539
Το κτίριο όπου στεγάζονται τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ | REUTERS/Loren Elliott

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα ψηφίσει για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 11:00
Το κτίριο όπου στεγάζονται τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ
|REUTERS/Loren Elliott

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα ψηφίσει για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 11:00

Μέσα στην εβδομάδα, μέχρι την Πέμπτη, το Κογκρέσο των ΗΠΑ αναμένεται να εγκρίνει την άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο είχε επιβληθεί διά νόμου το 1987.

Η άρση του εμπάργκο που αφορά μόνο την προμήθεια υλικού από την Κυπριακή Δημοκρατία, θα επιτευχθεί μέσω της έγκρισης του νόμου για τον Προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας για το 2020 (NDAA 2020), ανέφερε την Τρίτη το sigmalive αναπαράγοντας το ΚΥΠΕ.

Σημειώνεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία είχαν εγκρίνει από τα τέλη Ιουλίου δύο χωριστά κείμενα. Ωστόσο οι διαφορές των δύο σωμάτων σε ό,τι αφορά το «τείχος» στα σύνορα με το Μεξικό εμπόδιζαν τη συμφωνία για τον συγκερασμό των δύο κειμένων, στα οποία οι διατυπώσεις για την άρση του εμπάργκο είναι πανομοιότυπες.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο  οι δύο παρατάξεις συμφώνησαν και έτσι νομοθετήματα θα πάρουν τον δρόμο της ψηφοφορίας. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα γίνει την Τετάρτη και στη Γερουσία της Τετάρτη ή την Πέμπτη. Επειτα απομένει μόνο η υπογραφή του προέδρου Τραμπ.

Την Τετάρτη πρόκειται να κατατεθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, από τον Πρόεδρο Τζιμ Ρις και τον επικεφαλής της μειοψηφίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, το νομοσχέδιο για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, λόγω της εισβολής στο Ιράκ.

Πρώτον, επιτρέποντας την εξαγωγή, η επανεξαγωγή ή η μεταφορά οπλισμού που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών (μέρος 121 του τίτλου 22, κώδικας ομοσπονδιακών κανονισμών) στην Κυπριακή Δημοκρατία θα προωθήσει τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που αποτελούν προκλήσεις στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο, για υλικό που σχετίζεται με την άμυνα.

Δεύτερον, είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες υπό την διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών για μια συνολική λύση στη διαίρεση της Κύπρου και επίσης για να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».

Τονίζεται ότι η εφαρμογή της διάταξης για άρση του εμπάργκο θα ισχύσει αμέσως μόλις ο νόμος τεθεί σε ισχύ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν θα εφαρμόζει την πολιτική της εξαγωγής, επανεξαγωγής ή μεταφοράς οπλισμού και αμυντικών υπηρεσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, αν το αίτημα έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο τελικός αποδέκτης είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης σημειώνεται ότι η πολιτική άρνησης εξαγωγών, επανεξαγωγών ή μεταφοράς αμυντικών αντικειμένων από τον κατάλογο πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Κυπριακή Δημοκρατία θα διατηρηθεί, «εκτός αν ο Πρόεδρος προσδιορίσει και πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου (Εξωτερικών και Στρατιωτικών της Βουλής και της Γερουσίας) όχι λιγότερο από μία φορά το χρόνο, ότι (Α) Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σχετικά με τους κανονισμούς για την καταπολέμηση τους ξεπλύματος χρήματος και την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και (Β) η Κυβέρνηση της Κυπριακής έχει προβεί και συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να μην επιτρέπει στα ρωσικά στρατιωτικά πλοία την πρόσβαση σε λιμένες για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο επαναλαμβάνεται η απαγόρευση της μεταφοράς των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν θα συμπεριληφθούν και πρόνοιες για κυρώσεις CAATSA τις οποίες προνοούσε το κείμενο που είχε εγκριθεί από τη Βουλή  το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News