1304
To Eurogroup μόλις έχει ολοκληρωθεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, περιχαρείς, δίνουν τα χέρια | Reuters

Financial Times/ «Το Βερολίνο ανοίγει το δρόμο για το χρέος»

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2016, 09:28
To Eurogroup μόλις έχει ολοκληρωθεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, περιχαρείς, δίνουν τα χέρια
|Reuters

Financial Times/ «Το Βερολίνο ανοίγει το δρόμο για το χρέος»

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2016, 09:28

Για μεγάλο διάστημα, ειδικά την περίοδο που το ένα Eurogroup διαδεχόταν το άλλο σε καταιγιστικούς ρυθμούς, υπήρχε η αίσθηση πως μέσα στις κλειστές αίθουσες των συνεδριάσεων, οι μετέχοντες βίωσαν συνέχεια την ημέρα της Μαρμότας. Τίποτα το καινούργιο, τίποτα το εξαιρετικό δεν συνέβαινε.

Να που αυτός ο κύκλος της επανάληψης «έσπασε» στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το συμπέρασμα ανήκει στη βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία στο κείμενο συμπερασμάτων από το Eurogroup της Δευτέρας κάνει λόγο για «κάτι σπάνιο» που συνέβη αυτή τη φορά.

Εξαρχής σημειώνει πως δεν χωράει υπέρμετρος ενθουσιασμός για τα όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες, καθώς απομένουν πολλά ακόμη βήματα μέχρι τη διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος. «Η μακρά εμπειρία από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε υπερβολικά απόψε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian.

Για να συνεχίσει: «Η σημερινή έκτακτη συνάντηση φαίνεται ότι πέτυχε πραγματική πρόοδο, αλλά οι επόμενες δύο εβδομάδες θα μπορούσαμε ακόμη να δούμε κάποιες αναταραχές. Και οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν βαθιά προβληματικές, ακόμη κι αν τελικά εξασφαλίσει κάποια ελάφρυνση χρέους».

Αυτό που τονίζουν με επίταση οι συντάκτες του άρθρου είναι ότι θα πρέπει να θυμόμαστε αυτή την ημέρα ως τη στιγμή που η κρίση χαλάρωσε λίγο, κάτι που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη μπορεί να βιώσει ένα καλοκαίρι χωρίς δράματα χρέους.

Τρία πράγματα συμφωνήθηκαν, γράφει ο Guardian:

1) Η Ελλάδα είναι κοντά στο να λάβει την πολυπόθητη εκταμίευση, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλωσόρισαν το τελευταίο πακέτο μέτρων λιτότητας, αυξήσεων φόρων και μεταρρύθμισης των συντάξεων.

2) Το Eurogroup, όμως, απαιτεί περισσότερη δουλειά στα προληπτικά μέτρα, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να πετύχει τους στόχους. Ενας συμβιβασμός ετοιμάζεται, που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα αυτή τη στιγμή.

3) Σε ένα ιστορικό βήμα, οι υπουργοί πράγματι συζήτησαν για το πώς να ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους. Ομως, βραχυπρόθεσμα, εξετάζουν μόνο σχετικά μικρές αλλαγές. Μεσοπρόθεσμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και αποπληρωμής. Και μακροπρόθεσμα, μπορεί να εξεταστεί περαιτέρω ελάφρυνση.

Το «ναι» του Βερολίνου 

Μια άλλη σημαντική παράμετρο του θέματος της Ελλάδας καταγράφει η εφημερίδα Financial Times, καθώς σημειώνει ότι το Βερολίνο δείχνει να κάνει πίσω ως προς τη βασική της αντίρρηση που ήταν η ελάφρυνση του χρέους. Κατά την εφημερίδα, η Γερμανία δείχνει έτοιμη να ανοίξει το δρόμο για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις γύρω από το θέμα που μέχρι πρότινος αποτελούσε ταμπού για την κυβέρνηση της Μέρκελ.

Το ερωτηματικό

Πάντως, επειδή δεν γίνεται να υπάρξει Eurogroup από το οποίο συμπεραίνονται μόνο «βεβαιότητες», κι αυτή τη φορά έμεινε αναπάντητο ένα μεγάλο ερωτηματικό.  «Ακόμη δεν γνωρίζουμε αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποδεχθεί αυτό το πλάνο και θα μετάσχει στο πρόγραμμα». Αποχωρώντας από το Eurogroup, ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξ Στουμπ, τόνισε ότι αυτό είναι βασικό. «Πολύ απλά, δεν έχει την εντολή για φινλανδική εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα, αν το ΔΝΤ δεν είναι επίσης σε αυτό», σχολιάζει ο Guardian, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρούσε, αυτό θα προκαλούσε «κόλαση» στο γερμανικό κοινοβούλιο.

«Ετσι, υπάρχει ευκαιρία για πολλούς ελιγμούς τις επόμενες δύο εβδομάδες, μέχρι την επόμενη συνάντηση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου. Προς το παρόν όμως, οι περισσότεροι σχολιαστές συμφωνούν ότι υπήρξε κάτι σπάνιο, μία καλή ημέρα για την Ελλάδα», καταλήγει το δημοσίευμα.

