306
Ενα drone MQ-4C Triton του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, σαν αυτό που κατέρριψαν οι Ιρανοί | EPA

Επιβεβαιώνουν οι Αμερικανοί ότι το Ιράν κατέρριψε δικό τους drone

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2019, 11:13
Ενα drone MQ-4C Triton του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, σαν αυτό που κατέρριψαν οι Ιρανοί
|EPA

Επιβεβαιώνουν οι Αμερικανοί ότι το Ιράν κατέρριψε δικό τους drone

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2019, 11:13

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ μετά το νέο επεισόδιο στα Στενά του Χορμούζ, την Πέμπτη.

Οι Αμερικανοί επιβεβαίωσαν ότι το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ενώ βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τα Στενά του Χορμούζ.

Το drone χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι το drone ήταν ένα MQ-4C Triton του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η κατασκευάστρια εταιρεία του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, Northrop Grumman, αναφέρει ότι το Triton μπορεί να πετάει επί 24 ώρες συνεχώς, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 10 μιλίων και έχει ακτίνα δράσης 8.200 ναυτικών μιλίων.

Νωρίτερα, η ιρανική κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει ότι οι Φρουροί της Επανάστασης κατέρριψαν «αμερικανικό κατασκοπευτικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας, πάνω από την παράκτια επαρχία Χορμουζγκάν, στο νότιο τμήμα της χώρας».

Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τις αεροπορικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης «κοντά στην περιφέρεια Κουχμουμπαράκ, αφού παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο», διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Αρχικά, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν πετούσε κανένα αεροσκάφος τους στην περιοχή.

«Κανένα αεροσκάφος των ΗΠΑ δεν επιχειρούσε στον ιρανικό εναέριο χώρο σήμερα», είχε δηλώσει ο πλοίαρχος Μπιλ Ερμπαν, εκπρόσωπος του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι Ιρανοί προσπάθησαν να καταρρίψουν ένα αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος την περασμένη εβδομάδα και ότι στις 6 Ιουνίου οι Χούθι, οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, κατάφεραν να καταρρίψουν ένα άλλο.

Η ένταση ανάμεσα στην περιοχή βρίσκεται στο κόκκινο το τελευταίο διάστημα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν, καθώς και την επίθεση σε δύο τάνκερ στο Στενό του Χορμούζ, την περασμένη εβδομάδα, για την οποία οι Αμερικανοί κατηγορούν τους Ιρανούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...