269
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του την Παρασκευή | Anadolu

Eρντογάν σε ΗΠΑ: Αν δεν μας δώσετε F-16 θα πάμε αλλού

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2022, 16:15
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του την Παρασκευή
|Anadolu

Eρντογάν σε ΗΠΑ: Αν δεν μας δώσετε F-16 θα πάμε αλλού

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2022, 16:15

Στο θέμα που «πονάει» περισσότερο την Αγκυρα – την απόκτηση (και εκσυγχρονισμό) των μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ- επανήλθε την Παρασκευή ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «απειλώντας» πως αν δεν ικανοποιηθεί το τουρκικό αίτημα, θα στραφεί αλλού για την ενίσχυση της Αεροπορίας του.

Και αν και χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, το «αλλού» για την Τουρκία περιλαμβάνει και τη Ρωσία, όπως άλλωστε έχει αποδείξει και με την απόκτηση των ρωσικών S-400.

«Ελπίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μας σπρώξουν προς άλλες οδούς. Θέλω να πω μr αυτό πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι οι μόνες στον κόσμο που πωλούν μαχητικά αεροπλάνα. Η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία πωλούν επίσης. Είναι δυνατό να τα προμηθευτούμε παντού», είπε ο Ερντογάν, επιχειρώντας να ασκήσει πιέση στην Ουάσινγκτον ώστε να ξεπεραστεί το νομοθετικό μπλόκο στην προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών.

«Υπάρχουν ήδη κάποιοι που μας στέλνουν σινιάλα», υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος θέλοντας να γίνει ακόμη πιο πειστικός

Εν τω μεταξύ υψηλόβαθμη πηγή στην Τουρκία μίλησε για διαβουλεύσεις με αντικείμενο την προετοιμασία συνάντησης Ερντογάν – Μπάιντεν στη Ουάσινγκτον ακόμη και εντός του τρέχοντος μήνα.

Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, η επίσκεψη του τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, θα μπορούσαν να γίνουν αργότερα τον Σεπτέμβριο, με εφ’όλης της ύλης  ατζέντα.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνάντηση των δύο προέδρων ήταν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη όπου ήρθη το τουρκικό βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, όταν και πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε θέσει, ως αντάλλαγμα, την υπέρβαση του «όχι» στο Κογκρέσο για την προμήθεια των F-16.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...