«Ολοι είναι θυμωμένοι»

Ανεξάρτητα πάντως από το τι συζητείται και αποφασίζεται στις κλειστές πόρτες των Eurogroup, η κατάσταση στο εσωτερικό της Ελλάδας παραμένει τεταμένη σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του Guardian. Σε αυτό, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνας, Ελενα Σμιθ, συνομιλώντας με απλούς πολίτες εξάγει το συμπέρασμα πως ο θυμός περισσεύει μετά και το νέο κύμα μέτρων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση. Παράλληλα, ενισχύονται εκ νέου τα σενάρια για Grexit και επιστροφή της Ελλάδας στην δραχμή, σύμφωνα με μαρτυρίες οργισμένων Ελλήνων.

Συνομιλεί με καταστηματάρχες και όπως σημειώνει, αυτές οι μικρές επιχειρήσεις ήταν κάποτε το αίμα της Ελλάδας. Ωστόσο, ο πόνος πλέον είναι εμφανής, όπως και η απογοήτευση, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα για να αλλάξει τα πράγματα. «Τώρα, όμως, ο άνθρωπος που ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση να καταργήσει τη λιτότητα, πέρασε τις πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις μέχρι τώρα».

Για να συμπληρώσει η Ελανε Σμιθ ότι κατά τη διάρκεια της ψήφισης των νομοσχεδίων, πέριξ της Βουλής είχαν παραταχθεί αστυνομικά οχήματα αποκλείοντας την περιοχή. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την εποχή που στην αντιπολίτευση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και μαχόταν αυτού του είδους τις ενέργειες από την τότε κυβέρνηση.

Τα νέα μέτρα, σημειώνει η ανταπόκριση, θα έχουν σίγουρα ψυχολογικές επιπτώσεις στους Ελληνες, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, ενώ αρκετοί από αυτούς είναι άνεργοι. «Το 2016, όπως ακριβώς και το 2015, όπως και κάθε χρόνος από τα προηγούμενα πέντε χρόνια, είναι σαν καρκίνος στην ελληνική ζωή. Οι οικογένειες τα βγάζουν δύσκολα πέρα, οι επιχειρήσεις κλείνουν, τα νοσοκομεία αποδεκατίζονται, όπως και κάθε άλλη μορφή κρατικής μέριμνας, αφήνοντας πίσω όλο και πιο πολλούς εξαθλιωμένους. Οι βασικές προμήθειες των νοσοκομείων μειώνονται επικίνδυνα, ενώ οι γιατροί λένε ότι είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει το σύστημα υγείας».

Το αγκάθι του χρέους

Για την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία έφερε στη δημοσιότητα το έγγραφο που μελετούσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει, αν δεν λυθεί κι αυτό το αγκάθι.

Κάνει λόγο για δύσκολες συζητήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και οι δύο βασικοί «παίκτες» θα είναι η Γερμανία που επιμένει να μην υπάρξει περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους και το ΔΝΤ που θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ μια τέτοια απόφαση.

Σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, το έγγραφο που μελέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών έδειχνε πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ποτέ το χρέος της αν παραμείνει ως έχει. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 176,9% του ΑΕΠ και μέχρι το 2060 μπορεί να εκτιναχθεί στο ιλιγγιώδες 258,3% του ΑΕΠ.

Ισως γι’ αυτό έγινε τώρα, για πρώτη φορά, μια σοβαρή εκκίνηση στη συζήτηση γύρω από το ελληνικό χρέος.

Ανακούφιση από τον γερμανικό Τύπο

Τα γερμανόφωνα ΜΜΕ υποδέχονται με ανακούφιση τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, τα οποία δρομολογούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης και τη συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Με τίτλους όπως: «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» (tagesspiegel), «Σε απόσταση αναπνοής η νέα βοήθεια για την Ελλάδα» (tagesschau), «Φως στην άκρη του τούνελ του ελληνικού δράματος» (DW), «Άνοιξε η συζήτηση για το χρέος» (Neue Zürcher Zeitung), «Η αμφιλεγόμενη συμφωνία τούρμπο στο χθεσινό Εurogroup» (Die Welt), τα γερμανικά και γερμανόφωνα μέσα ενημέρωσης υποδέχονται τα αποτελέσματα της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για την πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Ενδεικτικό το δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt: «Το νέο στοιχείο είναι ότι οι χώρες της ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, είναι έτοιμες να συζητήσουν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και μάλιστα άμεσα, πριν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Αθήνα. Μέχρι τις 24 Μαΐου η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης θα προετοιμάσει τις τεχνικές λεπτομέρειες. Πολλά όμως από αυτά είναι αντίθετα σε αυτά που επιθυμούσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προέκρινε την ψήφιση και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων πάντα υπό την εποπτεία των θεσμών. Και μετά, ενδεχομένως, να ακολουθούσε συζήτηση για ελάφρυνση».

Κλείνει η συζήτηση για την Ελλάδα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα

Για τη στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα γερμανικά πρακτορεία ειδήσεων σημειώνουν ότι: «Ο Β. Σόιμπλε δεν έκανε δηλώσεις μετά την, ασυνήθιστα σύντομη, συνεδρίαση του Eurogroup. Είπε μόνο ότι “προχωρήσαμε σε σημαντικό βαθμό“. Ως γνωστόν δεν θεωρεί αναγκαία μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Από την άλλη πλευρά όμως η ελάφρυνση αποτελεί προϋπόθεση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και ο γερμανός υπουργός επιθυμεί την συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής».

Χαρακτηριστικό και το δημοσίευμα της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung: «Αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία τέλη Μαΐου, η επόμενη εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί πριν τον Ιούλιο, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εξυπηρετήσει παλαιότερα χρέη. Εκτός αυτού, και αυτό είναι το σημαντικότερο, θα έκλεινε η δημόσια συζήτηση για την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...