270
| REUTERS

Επεσαν οι μάσκες: ο Ερντογάν δηλώνει τώρα έτοιμος να στείλει στρατό στη Λιβύη στο πλευρό του Σαράζ

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 16:05

Επεσαν οι μάσκες: ο Ερντογάν δηλώνει τώρα έτοιμος να στείλει στρατό στη Λιβύη στο πλευρό του Σαράζ

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 16:05

«Πατώντας» στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που υπέγραψε εσχάτως με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ Αλ Σαράζ, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί τώρα να το θέσει σε πλήρη εφαρμογή και να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης. Αυτό ακριβώς δηλ. που κατήγγειλε στην  επιστολή του προς τα Ηνωμένα Εθνη ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στη βορειοαφρικανική χώρα.

Οι μάσκες πέφτουν λοιπόν  και ο «Σουλτάνος» αποκαλύπτει ανερυθρίαστα τις επιδιώξεις του στη Λιβύη δηλώνοντας έτοιμος να  στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την Kυβέρνηση Eθνικής Eνότητας (GNA) του Σαράζ,  στη βάση του ΜΟU στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψαν στις 27/11 στην Κωνσταντινούπολη.

«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Τουρκίας σε μία ευθεία και απροκάλυπτη προαναγγελία επέμβασης στα εσωτερικά της Λιβύης.

Ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία και το Κατάρ Φαγιέζ Aλ Σαράζ έχει απέναντί του τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που έχει υπό τον έλεγχό του τη Βεγγάζη και το μεγαλύτερο τμήμα της Λιβύης.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA)  έχει την υποστήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τουλάχιστον πολιτική στήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι δυνάμεις του Xαφτάρ έχουν επίσης «την υποστήριξη μιας ρωσικής εταιρείας ασφαλείας που ονομάζεται Wagner». «Η εταιρεία αυτή έχει στείλει επιτόπου προσωπικό», υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος, υιοθετώντας ως αξιόπιστες τις πληροφορίες περί παρουσίας ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη, οι οποίες όμως διαψεύδονται από τη Μόσχα.

Αναφορά στην ανάπτυξη σχεδόν 200 μισθοφόρων της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Wagner στη Λιβύη, είχαν κάνει για πρώτη φορά στις αρχές Νοεμβρίου οι  New York Times .

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...