ημέρα η οποία δεν απεδείχθη αποφράς όπως είχαν προβλέψει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα. Ο Τόμας Φρίντμαν στους New York Times και η Τζένιφερ Ρούμπιν στην Washington Post στεφάνωσαν τον αμερικανό πρόεδρο και με κλάδους ελαίας και με φύλλα δρυός, δηλαδή του απένειμαν τα εύσημα για τους συνολικούς χειρισμούς του, και τους ειρηνικούς και τους πολεμικούς.

Ο Μπάιντεν σταμάτησε τον Πούτιν έγραψε ο Φρίντμαν, διότι και τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ κινητοποίησε και εξόπλισε τους Ουκρανούς και απείλησε τον Πούτιν με οικονομικές κυρώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στην πτώση του από την εξουσία. «Ο Μπάιντεν έκανε την καλύτερη δουλειά που θα μπορούσε να κάνει ένας πρόεδρος των ΗΠΑ, δεδομένων των αντίθετων συμφερόντων της Αμερικής και της Ρωσίας στην Ουκρανία». Για τον Φρίντμαν, ύστερα από όλα αυτά, ο Μπάιντεν ανεδείχθη ηγέτης. Στην πραγματικότητα «ο Μπάιντεν άφησε τη Ρωσία με έναν και μοναδικό φίλο στον κόσμο, την Κίνα».

«Ωμή απειλή για ένα ελεύθερο έθνος»

Συγχρόνως ο Φρίντμαν δεν ήταν φειδωλός σε χαρακτηρισμούς εις βάρος του ρώσου προέδρου: τον αποκάλεσε «ωμή και χονδροειδή απειλή για ένα ελεύθερο έθνος» (εννοώντας τους Ουκρανούς). Επίσης υπογράμμισε την ανάσταση του πνεύματος συνεργασίας των Δυτικών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ – και αυτό το καλό στον Μπάιντεν οφείλεται, έγραψε. Ωστόσο ο Φρίντμαν υπενθύμισε την «εμμονή» του Πούτιν με την Ουκρανία, η οποία εγγυάται τη συνέχιση της «ανάμειξής του στην πολιτική της».

Τέλος, ο αμερικανός αρθρογράφος εξέφρασε την καινοφανή άποψη ότι τον Πούτιν δεν τον απασχολεί ο ΝΑΤΟϊκός εξοπλισμός των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης ή η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παρά μόνο «η δυτικοποίηση της Ουκρανίας». Το οποίον σημαίνει ότι «ο Πούτιν φοβάται μήπως ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ», και τότε, όταν η Ουκρανία γίνει Ευρωπαία, «ως αξιοπρεπής χώρα της ελεύθερης αγοράς θα λέει καθημερινώς στους Ρώσους: “Κοιτάξτε πώς θα μπορούσατε να είστε και εσείς χωρίς τον Πούτιν”»…

Ρούμπιν: «Διπλωματία με αποφασιστικότητα»

Από τη δική της οπτική, η Ρούμπιν ανέπεμψε και αυτή ύμνους στον αμερικανό πρόεδρο, κρατώντας πάντως και μία πισινή μην τυχόν και χαλαρώσει το πρέσινγκ του στη Ρωσία: «Ο πρόεδρος πρέπει πλέον να διατηρήσει μία δύσκολη ισορροπία. Να δείχνει ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις και διάλογο, ωστόσο να παραμένει αποφασιστικός». Πέρα από τους πανηγυρισμούς και τα «ζήτω», η Ρούμπιν έκανε ιδιαίτερη μνεία στην «απεύθυνση του Μπάιντεν στον ρωσικό λαό» διά της οποίας «τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι εχθροί του».

Κατά την αρθρογράφο, το διάγγελμα Μπάιντεν προς τους Αμερικανούς (το βράδυ της Τρίτης 15 Φεβρουαρίου, ώρα Ελλάδος) έγινε ώστε να τους προετοιμάσει ότι «η υπεράσπιση των αμερικανικών αξιών σημαίνει και κάποιο οικονομικό κόστος που πρέπει να υποστούν οι πολίτες των ΗΠΑ», ότι «για όλα φταίει η Ρωσία», ότι «ο Πούτιν θέλει τον πόλεμο» και ότι για αυτόν τον λόγο τον προειδοποιεί «να μη διανοηθεί να μπλέξει με το ΝΑΤΟ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...