404
Η τρύπα που δημιούργησε η νάρκη στο κύτος του δεξαμενόπλοιου | U.S. Navy/Handout

ΗΠΑ: Νέες φωτογραφίες «ενοχοποιούν» το Ιράν για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 09:20
Η τρύπα που δημιούργησε η νάρκη στο κύτος του δεξαμενόπλοιου
|U.S. Navy/Handout

ΗΠΑ: Νέες φωτογραφίες «ενοχοποιούν» το Ιράν για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 09:20

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δημοσιοποίησε νέες φωτογραφίες που , όπως υποστηρίζει, αποδεικνύουν την ενοχή του Ιράν για τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων που διαπράχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη θάλασσα του Ομάν.

Οι 11 φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ εικονίζουν, μεταξύ άλλων, ένα κυκλικό μεταλλικό αντικείμενο, διαμέτρου τριών εκατοστών, πάνω στο κύτος του ιαπωνικού πετρελαιοφόρου Kokuka Courageous, πιθανώς μαγνήτης που επέτρεψε την τοποθέτηση της νάρκης η οποία δεν εξερράγη. Σε άλλη φωτογραφία, φαίνεται ταχύπλοο σκάφος το οποίο η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει ιρανικό, να απομακρύνει τη νάρκη μετά το συμβάν, στις 13 Ιουνίου.

Αλλη φωτογραφία εικονίζει την κοιλότητα που άνοιξε άλλη νάρκη στο κύτος του ίδιου δεξαμενόπλοιου, η οποία κατά το Πεντάγωνο είχε διάμετρο μεγαλύτερη του ενός μέτρου.

«Το Ιράν είναι υπεύθυνο για αυτή την επίθεση, όπως δείχνουν οι αποδείξεις που καταγράφηκαν σε βίντεο και οι πόροι και οι δεξιότητες που απαιτούνται για την ταχεία απομάκρυνση της μαγνητικής νάρκης που δεν εξερράγη», υποστήριξε το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας στην ανακοίνωσή του.

Ταχύπλοο με 10 άνδρες με σωσίβια απομακρύνει τη μαγνητική νάρκη που δεν εξερράγη

Τις φωτογραφίες τράβηξε ελικόπτερο Seahawk του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ειδικοί του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στα εκρηκτικά θεωρούν ότι το σημείο που επελέγη να τοποθετηθούν οι νάρκες, πάνω από την ίσαλο γραμμή, δείχνει ότι ο στόχος δεν ήταν να βυθιστούν τα δεξαμενόπλοια.

Το σκάφος έχει πλευρίσει το δεξαμενόπλοιο

Ωστόσο, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για να απομακρυνθεί η νάρκη που δεν είχε εκραγεί -10 άνδρες πάνω σε ταχύπλοο, που φόραγαν σωσίβια αλλά δεν ήταν εφοδιασμένοι με μέσα προστασίας από εκρηκτικούς μηχανισμούς- ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, σύμφωνα με έναν από τους ειδικούς, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Αυτή η πηγή έκανε λόγο περί επιχείρησης με «σενάριο πολύ υψηλού κινδύνου».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει πως διενεργεί έρευνα σε συνεργασία με πολλές άλλες χώρες, τις οποίες δεν έχει κατονομάσει.

Οι άνδρες των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, απομακρύνονται αφού έχουν αφαιρέσει τη νάρκη

Οι επιθέσεις έγιναν νοτιοανατολικά του Στενού του Χορμούζ, θαλάσσια οδός που συνδέει τις πλούσιες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες της Μέσης Ανατολής με την παγκόσμια αγορά.

Το Ιράν, το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ενέχεται στις επιθέσεις, έχει απειλήσει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι θα κλείσει το στενό.

Η τρύπα στο πλαϊνό τοίχωμα του δεξαμενόπλοιου

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...