756
Ο γερμανός καγκελάριος υποδέχεται την πρόεδρο της Κομισιόν στη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια | REUTERS/Lisi Niesner

Φον ντερ Λάιεν: Πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2022, 23:08
Ο γερμανός καγκελάριος υποδέχεται την πρόεδρο της Κομισιόν στη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια
|REUTERS/Lisi Niesner

Φον ντερ Λάιεν: Πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2022, 23:08

Ευρωπαϊκή στήριξη ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ανακοίνωσαν την Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, στην οποία συμμετείχε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, η πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι το πακέτο ενεργειακής στήριξης θα δοθεί με τη μορφή επιχορηγήσεων από την ΕΕ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις άμεσες συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και για ενεργειακές επενδύσεις μεσοπρόθεσμα.

«Η ΕΕ συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων –τόσο στις καλές στιγμές όσο και στις δυσκολίες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, κινητοποιήσαμε ένα απαράμιλλο πακέτο 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περιοχή και σήμερα ένα πακέτο ενεργειακής στήριξης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων και την τόνωση των απαραίτητων επενδύσεων» στον ενεργειακό τομέα δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ επενδύει στον οικονομικό ιστό της περιοχής για να προχωρήσει και ο στόχος της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.

Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα του ΑΜΠΕ:

  • Στο άμεσο μέλλον, η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να παράσχει δημοσιονομική στήριξη 500 εκατ. ευρώ, η οποία θα εγκριθεί τον Δεκέμβριο και θα είναι διαθέσιμη τον Ιανουάριο, όπως έγινε γνωστό: Αυτό το ποσό θα υποστηρίξει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να μετριάσουν τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και τον αντίκτυπό τους.
  • Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η Επιτροπή θα παράσχει άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση της ενεργειακής διαφοροποίησης, της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των διασυνδέσεων αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του Επενδυτικού Πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια.
  • Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (τα επόμενα 1-2 χρόνια) θα υποστηρίξουν τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, ενισχύοντας τις διασυνδέσεις αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του LNG, καθώς και υποστηρίζοντας την κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης.
  • Η μεσοπρόθεσμη βοήθεια (τα επόμενα 2-3 χρόνια) θα περιλαμβάνει άλλες επενδύσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια.

Τα μέτρα αυτά θα καλύπτουν έργα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μεγάλης κλίμακας, αναβάθμιση συστημάτων μεταφοράς ενέργειας, τηλεθέρμανση και προγράμματα ενεργειακής απόδοσης για τις παλιές πολυκατοικίες, όπως ανακοινώθηκε.

Επιπλέον, με δήλωση τους για τη συνεργασία για την ενεργειακή ασφάλεια, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή της Πράσινης Ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτή η συνεργασία θα συμβάλει σε μεγαλύτερη ενεργειακή διαφοροποίηση και καθαρότερη ενέργεια, καθώς και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στις εθνικές τους ενεργειακές αγορές ώστε να ευθυγραμμιστούν με την ΕΕ.

Σολτς: Προς το συμφέρον όλων μας η ένταξη των έξι χωρών στην ΕΕ

Από την πλευρά του ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς κάλεσε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων «να υπερβούν τις περιφερειακές διενέξεις» προκειμένου να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι η ενσωμάτωσή τους στην ενωμένη Ευρώπη θα είναι «προς το συμφέρον όλων», ειδικά υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι έξι χώρες «ανήκουν στο ελεύθερο και δημοκρατικό τμήμα της Ευρώπης (…) η σταθερότητα και η ευημερία της περιοχής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως κάτι ανεξάρτητο από την σταθερότητα και την ευημερία της Ευρώπης συνολικά», τόνισε ο κ. Σολτς από τη Σύνοδο Κορυφής που διοργανώθηκε στην καγκελαρία, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου.

Στη διάρκεια της Συνόδου, οι έξι χώρες υπέγραψαν τρεις συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης των ταυτοτήτων και των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών τίτλων, τις οποίες ο γερμανός καγκελάριος χαιρέτισε ως αποτέλεσμα δύσκολων διαπραγματεύσεων δύο ετών για να επαναλάβει: «Είναι καιρός να υπερβείτε τις περιφερειακές διενέξεις που διαρκούν υπερβολικά πολύ καιρό –διενέξεις οι οποίες σας διχάζουν και ανακόπτουν την πορεία των χωρών σας προς την Ευρώπη».

Αναφερόμενος ειδικά στις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου, ο Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία εξομάλυνσης. «Ας το κάνουμε λοιπόν», είπε χαρακτηριστικά και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί γερμανο-γαλλικού σχεδίου για την διευθέτηση της διαφοράς, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα συμφώνησε ότι «πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου» και κάλεσε τις ηγεσίες των δύο πλευρών «να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν την πρόταση», την οποία χαρακτήρισε «πολύ καλή ευκαιρία, όχι μόνο για το Κόσοβο και τη Σερβία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο».

Ο τελευταίος ευχαρίστησε την πρόεδρο της Επιτροπής, η οποία πραγματοποίησε πρόσφατα περιοδεία στην περιοχή, τονίζοντας ότι «έφερε μαζί της όχι μόνο ωραία λόγια, αλλά και αλληλεγγύη και οικονομική στήριξη». Αναφερόμενος δε στον ρόλο του Βερολίνου, έκανε λόγο για «σκληρή προσπάθεια» του καγκελάριου προκειμένου να υπογραφούν οι προαναφερθείσες συμφωνίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...