288
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε ευκαιρία να αλλάξει την πολιτική ατζέντα... | REUTERS/Umit Bektas

Ερντογάν: Χαρακτήρισε «απειλή πραξικοπήματος» μια ανακοίνωση απόστρατων ναυάρχων

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2021, 12:51
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε ευκαιρία να αλλάξει την πολιτική ατζέντα...
|REUTERS/Umit Bektas

Ερντογάν: Χαρακτήρισε «απειλή πραξικοπήματος» μια ανακοίνωση απόστρατων ναυάρχων

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2021, 12:51

«Απειλή πραξικοπήματος» θεωρεί η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωση 103 απόστρατων ναυάρχων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, τα ξημερώματα της Κυριακής, στην οποία κατηγορούν τον Ταγίπ Ερντογάν για προσπάθεια αλλαγής της Συνθήκης του Μοντρέ, αλλά και για «ισλαμοποίηση» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στην απάντησή της, η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει, απευθυνόμενη στους απόστρατους ναυάρχους: «Να ξέρετε τα όριά σας».

Η ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης εκδόθηκε ως απάντηση στην ανακοίνωση 103 απόστρατων ναυάρχων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής, στην οποία αναφέρουν πόσο σημαντική είναι η Συνθήκη του Μοντρέ –η οποία υπογράφηκε το 1936, παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και ρυθμίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή– και πως πρέπει να αποφευχθούν οι ενέργειες αλλαγής της. Συμπεριέλαβαν, μάλιστα, και προειδοποιητικές προτάσεις. «Η τουρκική δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις», ανέφεραν.

Πριν λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και έμπιστος του Ερντογάν, Μουσταφά Σέντοπ, είχε δηλώσει ότι η Αγκυρα μπορεί να αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί με διάταγμα του να αποσυρθεί και από τη Συνθήκη του Μοντρέ, όπως αποσύρθηκε και από τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης (ΣΣ. για τη βία κατά των γυναικών)», είχε πει χαρακτηριστικά.

Αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν την χρονική συγκυρία που συμβαίνουν όλα αυτά, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να επιθυμεί διακαώς να αλλάξει την πολιτική ατζέντα στη οποία κυριαρχεί η οικτρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία. Ο στρατός ανέκαθεν αποτελούσε πυλώνα του κεμαλικού στάτους κβο της γειτονικής χώρας και αντίπαλο του Ερντογάν από τη στιγμή που εξουδετέρωσε τους πολιτικούς του αντιπάλους. Μια αναζωπύρωση της παλιάς αντιπαλότητας των δύο πλευρών μπορεί να αποτελέσει αιτία συσπείρωσης της κομματικής βάσης του τούρκου προέδρου η οποία φυλλοροεί αργά αλλά σταθερά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...